На чемпіонаті світу зі скелелазіння розіграли перші олімпійські ліцензії

У Берні завершився чемпіонат світу

Упродовж 12 днів Берн приймав чемпіонат світу зі скелелазіння. До столиці Швейцарії приїхали понад чотириста атлетів, щоб поборотися не лише за медалі, а й за олімпійські ліцензії.

Ще років десять тому про включення скелелазіння до олімпійської програми можна було лише мріяти. Цей вид спорту був надзвичайно популярним і розвиненим на одних континентах, проте маловідомим на інших. Але поступово він набував популярності й у 2021-му дебютував у олімпійській програмі на Іграх у Токіо.

«Коли я ще виступав, завжди мріяв, щоб скелелазіння ввійшло до олімпійської програми, і я взяв участь у цих змаганнях. Зараз продовжую йти до цієї мети, але вже на посаді тренера. Певно, саме заради того, щоб привести нашу команду до цього, я і працюю, - говорить головний тренер збірної України зі скелелазіння Михайло Шалагін. - На Олімпійські ігри хочуть потрапити всі, хоча вони, як Еверест, найвищий пік у світі: побувати там круто, але є й інші складні та цікаві гори. Так і тут: виступити, виграти олімпійську медаль - це дещо, але є багато інших дуже значущих стартів.

Але хто б що не казав, це культова подія. Ігри проводяться раз на чотири роки, там змагаються усі країни, відбір дуже складний. В Токіо було лише по одній медалі серед чоловіків і жінок. Але, думаю, ми дійдемо до того, коли їх розігруватимуть в кожній дисципліні, й це вже буде зовсім інакше. Навіть у Парижі вже побачимо перші зміни на шляху до цього».

На Олімпійських іграх у Токіо й справді розігрувалося лише по одному комплекту медалей серед жінок і чоловіків - з так званого скелелазного триборства. Спортсмени були змушені швидко опанувати нові для себе дисципліни, і якщо майстрам з боулдерингу й трудності було ще можливо побігти швидкість, то представникам швидкості за такий короткий час перекваліфікуватися в два інших види було майже неможливо.

Проте на Олімпійських іграх у Парижі комплектів медалей буде вже більше - зі швидкості та з двоборства, до якого ввійдуть боулдеринг і трудність. Саме в цих дисциплінах на чемпіонаті світу-2023 й визначилися перші власники олімпійських квитків.

«Якщо в легкій атлетиці виконати норматив можна майже на будь-яких змаганнях, то в нас є лише кілька турнірів, де розігруються олімпійські ліцензії. Чемпіонат світу в Берні став першим з них», - пояснює Шалагін.

У Берні розіграли по дві ліцензії зі швидкості та по три з двоборства. Всього ж буде розіграно 68 ліцензій - по 14 зі швидкості та по 20 з боулдерингу й трудності.

До фіналу з двоборства на чемпіонаті світу ані українцям, ані українкам пробитися не вдалося. Проте шанси на здобуття квитка в Париж-2024, особливо лідеркою збірної Євгенією Казбековою, зберігаються. 26-29 жовтня планується, що вона візьме участь у європейському кваліфікаційному турнірі у французькому місті Лаваль, де розіграють ще по одній ліцензії серед жінок і чоловіків.

IFSC. Ярослав Ткач (праворуч)

У фіналі зі швидкості виступав Ярослав Ткач і навіть установив там національний рекорд, але пробитися до числа перших двох йому не вдалося. Шанси на потрапляння в Париж зберігають і інші представники цієї дисципліни, включно з колишніми рекордсменами України Данилом Болдиревим і Григорієм Ільчишиним. Всі вони боротимуться за ліцензію 15-16 вересня в Римі, де також розігруватимуть по одному квитку серед жінок і чоловіків.

Паралельно кваліфікаційні турніри відбуватимуться й на інших континентах. Ще три, в яких зможуть взяти участь і українці, - наступного року. На них розіграють ще по десять олімпійських ліцензій з двоборства й по п'ять зі швидкості.

«У нас змінюються не лише траси, їхня складність, а й підхід до співпраці в команді, - продовжує Михайло Шалагін. - При тому, що в нас індивідуальний вид спорту, ми вчимося більше працювати разом, допомагаючи один одному. Якщо в Берні на Олімпійські ігри розігрувалися іменні ліцензії, то на ті ж чемпіонат Європи чи Європейські ігри - певна кількість місць на команду.

Наприклад, з боулдерингу й трудності на сьогодні найсильніша Євгенія Казбекова, й уся команда працює на те, щоб здобувати рейтинг, і як мінімум вона мала можливість виступити на цих турнірах. Поки вона виступає на Кубках світу й здобуває там очки, молодь змагається на Кубках Європи й також приносить рейтингові пункти нашій команді. Для нас це не дуже звично, але поступово вчимося й пристосовуємося до змін».

Власники перших десяти олімпійських ліцензій, розіграних на чемпіонаті світу в Берні

Швидкість

Чоловіки: Маттео Зурлоні (Італія), Цзінбао Лун (Китай)

Жінки: Десак Маде Ріта Кусума Деві (Індонезія), Емма Гант (США)

Двоборство

Чоловіки: Якоб Шуберт (Австрія), Колін Даффі (США), Томоа Нарасакі (Японія)

Жінки: Янья Гарнбрет (Словенія), Джессіка Пільц (Австрія), Ай Морі (Японія)

Всі результати чемпіонату світу-2023 зі скелелазіння

Коротка інфографіка щодо олімпійських ліцензій

Ольга НІКОЛАЄНКО

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 19 травня 2024, 03:43 9

Один із трьох суддів несправедливо віддав перемогу Тайсону Ф'юрі

Коментарі