Костянтин ПАВЛЕНКО: «Цьогорічні результати для мене не були несподіванкою»

Український учасник чемпіонату світу зі скелелазіння дав інтерв’ю кореспонденту Sport.ua

Кваліфікація зі швидкості на чемпіонаті світу зі скелелазіння подарували Україні одного фіналіста. Ним став Ярослав Ткач, проте кількість наших атлетів у топ-16 могла бути більшою.

Один з тих, хто цього року вже показував час, який дозволяв би пробитися до числа найсильніших (5.36 с), був Костянтин Павленко. Проте спочатку зрив, а потім і помилка зупинили його на шляху до цієї мети.

- Час, показаний вами цього сезону, для багатьох став несподіванкою. Чи здивував він і вас?

- Для мене це не було несподіванкою. Минулий сезон був невдалим, оскільки багато пропустив. Готувався, мав їхати на змагання, але почалася війна й перші три місяці я залишався в Україні. Потрапити в зал, де була швидкісна стінка, не було можливості. Я тренувався, наскільки це було можливо, але втратив як фізичну, так і психологічну форму. Зрештою, виїхав на змагання й там був мій перший забіг за сто днів. Набирати форму впродовж сезону було складно, звідси й такі результати.

Цього року підготувався добре й, в цілому, все непогано складається, хоча й не на всіх змаганнях вдається показувати високий результат.

- Ви одразу не поїхали тренуватися за кордон, оскільки не було можливості?

- Можливість була, але не повірив, що це все надовго. Озираючись назад, розумію, що сподіватися на це було безглуздо. Проте тоді вирішив нікуди не їхати й залишитися з сім'єю, з рідними.

- Якби не випали ці місяці, результати зараз були б ще вищими чи це саме те, до чого ви йшли?

- Думаю, було б набагато краще. Відчував, що вже на початок минулого року міг бігти 5.5-5.6 секунд, і на той момент це був хороший час. Прогрес би теж був. А так всю зиму готувався, були збори, але вся підготовка випала через війну. Навіть з емоційної точки зору не завжди розумів, що робити й що відбувається навколо. Зрештою, упродовж усього сезону складно було сконцентруватися, навіть попри непоганий виступ на Кубках Європи, й з осені-зими довелося починати все спочатку.

Instagram Костянтина Павленка

- А ви встигаєте за вашою швидкістю? Адже крім того, щоб швидко бігти, у вашому виді ще й координаційно потрібно бути максимально точним.

- На тренуваннях ми час від часу бігаємо з прискоренням: вішаємо гирю нагору й вона нас тягне. За рахунок цього ти можеш пробігти трішки швидше й відчути, як це - рухатися в такому темпі. І я поки що встигаю, але розумію, що потрібно бігти ще краще. Хлопці показують 4.9-5.0, і навіть з таким часом не завжди перемагають, адже після кваліфікації важливо вже вигравати пари. Й цьогорічний фінал - яскравий тому приклад (рекордсмен світу Веддрік Леонардо зірвався в 1/8 фіналу й припинив боротьбу за медалі. - Прим.авт.)

- В кваліфікації вам у якості пари дістався світовий рекордсмен Веддрік Леонардо. Коли ми бігаємо в школі, то сильний суперник часто сприяє високому часу, ми тягнемося за ним. Але як це працює в професійному спорті?
- Мені приємно бігати з тими, хто робить це на моєму рівні й швидше. Це часто допомагає показати вищий результат. Хоча не можу сказати, що я якось особливо налаштовуюся на суперника, адже це кваліфікація і тут головне - показати час.

- На змаганнях трапляється різне, але все ж: що стало причиною зриву в першому забігу й помилки в другому?

- Після змагань можна знайти мільйон причин, щоб скинути з себе вантаж відповідальності. Але ж чудово розумію, що біг я і проблеми саме в мені.

Розклад був не дуже вдалим і незвичним. Випробування стінки було напередодні, а сьогодні ми мали бігти одразу кваліфікацію. Такого ніколи не було. Плюс, в залі для розминки досить холодно, а потім ти виходиш на спеку. Але це все не так важливо, адже ми всі в однакових умовах.

У першому забігу навіть сам не зрозумів, як так сталося, що зірвався. Коли переглядав його, то здалося, ніби я взагалі не взяв зачіпку. На тренуваннях ніколи не збивався на цьому місці, тому навіть пояснення не маю.

У мене не найкомфортніше ділянка - це початок. Там відчуваю, що можуть бути проблеми. Й у другому забігу все зробив на старті, біжу й розумію, що час може бути досить хороший, навіть якщо недостатній для фіналу. Не очікував, що нога не потрапить на зачіпку… А далі втратив темп і час уже зовсім інший.

Що точно можу сказати, що обидві забіги потрібно буде ще передивлятися й аналізувати.

Instagram Костянтина Павленка

- Погоня за олімпійськими ліцензіями, яка почалася саме в Берні, змінює підхід до підготовки й налаштування до змагань?

- З одного боку, Олімпійські ігри - це ті ж змагання, що й інші. От тільки потрапляє на них лише 14 людей. Підхід, увага теж відрізняються. Й навіть мимоволі, але ти думаєш про це; розумієш, що добре було б на них виступити. Причому найскладніше, мабуть, саме відібратися, адже ліцензій дуже мало.

Що стосується підготовки, то це чемпіонат світу, головний старт сезону. Ти завжди готуєшся до нього, викладаєшся на максимум і намагаєшся підійти в найкращій формі.

- Які старти ви плануєте після чемпіонату світу?

- На початку вересня буде етап Кубка Європи. В загальному заліку я там поки йду третім. Це не найважливіші старти, але було б добре закріпитися в рейтингу й бути на призових позиціях. Потім змагання в Римі, де розігруватиметься ще одна олімпійська ліцензія. Наприкінці вересня також планую Кубок світу в Китаї, адже потрібно набирати рейтинг, щоб на наступний рік потрапляти на відбіркові змагання, де розіграють ще п'ять перепусток на Ігри.

- Кубки Європи вам дійсно допомагають? Можна назвати ідею з їх введенням у календар позитивною?

- Через події минулого року у нас зараз лише два квотних місця на Кубки світу, при тому що атлетів, які хочуть і готові виступати, чотири. Саме тому перші два етапи я пропустив. І коли ніби й змагання є, а ти в них не береш участь, це неприємно. А так є континентальні турніри.

Після минулого року мені потрібно було набиратися впевненості в собі, знову відчути, що таке змагання, вигравати й програвати. Тому для мене це точно позитивно. Та й для всього континенту, для глядачів.

- Багато хто зі скелелазів, які спеціалізуються на швидкості, готуються через легку атлетику. Які у вас особисті рекорди на доріжці?

- У мене вже були травми, пов'язані з легкою атлетикою. Наприкінці тренування вирішив побігати стометрівку й потягнув м'яз. На щастя, відновлювався не дуже довго, але випав з тренувального процесу десь на місяць. І потім був рецидив. Тому з прискореннями я обережний: роблю їх, але не ризикую на максимум.

- А тренер з легкої атлетики з вами працює чи виключно зі скелелазіння?

- Саме зараз я працюю без тренера, й це теж накладає відбиток. Набагато легше, коли є хтось, хто говорить тобі, що робити, а ти виконуєш і даєш свій відгук. А коли тренуєшся сам, складно зрозуміти, де потрібно себе змусити, а де скинути навантаження.

Для мене ще важливо, щоб тренер був присутнім на тренуванні, а не працював зі мною дистанційно. Й через це також зникає багато варіантів. Особливо, враховуючи те, що зараз тренуюся в Польщі.

Ольга НІКОЛАЄНКО

Юрій Остроумов Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 19 травня 2024, 06:15 10

В Ер-Ріяді (Саудівська Аравія) пройшло велике шоу боксу