Показник FIC та його складові у світі баскетболу

Що таке FIC і як з його допомогою визначити на кого ставити

Роблячи ставки на події зі світу баскетболу, важливо приділити увагу не тільки загальним показникам команд-суперниць, а й вивчити характеристики окремих спортсменів. Благо, зараз достатньо ресурсів, серед яких останнім часом дедалі більше уваги привертає "зведений ігровий показник" (його можна знайти FIC).

Уперше про таку характеристику заговорили, коли в сезоні 2006/2007 "Торонто Репторс" підписав і одразу "кинув у бій" Андреа Барнані, якому було лише 19. Зрештою цей хід призвів до того, що клуб зміг вийти до плей-оф, посівши 3-тє місце Східної конференції. Тоді ще не всі знали, що Кріс Рейна, аналітик, що спеціалізується на НБА, розробив спосіб для аналізу ролі гравців - той самий Floor Impact Counter. Наслідуючи успішний приклад "Торонто", поступово методом почали користуватися і в інших клубах. Але нічого не заважає застосовувати його і тим, хто розробляє ставки.

FIC уже за своїм визначенням - формула, яка намагається об'єднувати всі аспекти оцінювання статистики кожного баскетболіста. За великим рахунком, це універсальний показник ефективності, щоправда, з акцентом на користь роботи в нападі, під чужим кільцем.

Зведений ігровий показник прийнято розраховувати за довгою формулою:

(очки + ORB + 0,75 DRB + AST + STL + BLK - 0,75 FGA - 0,375 FTA - TO - 0,5 PF),

Від цієї позитивної статистики віднімають таке

При цьому ця формула розрахована на регламент НБА. Її, звісно ж, можна використовувати і стосовно "європейських" регламентів, коли матчі проходять іншими періодами і мають іншу тривалість, 40 хвилин. Утім, далеко не всі вважають, що FIC потребує змін, можна брати стандартний перелік складових формули.

Віталій Петровський Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 18 травня 2024, 06:31 1

Переможцем турніру стала команда Аль-Васл