КОВТУН: «Золото на брусах, Україна – чемпіон, що може бути кращим?»

Український гімнаст розповів про свій виступ у сезоні

Гімнаст збірної України Ілля Ковтун розповів про свій виступ у сезоні:

«Кожний етап Кубка світу був по-своєму цікавим. На першому я завоював золото на брусах, після якого було відчуття, що я ще можу й мушу, і що це мій вид, який треба вдосконалювати ще більше. Також там в мене був фінал на опорному стрибку - це було феноменально!

Потім в Катарі я долав втому після складного перельоту, й в черговий раз боровся сам з собою, проте зміг потрапити до багатьох фіналів. В Досі мені вдалось зробити так, аби знову лунав гімн України, а на коні-махах я впорався зі своєю новою комбінацією з усією складністю та показав непогану оцінку як для багатоборства.

В Баку ми дуже круто боролися у фіналі на брусах, там конкуренція була шаленою, адже кожний хотів перемогти, виклавшись на максимум. Ми змогли завоювати два срібла, що теж досить непогано. Ну а в Каїрі я вже видавив з себе усі соки та сили і здобув три золота. Як на мене, непогане досягнення. Я підтвердив гарну для себе оцінку на кільцях та виконав двічі нові вільні вправи (піднявши складність на +0.1). Скажу так: попереду роботи ще більше, ніж позаду.

Чемпіонат Європи у Туреччині? Я дуже сильно задоволений, що зміг максимально добре пройти усю свою шістку саме в командний день, й в тому числі завдяки цьому ми разом з іншими гімнастами збірної України завоювали командну ліцензію на чемпіонат світу 2023! Як вже зараз говорить мій тренер, той день багатоборства був дивовижним та божевільним. Це в нашому стилі, адже мені вдалось після двох значних помилок з 18-го місця піднятися на п'єдестал, уявляєте? Проте тоді вона так не вважала (сміється).

Золото на брусах, Україна - чемпіон, що може бути краще? Ми задоволені. Були в нас ще певні шанси на чемпіонаті Європи, проте, вдосконаленню не має меж, а отже, ми працюємо далі.

Конкуренція на чемпіонаті Європи та Кубках світу? Й там, й там гімнасти виступали аби завоювати нагороди, показати себе та прославити свої країни. На чемпіонаті Європи у гідну складну боротьбу додались ще й багатоборці. Тому кожний старт був конкурентним, сильним та гідним.

Ставлення представників FIG до збірної України? Про це, якщо чесно, краще запитати державного та головного наших тренерів. Моє завдання - плідно працювати, гідно виступати й ділом доводити наш результат, адже мій фронт роботи - зал! До себе особисто й до нашої команди ніяких негараздів зі сторони FIG не відчуваю, та їх і немає. Усі нас підтримують, висловлюючи співчуття та пропонуючи допомогу. Знаю, що й за нашу участь у багатьох стартах сплачує FIG, за що я особисто їм вдячний!

Лідер збірної України? Ми з тренером ніколи не претендували на такий статус. Проте нічого поганого не має в тому, що ми багато працюємо й сьогодні маємо такий результат для нашої команди та для нашої незламної України!

Як говорить Ірина Володимирівна, я завжди був командним спортсменом, про що свідчить наша робота, не дивлячись ні на що й ні на кого. Якщо ви уважно спостерігали, то я завжди підтримую усю команду, вболіваю за кожного й намагаюся допомогти усім максимально.Те саме робить й Ігор Радівілов, він дуже допомагав команді й мені особисто не лише в перший день змагань, а й у фіналах.

Хіба наразі в команді необхідно боротися за лідерство? Хіба це зараз є доречним в такі складні часи? В нас йде війна і є з ким боротися, кого долати й де показати своє я. А в спорті, я вважаю, кожному потрібно максимально робити свою роботу й разом виходити та перемагати, а не кричати: «Я - лідер» чи «Ти - лідер!» Це взагалі не є доречним, тим паче наразі. Людяність, працьовитість та згуртованість українського народу разом з жагою до спільної перемоги - ось що головне!

Мене мотивує незламність наших воїнів та непохитність нашого народу. Кожний виконує свою роботу на своєму фронті зі спільною метою - нашої Перемоги! Тому і я, разом з тренером на нашому фронті мусимо йти далі та вперед для команди та для України!

Якщо чесно, то нас підтримує увесь світ. В мене є багато друзів та знайомих в різних країнах, всі пишуть, і це дуже приємно! Багато хто з вболівальників пише, що вболіває, підтримує, надихаються нашими досягненнями й непокладанням рук після поразок. Під час тривалих навчально-тренувальних зборів пишуть питання про мій стан, підготовку, а після досягнень надсилають теплі слова вітання. Але є й провокуючі смс, й, навіть, відкриті коментарі, інтерв'ю декого, та ми на це не реагуємо, адже кожному своє.

В нашої держави зараз дуже складні й відповідальні часи, ми мусимо себе гідно поводити й ні в якому разі не піддаватися на всілякі провокації! Увесь наш народ зараз ділом доводить нашу незламність. Ми перемагаємо найголовнішого зовнішнього ворога й не має бути ніяких міжусобиць - це зараз заборонена «розкіш»!

Наступна спортивна ціль? Звичайно, це виступ на чемпіонаті світу 2023, де ми мусимо усі разом боротися за командну ліцензію на Олімпіаду-2024! Тож, як мінімум, нашій четвірці необхідно готувати конкурентні стабільні багатоборства. Зараз мені необхідно підлікувати травму стопи й зробити повне обстеження кисті, яка стала аж занадто турбувати вже на всіх приладах. Сподіваюсь, що це накопичена втома».

Микола Степанов Джерело: XSport
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 11 жовтня 2024, 12:20 12

Блогер Sport.ua Cергій Тищенко – про успіх української «молодіжки» у відборі на чемпіонат Європи