Баскетболісти-переселенці. Українці, які закінчать сезон у Європі

13 гравців збірної та Суперліги вимушено змінили клуби

Зухвале повномасштабне вторгнення Росії в Україну 24 лютого застало збірну України з баскетболу в Іспанії. Гравці національної команди перебували у Кордові, де цього дня мали зіграти з Іспанією в рамках відбору на чемпіонат світу-2023. У Кордові було 14 баскетболістів збірної, які, незважаючи на тяжкий психологічний стан, зіграли у цьому матчі.

Після гри баскетболісти через війну застрягли в Іспанії. Військові дії в Україні поставили хрест на продовженні сезону Суперліги. Таким чином, наступні тижні практично всі гравці національної команди займалися пошуком нових клубів у Європі. У цьому матеріалі ми розповімо, хто та де з українських баскетболістів закінчить сезон 2021/22.

Відразу варто сказати, що капітан збірної України Артем Пустовий після матчу з Іспанією повернувся до свого клубу «Гран Канарія», на матчах якої неодноразово публічно висловлював свою позицію та закликав зупинити війну.

Віталій Зотов, «Дніпро» - ВЕФ (Латвія)

ФБУ

25-річний захисник цей сезон проводив у «Дніпрі», за який провів 29 матчів у Суперлізі і в середньому за гру здобував 4.2 очка та 2.9 передачі. Віталій завершить сезон у Латвії за клуб ВЕФ. Ризька команда є лідером Латвійсько-естонської ліги. Вже після переходу до ВЕФа Зотов став володарем кубка Латвії.

Ілля Сидоров, «Прометей» - «Йіндржихув-Градець» (Чехія)

ФБУ

Один із лідерів «Прометея» перебрався до складу аутсайдера чемпіонату Чехії. Цьогоріч Сидоров відіграв 23 матчі за свій клуб і в середньому за 21 хвилину на майданчику здобував 9.7 очка та віддавав 3.8 передачі. Ілля мав найкращу статистику серед усіх українських баскетболістів ростера «Прометея». У складі «Йіндржихув-Градець» Сидоров вже встиг дебютувати. Ілля здобув 11 очок, 3 передачі і допоміг команді розгромити «Децин» (106:75).

Олександр Липовий, «Прометей» - «Бонн Телеком» (Німеччина)

ФБУ

Досвідчений форвард після півтора років у «Прометеї» повертається до Європи. Липовий підсилив склад одного з лідерів чемпіонату Німеччини. «Бонн Телеком» посідає другу сходинку у турнірній таблиці чемпіонату, лише за додатковими показниками поступаючись Баварії.

Цьогоріч Липовий набирав 6.0 очок та 4.0 підбирань у Суперлізі при реалізації 39% триочкових кидків. У Лізі чемпіонів у нього в середньому 4.2 очки та 2.0 підбирань.

Іван Ткаченко, «Черкаські Мавпи» - «Хельсінскі Сігаллс» (Фінляндія)

ФБУ

24-річний форвард у матчі з Іспанією дебютував за збірну України. Цей сезон - найкращий у кар'єрі Ткаченка. Вихованець «Черкаських Мавп» став капітаном команди. У середньому за гру в Суперлізі Іван набирав 9.5 очок, робив 4.5 підбирання, 1.4 передачі за 28 хвилин.

Іван вже зіграв три матчі за «Хельсінкі», у середньому за гру у Фінляндії українець набирає 8.7 очка та робить 6.3 підбирання і віддає 1.7 передачі.

В'ячеслав Бобров, «Дніпро» - «Нантер» (Франція)

FIBA

Один із лідерів «Дніпра» та збірної України продовжить кар'єру у топовому європейському чемпіонаті. Цьогоріч 29-річний баскетболіст у середньому за гру Суперліги набирав 9,1 очко, робив 5 підбирань за 17 хвилин на майданчику.

За «Нантер» Бобров вже зіграв два матчі, у середньому за гру він проводить на паркеті 10 хвилин, набираючи 1.5 очка і 1.5 підбирання.

Сергій Павлов, «Дніпро» - «Мелілья» (Іспанія)

FIBA

24-річний бігмен «Дніпра» цьогоріч у Суперлізі набирав 10,5 очок, 5,1 підбирань та 1,1 асистів у 28 матчах.

Баскетболіст продовжить кар'єру у другому за силою дивізіоні Іспанії. За «Мелілью» Павлов відіграв два матчі, у середньому за гру він набирає 8.0 очка та робить 3.0 передачі.

Артем Ковальов, «Київ-Баскет» - «Клавіхо» (Іспанія)

ФБУ

Форвард цьогоріч провів 18 матчів за «Київ-Баскет», набираючи 7.7 очка та 4.1 підбирання.

24-річний форвард перебрався до третього дивізіону чемпіонату Іспанії. «Клавіхо» виступає в західній групі турніру, у 21 матчі команда набрала 30 очок та йде на 9-у місці з 14 команд. Ковальов набрав 10 очок в дебютній грі за «Клавіхо».

Дмитро Скапінцев, «Київ-Баскет» - «Пено Жвайгждес» (Литва)

FIBA

23-річний центровий цьогоріч у складі «Київ-Баскета» набирав 8,1 очки та робив 4,9 підбирання в матчах Кубку Європи ФІБА. В чемпіонаті України мав трохи кращу статистику: 8,9 очки та 6,4 підбирання.

«Пено Жвайгждес» іде на передостанньому місці в литовській LKL.

Скапінцев встиг дебютувати в Литві, набрав 3 очки і 4 підбирання в матчі регулярного чемпіонату проти «Рітас» (66:99).

Джером Рендл, «Будівельник» - «Махрам» (Іран)

FIBA

Американський легіонер збірної України та «Будівельника» продовжить кар'єру в Азії. 34-річний захисник підписав контракт з «Махрамом», який лідирує у своїй групі чемпіонату Ірану.

Рендл у чемпіонаті України в середньому набирав 16,9 очок та робив 5,1 асистів у 16 матчах.

Андрій Грицак («Будівельник») - «Прат» (Іспанія)

ФБУ

Український бігмен цього сезону перебрався до «Будівельника» із «Запоріжжя», але проявити себе йому не вдалося. Форвард відіграв 11 матчів у Суперлізі, набираючи 1,7 очка і 3.0 підбирання.

«Прат» є представником другого дивізіону чемпіонату Іспанії. За цю команду Грицак вже зіграв 3 матчі, в середньому набираючи 2.7 очка та 2.3 підбирання.

Олександр Мішула («Прометей») - «Брно» (Чехія)

Getty Images/Global Images Ukraine

29-річний Мішула відіграв за «Прометей» 13 матчів, в середньому за гру набираючи 5.2 очка. «Брно» посідає друге місце у чемпіонаті Чехії. У дебютному матчі в Чехії Олександр набрав 13 очок, зробив 3 підбирання та віддав 3 передачі.

Дмитро Тихонов («Прометей») - «Невежис» (Литва)

БК Прометей

Досвідчений центровий здійснив прорив у кар'єрі у минулому сезоні у складі «Запоріжжя». Цьогоріч у складі «Прометея» Дмитро відіграв 9 матчів у Суперлізі, набираючи 2,6 очка та роблячи 1,3 підбирання за 7 хвилин за матч.

За «Невежис» 30-річний баскетболіст вже дебютував, провівши кілька хвилин у чемпіонаті.

Олександр Ковляр («Хімік») - «Тарту» (Естонія)

ФБУ

Захисник «Хіміка» минулого сезону став найкращим молодим гравцем Суперліги. Цьогоріч 19-річний баскетболіст відіграв 28 матчів у Суперлізі, у середньому набираючи 7.3 очка та 3.3 передачі.

«Тарту» йде на 9-ій сходинці Латвійсько-естонської ліги.

Зазначимо, що з гравців збірної України нових клубів поки не знайшли баскетболісти «Прометея» Денис Лукашов та В'ячеслав Петров, форвард «Будівельника» Богдан Близнюк та центровий «Дніпра» В'ячеслав Кравцов.

Максим Гаптар Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 16 травня 2024, 17:00 120

На українську збірну чекають три контрольні зустрічі