Абсурд та загроза. Кубок Африки проведуть у країні з рівнем вакцинації у 3%

Ситуація в Камеруні та на африканському континенті демонструє абсурдність усієї системи вакцинації

Найближчої неділі, 9 січня, стартує 33-й розіграш Кубка африканських націй, країною-господаркою якого стане Камерун. Незважаючи на те, що попередній континентальний чемпіонат таки відбувся влітку, коли у більшості національних чемпіонатів світу панує пауза, 2022-го організатори знову вирішили повернутися до практики проведення турнірів у січні. Це викликає справедливі обурення у багатьох європейських топ-клубів, які під час процесу змушені відпускати своїх африканських легіонерів у національні збірні, що абсолютно не стикується із графіком змагань.

Читайте також: Кубок Африки-2021: що, де, коли

Не можна оминати увагою й інший факт. Із самого початку проведення 33-го розіграшу Кубка африканських націй планувалося на січень минулого року, але через спалах пандемії коронавірусу турнір вирішили відкласти на 12 місяців. Очікувалося, що це дозволить країні-господарці та організаторам краще підготуватися до максимально якісного проведення змагального процесу, але вже зараз навіть найбільш поверхневий аналіз того, що відбувається, говорить про інше - Кубок африканських націй може стати загрозою для всієї системи світового футболу і найяскравішим чином продемонструє «сильним світу цього» абсурдність існуючої системи вакцинації проти Covid-19.

Мабуть, нікого не здивувати новинами про те, що в тій чи іншій африканській країні не встигли повною мірою підготувати спортивну інфраструктуру до наміченої дати або виникли інші проблеми з категорії форс-мажорних. Наприклад, Камерун збирався провести ще Кубок африканських націй-2019, але через повстання, що спалахнули у країні, турнір був перенесений до Єгипту, а Камеруну пообіцяли наступний розіграш.

Але до турніру 2022 року країна, яка знаходиться на заході центральної частини Африки, підходить з іншою не менш критичною проблемою - вкрай низьким рівнем вакцинації населення від Covid-19. На всьому континенті це питання взагалі є неймовірно болючим, адже поки в економічно розвинених країнах щосили запускають бустерні дози, а також намагаються переконати так званих антивакцинаторів, в Африці банально не вистачає вакцин навіть для тих верств населення, котрі із радістю були б готові зробити щеплення. Логічно, що найбідніший континент на планеті, як завжди, найбільше потребує допомоги.

За даними порталу ourworldindata.org, який надає свіжі дані щодо рівня вакцинації у світі в цілому, на континентах та кожній країні окремо, станом на 5 січня лише 15% населення Африки отримало вакцину від коронавірусу. При цьому повністю імунізованими виявилися 9,5%, а ще 5,5% поки що обмежилися лише першою дозою.

Ці цифри виглядають абсолютно несумісними з тим, що відбувається у ключових європейських країнах, а також у США. Наприклад, в Іспанії вакцинованими вважаються 85% населення, в Італії - 81%, у Франції - 79%, у Великій Британії - 76%, у Німеччині та США - по 74%, а в середньому у світі показник імунізації від коронавірусу дорівнює 59%.

З усіх 24 країн, команди яких візьмуть участь у 33-му розіграші Кубка африканських націй, найвищою кількістю вакцинованих може похвалитися Марокко - 66%. Однак окрім цієї країни є ще лише три (Туніс, Кабо-Верде та Коморські острови), де ступінь імунізації населення перевищує і без того не такий високий показник України, де вакцинованими від Covid-19 вважаються 34% населення. Про порівняння із провідними економіками світу навіть говорити не варто.

Але найдивовижніше інше - на останньому місці з усіх 24 держав, національні футбольні збірні яких визначатимуть найсильнішого на африканському континенті, є… Камерун, який якраз і прийматиме турнір! Тут імунізовано лише 3,1% населення, і це справжня катастрофа, про яку чомусь мало говорять напередодні старту змагального процесу.

З огляду на те, що у багатьох європейських країнах нині фіксуються пікові показники захворюваності на коронавірус з самого початку пандемії, вкрай небезпечним бачиться від'їзд багатьох африканських легіонерів європейських клубів на Кубок африканських націй до Камеруну, де фактично не перешкоджають поширенню вірусу. І це ми не торкаємося теми вболівальників, чия міграція навіть у межах однієї лише Африки здатна призвести до неконтрольованого спалаху захворюваності, від якого весь континент відходитиме дуже довго та важко.

Крім того, не слід забувати, що останні штами Covid-19 прийшли саме з Африки. Зокрема, це стосується Омікрона, котрий так стрімко набирає обертів у Європі. Наприклад, в дуже благополучній з погляду економіки та ступеня вакцинації населення Франції за останні сім днів, коли фіксуються рекордні показники інфікування, 80% хворих припадають на штам Омікрон, а у Великій Британії ці цифри ще більші - 96% випадків. Нагадаємо, що вперше новий штам коронавірусної інфекції, який згодом отримав назву Омікрон і відрізняється великою кількістю мутацій у пепломерах, був виявлений у Ботсвані та Південно-Африканській Республіці в листопаді 2021 року.

А буквально кілька днів тому австрійська газета Heute повідомила, що на півдні Франції було виявлено новий різновид коронавірусної інфекції. Причому діагностували її у кількох мандрівників, які прибули з Камеруну! Джерело зазначило, що у всіх заражених виявлено «атипову комбінацію мутацій». Зокрема, йшлося про 46 мутацій у даному варіанті вірусу, який все ще залишається недослідженим, а від того й абсолютно непередбачуваним з погляду небезпеки та подальшої здатності до поширення.

У зв'язку з цим вражає безтурботність організаторів Кубка африканських націй, а також світової спільноти, яка ще у березні 2020 року на прикладі з італійським містом Бергамо зіткнулася з тим, якими катастрофічними наслідками може обернутися проведення футбольних поєдинків з точки зору поширення коронавірусної інфекції. Втім, багаті країни, як і завжди, надто стурбовані власними інтересами, і їм здається, що цим вони здатні назавжди вирішити для себе проблему Covid-19, хоча в ООН все частіше звучать заклики не допускати перекосів із вакцинацією, коли десь уже схвалили четверте щеплення в рамках імунізації від коронавірусу, а на цілому континенті цей показник не перевищує 15%, причому в окремих країнах й зовсім дорівнює абсолютно критичним 3%.

Що ж, чекаємо на Кубок африканських націй із надією, що він не стане каталізатором чергової хвилі коронавірусної кризи для всього світу, а подарує всім шанувальникам тамтешнього футболу лише позитивні емоції від якості гри та непередбачуваності результатів. Хоча, об'єктивно, шансів на це не так вже й багато, і турнір, швидше, перетвориться на театр абсурду імені Covid-19…

Текст: meta.ua/sport

Юрій Штембєрг Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 07 травня 2024, 10:01 0

Артемом цікавляться «Атлетіко» та «Барселона»

Коментарі