Білосюк інкогніто виступила у Буковелі: хто винен у зриві «спецоперації»?

Дуже дивна історія в українському біатлоні

​Напередодні нового року на біатлонну громадськість, як грім серед ясного неба, обрушилося журналістське розслідування сайту «Чемпіон». Авторам матеріалу вдалося дізнатися, що одна біатлоністка виступила на чемпіонаті України у Буковелі поза конкурсом.

Подібні історії в українському біатлоні - не рідкість. Кілька років тому на літній першості у Чернігові виступав росіянин Антон Свотін, якого, за інформацією Sport.ua, планували натуралізувати, проте перехід у результаті зірвався.

Цього разу ситуація зовсім інша. В альтернативному підсумковому протоколі жіночого спринту на першому рядку красується 14-річна Вікторія Кріпак, якій якимось незрозумілим чином вдалося на кілька секунд випередити офіційну чемпіонку Надію Бєлкіну.

champion.com.ua

Звичайно, повірити в те, що така молода, нікому не відома дівчина стала чемпіонкою України, нехай навіть виступивши поза конкурсом, було майже неможливо, а тому автори спробували докопатися до правди.

Нібито під ім'ям Кріпак виступила титулована Олена Білосюк. Цю інформацію першоджерелу підтвердили 10 людей, але жодне ім'я не називається. Крім опублікованого альтернативного протоколу, прямих доказів не було.

Справжня Вікторія Кріпак справді існує, вона в ті дні була у Буковелі, але в спринті не виступала, а пробігла лише сингл-мікст та жіночу естафету. В останньому випадку їй у складі команди міста Київ вдалося стати бронзовою призеркою.

Біатлон майбутнього. Віктория Кріпак - перша зліва

Більшість уболівальників сприйняли інсайд про старт Білосюк, як звичайнісінький фейк. Мало хто включив критичне мислення і припустив, що Олена насправді могла пробігти поза конкурсом. Але й серед останніх чимало людей вважають, що журналісти просто вирішили зробити сенсацію на рівному місці.

Звідки взявся альтернативний протокол?

Автори розслідування не стали розголошувати джерело даних, але очевидно, що знімок не піддавався редагуванням у фотошопі (крім підкреслення результату Кріпак). Отже, він є автентичним. То де ж його вдалося розкопати?

Дуже схоже, це скріншот трансляції спринтерської гонки, яку знімала та коментувала перша в історії України олімпійська призерка Валентина Цербе. Якщо придивитися, можна побачити її відображення на екрані. Швидше за все, якби не її відважне висвітлення змагань, про цю скандальну ситуацію ніхто «зайвий» і не дізнався б. На жаль, запис трансляції вже видалено. При цьому всі інші гонки чемпіонату, як і раніше, можна подивитися.

Набагато вагоміший доказ того, що ця історія не придумана, є на сторінці xdrive.ua, яка теж вела пряму трансляцію. Один із читачів сайту «Український біатлон» зауважив, що коментатор спочатку відправляє зі старту Надію Бєлкіну, яка стартувала під номером 7, а потім раптом, запинаючись, переводить камеру на 360 градусів, спиною до старту та розглядає номер 9. Таким чином спортсменка, яка стартувала під номером 8, не потрапила до кадру.

На відео чітко видно, що хтось там таки стартував. Теоретично цілком можливо, що то була не Білосюк. Але якщо це так, то чому за чотири дні не було жодного офіційного спростування? Навіть журналісти, які працювали безпосередньо на місці подій, вирішили зберегти мовчання, хоча могли сміливо заявити, що це нісенітниця.

«Не шукайте сенсації там, де її нема. Дайте мені спокій і можливість спокійно готуватися до ОІ», - так прокоментувала ситуацію для Tribuna.com сама Олена Білосюк.

Якщо це насправді була Олена, але жодної таємниці немає, просто журналісти роздмухують із мухи слона, то чому не можна підтвердити? Мовляв, так, виступила поза конкурсом, оскільки, наприклад, не хотіла відбирати хліб у спортсменок, які не потрапляють до основної команди, бо їм призові за чемпіонат України більш потрібні.

Президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак у коментарі тому ж «Чемпіону» заявив, що не був присутній на стадіоні під час спринту, а тому нічого не знає.

«Я не знаю, що там відбувалося, бо змагання проводить Міністерство, а я приїхав лише того дня та займався питаннями подальшого розвитку комплексу та створення федерації Івано-Франківської області. Навіть протоколів не бачив, лише вже у Києві на фейсбук. Там не було національної збірної і я не вникав, хто біжить під якимсь номером, я не її тренер. Думаю, краще запитати у неї особисто чи у держтренера Колупаєва Євгена Федоровича, який був відповідальним від Міністерства», - наголосив Бринзак.

Володимир Бринзак

Вищезгадане видання Трибуна у своєму матеріалі стверджує, що Володимир Михайлович лукавить, і в якості підтвердження наводить скріншот трансляції, на якому чітко видно, що головна особа українського біатлону дивився гонку безпосередньо біля траси.

Цікаво, як після таких історій уболівальники можуть вірити керівництву федерації? І який сенс журналістам зв'язуватися з тим самим Володимиром Бринзаком, якщо вони заздалегідь знають, що отримають відповідь на кшталт «нічого не бачив, не знаю»?

Все дуже дивно і однозначно не так просто, як багатьом хотілося б. Не хочу висувати жодних конспірологічних версій, скажу лише одне: не виключено, що ця історія ще матиме продовження у вигляді негативних наслідків для українського біатлону.

Як би не вийшло в підсумку, одне можна сказати точно: у разі провалу на Олімпійських іграх, можна буде сміливо у всіх бідах звинуватити журналістів, які своїми «сенсаціями» завадили спортсменкам нормально підготуватися до змагань.

Біатлонний сезон-2021/22: розклад, анонси, трансляції, результати

Денис Шаховець Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 03 травня 2024, 07:01 3

«Ліверпуль», незважаючи на втрату шансів на титул АПЛ, зумів виконати завдання мінімум

Коментарі