Хто в НБА найбагатший. Східна конференція

Розбираємо платіжні відомості найсильніших команд НБА

«Схід - глибокий. Кожен матч схожий на битву. Такого Сходу давно не було. Прохідних матчів немає», - поділився думкою тренер «Брукліна» Стів Неш.

Східна конференція рік у рік стає сильнішою. Дюрент і Харден вже другий сезон грають у «Брукліні», Батлер надовго влаштувався на пляжах Флориди, Холідей погодився стати третьою опцією, аби допомагати Яннісу, а «Філа» та «Селтікс» виростили своїх молодих зірок.

Але дивовижними стають історії вічних невдах ліги: «Чикаго», «Шарлотт» і «Вашингтона». Наразі ці команди мають позитивний баланс перемог/поразок. А «Буллс» так взагалі, йдуть у топ-3 конференції та невипадково претендують на посів у першому раунді ігор на виліт, куди вони вже давно мітять. З них, мабуть, і почнемо.

«Чикаго»: з бруду в князі за один рік

У них ніхто не вірив, коли клуб підписував травмованого-перетравмованого Лавіна. Обмін Вучевича здавався не найочевиднішим вкладенням і загрожував втягнути «Буллс» у «болото» Сходу, де межа мрій - перший раунд плей-оф. Після підписання Болла та Дерозана на команду махнули рукою. Та вони тільки заважатимуть один одному? Адже стабільний 3-очковий кидок там тільки у Зака.

Getty Images/Global Images Ukraine

На практиці виявилося дещо інакше. Дерозан кидає більше двох «дальніх» за матч із відсотком влучання 33.3, Вучевич поруч за відсотком, але викидає майже по 5 таких кидків. Зак та Лонзо б'ють майже по 8 разів з-за дуги, реалізуючи 39% та 42% відповідно. Лавін набирає 25,9 очка, 5,3 підбирання та 4,0 передачі в середньому за гру. Дерозан - 26,4 очка, 5,3 підбирання та 4,1 передачі.

«Лавін і Дерозан - найкращий дует НБА на даний момент», - чемпіон НБА, експерт ESPN Кендрік Перкінс.

Результат? «Бики» прописалися на вершині Східної конференції. До їхнього послужного списку перемог цього сезону входять «Юта», «Бостон», ЛАК, ЛАЛ та «Бруклін» (останні двоє обіграні по два рази).

У що клубу обійшлося це задоволення? 132 млн доларів на зарплати гравцям, «жорстка стеля» після підписання Болла і жодної копійки витрат на податок на розкіш.

«Чикаго» зібрав, здавалося, несумісні елементи докупи. І це почало працювати. За невеликих витрат на команду, «Буллс» показують рекорд 17-10 і заробили звання «темної конячки» Сходу. Як вам таке співвідношення ціни та якості?

«Бруклін»: гроші є - розуму не треба

«Нетс» вважалися фаворитами на титул ще в минулому плей-оф. Цього сезону Хардену та компанії вже ніхто не пробачить інший результат, окрім чемпіонства. Навіть через небажання Кайрі дотримуватися антиковідного протоколу Нью-Йорка.

Getty Images/Global Images Ukraine

Чому? Очевидно, це найталановитіша команда НБА прямо зараз (хіба що Ліллард захоче до «Лейкерс»). А ще, «Бруклін» витрачає на зарплати гравців 171.6 млн. доларів і платить 109 млн. податків на розкіш. Вони - перші на Сході та другі у лізі за навантаженням на платіжну відомість. Джозеф Цай не шкодує на команду жодного центу зі своїх майже 9 млрд доларів. Але чи цього достатньо для перемоги в чемпіонаті?

Якби гроші грали у баскетбол, у фіналі НБА зустрілися б «Голден Стейт» та «Бруклін». І ці команди зараз - серед лідерів своїх конференцій. Але не так давно «Фінікс» і «Філадельфія» вже показали, як зупинити снайперський порив Каррі. А «Хіт», «Бакс» та «Буллс» - мають успішний досвід із нейтралізації Хардена. Представниками Південного узбережжя США ми з вами якраз і продовжимо.

«Маямі»: черговий останній похід Пета Райлі за каблучкою

Пан Райлі знову всіх здивував, коли вже вкотре підписав зіркового і настільки необхідного саме цьому ростеру «Хіт» гравця - Кайла Лаурі. Вражає те, що маючи досить «жирні» контракти Батлера (36 млн. цього року), Адебайо (28.1 млн.) і Робінсона (15.7 млн.), президент «Маямі» зумів вписати 27 млн. для Лаурі так, що клуб розташувався аж у двох мільйонах від податку на розкіш. Адже він ще й Такера підписав!

Трохи статистики за ключовими новачками: Такер - п'ятий за рейтингом ефективності в команді та реалізує 43% кидків з-за дуги, Лаурі - четвертий за ефективністю та четвертий бомбардир (13.4 очок у середньому за гру) колективу тренера Спо.

Стартова п'ятірка флоридців виглядає повністю укомплектованою і без слабких місць, запасні на чолі з Хірроу - також. Додайте сюди розумний тренерський штаб, грамотну філософію та переможні традиції у клубі. Передчуваю протистояння «Бакс» - «Нетс» у фіналі конференції. Але так хочеться побачити битву «Хіт» - «Нетс» однією стадією плей-оф раніше та помилитись у своєму першому прогнозі!

«Бостон»: навіщо платити більше?

Згадую ті часи, коли вболівальники та експерти хвалили розумне керівництво «Селтікс» в особі Денні Ейнджа, яким вдалося зібрати та виховати у своєму ростері одразу двох зірок ліги та низку міцних рольовиків. Так, що в платіжку команди вміщувалися контракти Кайрі або Вокера. Титул уже близько? Це було пару років тому.

Зараз ситуація інша. Тейтум отримує заробітну плату на рівні дорослої зірки. Браун також. А ще є Хорфорд та його 27 млн ​​доларів на цей сезон.

Getty Images/Global Images Ukraine

«Бостон» платить гравцям 143 млн. доларів на зарплати і 7 млн. доларів лізі як податок. Баскетболістів рівня Кайрі (коли він грав у баскетбол) або Вокера сюди вже безболісно запросити не зможуть. Хіба тільки обмін. Але віддавати доведеться когось із зіркової парочки Тейтум-Браун. Шило на мило? Бред Стівенс на таке не піде, а значить, «Бостон» не буде «підривати» ростер і перебудовувати основний склад команди. Максимум - точкові посилення.

З наступного року набувають чинності оновлені контракти Смарта та Вільямса (обидва їх заслужили), а «Селтікс» дедалі більше віддаляються від титулу, і, схоже, навіть від зони плей-оф (зараз команда на 10-му місці з негативним рекордом 13-14).

«Філадельфія»: віримо у Процес 2.0

Деріл Морі своїм першим рішенням на посаді президента «Севентісіксерс» виміняв снайпера Каррі. Це показово тим, що кермо «Філи» має бачення, як побудувати колектив навколо Ембіда, який зможе зробити те, що не зумів Харден.

Але, для початку, Морі має відповісти на такі запитання:

- Ким замінити Дока Ріверса, коли всі в клубі зрозуміють, що він не справляється?

- наскільки доцільним є контракт Харріса, 113 млн на 3 роки (18.9; 8.2; 3.3 за 18 ігор із 27-ми цього сезону)?

- Що робити з Сіммонсом?

- чи є життя на Марсі, ой, чи можливий якісний їхній тандем з Елтоном Брендом?

Як бачимо, цей сезон «Філа» все ще буде у підвішеному стані. І команду навряд можна розглядати як контендера. Так, 141.7 млн ​​йде на контракти баскетболістів і 6 млн доларів на податок. І 33 млн - Сіммонсу.

«Філадельфія» недалеко пішла від Бостона за витратами на команду. Але Деріл Морі зібрав зовсім інший клас рольовиків. Кістяк, де Максі, Коркмаз, Ньянг, Каррі, Мілтон, Тайбулл здатні грати і здобувати результат і без одного, а частіше і двох лідерів своєї команди (Харріс - 18 ігор з 27; Ембід - 17/27; Сіммонс - 0/27) .

«Не так важливо, який зараз результат, нам потрібно сконцентруватися на нашій грі. Нам належить зробити ще дуже багато роботи - і в нападі і, звичайно ж, у захисті», - сказав Ембід після нещодавньої поразки від «Юти».

Віримо Дерілу Морі. І в Процес 2.0 теж!

«Мілуокі»: просто в них є Янніс

Дивовижна річ відбувається з «Бакс». Вони завжди були заручниками ситуації. Завжди не мали вибору, як вчинити. Вони з невеликого ринку. Їхня зірка на супермаксимальному контракті. І вони - чемпіони.

А тепер - докладніше про витрати. Контракт Адетокумбо керівництво «Бакс» не могло не продовжити. Інакше був ризик втратити його зовсім. Йдемо далі. Перепідписання на довгий і важкий контракт Лопеса, який важко захищається на дистанції і не здатний постійно розмінюватися при обороні свого кільця, було вимушеним. Інакше команда втрачала б великого з кидком, якого саме під Янніса і брали.

Getty Images/Global Images Ukraine

Величезний контракт Міддлтона, який ніколи його не відпрацює (18.5 очок за матч)? Такі реалії невеликого ринку: або плати, або - до побачення. Такер пішов. Але прийшов Аллен, одужає ДіВінченцо, та й Метьюз повернувся.

Холідей у ​​ролі третьої зірки (15.6 очок за матч) також ідеально вписується під грік-фріка. Чого не скажеш про його контракт - 145 млн. доларів за наступні 4 роки. І йому вже 31 рік.

«Мілуокі» витрачають 157 млн ​​доларів на зарплати баскетболістів і 46 млн доларів йдуть у скарбницю НБА як податок на розкіш. Але це не повинно бентежити вболівальників «Бакс». Їхні власники готові й надалі вкладатися в команду. Адже коли ще у Вісконсині з'явиться один із найкращих баскетболістів сучасності?

Читайте також: Хто в НБА найбагатший. Західна конференція

В'ячеслав Шевченко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 29 квітня 2024, 14:28 2

Матч відбудеться 30 квітня о 22:00