Хто такий Марк Мампассі, і чому до нього такий активний інтерес із Росії

Чи поїде вихованець «Шахтаря» до РПЛ, змінивши громадянство?

Останніми днями у пресі відновилися чутки про те, що центральний захисник «Шахтаря» Марк Мампассі, котрий нині на правах оренди виступає за «Маріуполь», може вже взимку змінити клуб і перебратися до російської Прем'єр-ліги. Однак, якщо місяць тому базікали про можливий перехід за 3 мільйони євро до московського «Спартака», то зараз кінцевий «пункт призначення» Мампассі, якщо довіряти ЗМІ, вже інший - московський «Локомотив». Причому, і сума вже називається вищою - 4 мільйони євро.

Чому Мампассі так завзято сватають до Росії, і хто він взагалі такий? Спробуємо розібратися.

Народився у Донецьку: як плюс чи мінус

Марк Мампассі народився 12 березня 2003 року в Донецьку та має громадянство України. З 2010 року почав займатися футболом в академії «Шахтаря», вихованцем якого і є. З того часу центрбек пройшов через усю структуру школи «гірників», практично скрізь виділяючись і будучи на хорошому рахунку у тренерів. У середовищі селекціонерів про Мампассі відомо вже дуже давно, а тому це явно не хлопець із нізвідки.

До своїх 18 років на рахунку Марка Мампассі є низка поєдинків, проведених за збірні України різного віку. За «синьо-жовтих» U-17 центрбек провів 12 матчів, за команду U-19 - поки що лише 3.

Втім, у Росії вже пишуть, що потенційний трансфер Мампассі до «Локомотива», швидше за все, призведе й до зміни громадянства футболіста. Справа в тому, що за тамтешніми законами особам, народженим у Донецьку, можна претендувати на спрощене отримання російського громадянства, чим боси «залізничників» і збираються скористатися. Тим самим, «Локомотив» планує позбавитися статусу легіонера для Мампассі, а також потенційно відкрити захиснику дорогу до національної збірної Росії.

У професіоналах заграв у «Маріуполі»

Як і багато хто з талановитих вихованців академії «Шахтаря», Марк Мампассі, незважаючи на низку тренувань із першою командою «гірників» за часів Луїша Каштру, не зумів пробитися до когорти найкращих, і пішов шляхом оренд. Дебютувати на професійному рівні, зокрема в українській Прем'єр-лізі, Марк зумів минулого сезону у «Маріуполі», де і продовжує виступати досі.

Загалом Мампассі в «Маріуполі» демонструє непоганий прогрес. Це дуже працездатний захисник, що має непоганий перший пас, у тому числі і довгий, чим часто користується при виході з оборони в атаку. Щоправда, в нинішньому сезоні зі зростанням кількісних показників у Мампассі стався невеликий спад у якісних, але, швидше за все, це варто пов'язувати з фактором професійного розвитку, коли у молодих футболістів часто відбуваються стрибки у показниках і відсутня стабільність.

Вже зараз базова статистика Мампассі виглядає цілком привабливою, тому не дивно, що до нього дійсно придивляються інші клуби. Наприклад, за кількістю виконаних передач у середньому за матч (52) Марк входить до топ-30 футболістів УПЛ, займаючи 29-й рядок. Вище за нього немає жодного гравця, окрім Іллі Забарного (65 передач за 90 хвилин; 13 місце) у віці до 20 років.

Також Мампассі входить до топ-30 в УПЛ за середньоматчовим показником довгих пасів (7), займаючи 27-ме місце. Причому в цій когорті футболістів він єдиний, хто ще не досяг 20-річчя.

Враховуючи дуже пристойні показники Мампассі в єдиноборствах (хоча зріст 184 сантиметри не є відверто сильною стороною центрбека), статистика у 18-річного таланта за мірками УПЛ справді дуже хороша, що в сукупності з іншими факторами робить цього гравця цікавим на трансферному ринку.

Що з перспективами у «Шахтарі»?

Головне питання: чому за всіх, здавалося б, однозначних плюсів Мампассі, його готові відпустити з «Шахтаря», тим більше, що у стані «гірників» здавна у задній лінії робиться ставка на українців? Тут, схоже, все не так просто, і, напевно, немає одного визначального фактора.

По-перше, якщо вірити російським ЗМІ (а нічого іншого не залишається, оскільки у «Шахтарі» не розкривають терміни дії договорів із футболістами, по суті, ще молодіжного складу), контракт Мампассі з віце-чемпіоном України спливає влітку наступного року. Агентом Марка є відомий Вадим Шаблій, і з якихось причин можна припустити, що поки що сторони не зійшлися в умовах, але з урахуванням добрих ділових відносин останній не може вчинити з донецьким клубом так, як свого часу зробив його колега, котрий опікувався Олександром Зінченком. Отже, одним із факторів, які говорять на користь прагнення «Шахтаря» продати Мампассі цієї зими є саме термін контракту, і неможливість (або небажання) сторін підписувати нову угоду.

По-друге, сам Мампассі, отримавши пропозиції з Росії, напевно усвідомив, що заслуговує на кращі умови, ніж ще кілька років в оренді у «Маріуполі». Застовбити за собою місце в основі «Шахтаря» при нещодавно придбаному Марлоні, а також нікуди не проданим Матвієнку, Вітао та Кривцові, Марку навряд чи світить, а тому логічно буде підшукати інші варіанти. Питання: чому в Росії? Але тут, як відомо, кожен робить вибір для себе.

По-третє, є неофіційна версія, за якою в керівництві «Шахтаря» не проти зробити так, щоб вихованці академії давали клубній скарбниці більше прибутку, а тому вихід на трансферний ринок зараз і демонстрація якості Мампассі, підкріплена отриманням 4 мільйонів євро, може стати дуже важливим кроком у цьому напрямку. Особливо на тлі чуток про те, що новим неофіційним куратором проекту «Маріуполя» у структурі «Шахтаря» став директор з футболу «гірників» Даріо Срна.

То чому саме Росія?

Гарне питання. І тут навряд чи має сенс пов'язувати його із «Шахтарем». «Гірникам» у ситуації з Мампассі, по суті, просто потрібно обрати максимально вигідну з економічної точки зору пропозицію, як колись було у ситуації з Ракицьким, а далі вже нехай сам футболіст вирішує, чи хоче він їхати до Росії, чи продемонструє громадянську позицію.

Крім суто футбольних якостей, за якими Мампассі може бути цікавим у РПЛ (хоча навряд чи ціна питання може дорівнювати 4 мільйонам євро, а це сума, еквівалентна тій, яка була сплачена «Шахтарем» у 2019 році за Вітао, котрий на той момент був капітаном юнацької збірної Бразилії), ні в якому разі не можна скидати з рахунків ще два варіанти - суто комерційний та політичний.

Про перший вже відкрито говорять у самій Росії. Наприклад, колишній президент «Локомотива» Микола Наумов заявив, що московський клуб із приходом Ральфа Рангніка на посаду керівника спортивного відділу фактично перетворюється на бізнес-проект німця. «Агенти Рангніка працюють по всій Європі, вони все бачать. Зараз Мампассі прийде, його ставитимуть на всі ігри, а потім перепродадуть. Відомого гравця брати дуже дорого, саме тому вони беруть таких. Мета команди Рангніка - заробити гроші, а футболу тут немає», - заявив Наумов.

Поділяє позицію Наумова й інший екс-президент Локомотива Ілля Геркус. Той взагалі вважає вкрай сумнівним доцільність натуралізації Мампассі: «Мені дуже цікаво те, що відбувається у «Локомотиві», але логіку рішень я не дуже розумію. Спостерігаю з величезним інтересом. Зміна громадянства? Наскільки я розумію, його заграно лише за молодіжку - є можливість поміняти футбольне громадянство. Але треба бути впевненим, що він зросте до рівня нашої збірної. У тієї ж України є Забарний у збірній, на підході Попов та Бондар із молоді. Сильна конкуренція».

Не можна забувати, що фактичним власником «Локомотива», як і інших російських клубів, які претендують, за даними ЗМІ, на підписання Мампассі, є державна компанія - ВАТ «Російські залізниці». Отже, гроші, які інвестуються нею у футбол, цілком доцільно розглядати не лише як частину бізнесу, а й як частину політики. У зв'язку з цим купівля перспективного українця у «Шахтаря», відомого своєю якісною академією, із наступною зміною для футболіста громадянства є потужним інструментом, який зацікавлені люди в Росії будуть здатні використовувати у своїх цілях. Більше того, може статися прецедент, за якого російське громадянство, а разом із ним і можливість виступати за тамтешню збірну, отримає гравець, котрий народився в Донецьку. Навряд чи варто додатково зупинятися на тому, наскільки подібне питання є стратегічно важливим для Росії, яка веде проти України пряму та опосередковану війну чи не в усіх напрямках.

Що вирішить Мампассі?

За словами Шаблія, у Мампассі нині є пропозиції не тільки з Росії, хоча звідти таких аж чотири. Що вирішить Марк агенту нібито ще невідомо, а тому певна свобода для маневру у 18-річного центрбека начебто є. Втім, всі ми чудово розуміємо, наскільки наполегливими і переконливими щодо грошових знаків, прописаних у контракті, можуть бути російські клуби, особливо з числа тих, які фінансуються за рахунок державних корпорацій.

Цікаво, що на початку нинішнього року досить схвально про Марка Мампассі висловлювався тодішній наставник збірної України U-18 Олександр Петраков, котрий нині виконує обов'язки головного тренера національної команди. Тоді коуч сказав, що крім хороших футбольних якостей, Мампассі виділяється й людськими, будучи скромним і порядним хлопцем. Що ж, Олександр Васильович не раз давав зрозуміти, що вміє розбиратися в людях - подивимося, чи не помилився він з Мампассі…

Олексій Сливченко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Інші види | 04 травня 2024, 06:25 3

Терористи з рф створюють терор, пошкоджуючи спортивну інфраструктуру

Коментарі