Шахтар - Монако. Спасибі, що живі

Валерій Василенко в знаковій грі побачив більше фарту з нашого боку, ніж «серця і яєць»

Переможець завжди правий. Тому головний тренер «Шахтаря» Роберто Де Дзербі після харківського поєдинку виглядає справжнім героєм. І що б він не повідав публіці, його слова візьмуть за чисту монету. Тому що він вивів свою команду в груповий етап Ліги чемпіонів. З іншого боку, що б не сказав після гри головний тренер «Монако» Ніко Ковач, його слова будуть сприймати, в кращому випадку, як спіч лузера. І, в кращому випадку, йому просто поспівчувають. Але насправді багато що не так. Дуже багато.

Де Дзербі не вгадав ні з тактикою, ні зі стартовим складом

Складно сказати, чому, але головний тренер «Шахтаря» після мінімальної перемоги на виїзді і в матчі-відповіді проти монегасків вирішив зіграти в «шахи». А ось його опонент, не мудруючи лукаво, вирішив зіграти в «Чапаєва». Для того, щоб зрозуміти, що гості з князівства будуть діяти саме так, не потрібно бути семи п'ядей у ​​чолі. Власне, ще після гри тижневої давності Ніко Ковач заявив, що його команда в Україні буде битися. На останню гру «Монако» перед візитом в Україну - в чемпіонаті Франції - хорватський тренер виставив напіврезервний склад. Склад той поступився, але для «червоно-білих» і його нинішнього тренера зараз пріоритет очевидний - Ліга чемпіонів. Заради цього пріоритету «Монако» був готовий мінятися. І гризти землю.


ФК Шахтар

Ні в якому разі не стверджую, що заради такої ж мети «Шахтар» не готовий гризти землю. Дурниці - готовий, звичайно ж. Але дозвольте: якщо «Монако» для цієї не зовсім приємної процедури вийшов в робочих комбінезонах і з «косами», то «Шахтар» - у фраках і з паличками. На жаль для команди, яка тільки формується, а «Шахтар» саме такою командою і є, вигравати «на стилі» дуже і дуже проблематично. Особливо якщо суперник шалено мотивований.

Де Дзербі визнав, що це не «Шахтар» віддав м'яч супернику в першому таймі, а це суперник забрав м'яч. У першій половині зустрічі гості впевнено і міцно вели гру, вичавлюючи дивіденди. Як сказав би Поліграф Шариков, «ми їх душили-душили, душили-душили».

До такої гри «Шахтар» і його тренер виявилися просто неготовими. Перший тайм був катастрофічно провалено. Скажу непопулярну думку, але вона таки об'єктивна: Пятов в перші 45 хвилин гри не був «феноменальним». Він не рятував. Бен Йєддер зобов'язаний був робити хет-трик. Пощастило, що не поцілив у ворота.

Заміни Де Дзербі і втома «Монако»

Гості видали божевільний за інтенсивністю перший тайм. Але ця команда - поки ще не «Барселона» зразка десятирічної давності. І не «Ліверпуль» - зразка трирічної. Там є свої проблеми, свої таргани в голові. Команда помітно втомилася, особливо ті, хто розганяв атаки (Бен Йєддер і Головін). Якби ці двоє, та й інші товариші, в подібній інтенсивності грали всі дев'яносто хвилин матчу, вони б виступали не в «Монако». Але то не наші проблеми.

Зрозуміло, що «Монако» не міг так само угоріло носитися по полю і в другому таймі. Зрозуміло, що Де Дзербі бачив проблеми, тому і зробив заміни, що напрошуються. Все це вкупі - втома суперника і Ісмаїлі з Марлосом, а пізніше і Фернандо з Мудриком - і визначили корінний перелом у цій війні.

Хоча в цій частині не можна не відзначити і Пятова. Його сейв після удару Фолланда не менш важливий, ніж гол Марлоса і автогол Агіляра.


ФК Шахтар

Знову-таки, Де Дзербі після гри не раз і не два акцентував нашу увагу на те, що «Шахтар» зміг перебудуватися, показати характер і нарешті вирішити задачу завдяки «серцю і яйцям». З цим твердженням сперечатися марно. Результат - на табло, а переможець - завжди герой, про що було сказано вище. Але панове, якщо з одного удару в площину чужих воріт забивається два голи, а у суперника не залітають очевидні голи, тут задіяні і інші «органи».

Як би там не було, іспит зданий

Де Дзербі називали одним з найпрогресивніших тренерів Італії. Читай - Європи. Його «Сассуоло» в минулому сезоні красиво гнув свою лінію, незважаючи на особистості і обставини. «Сассуоло» міг собі це дозволити, тому що міг собі дозволити програти. Аби красиво. Та з володінням м'ячем. «Шахтар» так грати, точніше, так програвати собі не може дозволити. Не може за визначенням. Однак, як мені здається, італійський алленаторе це поки не до кінця розуміє. Обставини, нюанси і розклади для нього - не головне. Головне - стиль, своя гра. Незважаючи на гру суперника. Добре це чи погано, але зважати потрібно. «Монако» це наочно довів. Може, для все ще молодого тренера «гірників» цей досвід стане не тільки досвідом, а й уроком. Тим більше, що попереду подібних матчів буде чимало.


ФК Шахтар

Проте, можемо стверджувати, що свій головний на даному етапі іспит Де Дзербі здав. Тепер він може собі дозволити до кінця року вибудовувати тактику, домагатися автоматизму, відточувати стиль. Загалом, він має час, щоб побудувати свій «Шахтар».

Нехай у нього вийде, тому що за цим процесом як мінімум цікаво спостерігати.

Валерій Василенко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хокей | 20 травня 2024, 10:00 1

Чемпіонат світу в елітному дивізіоні пройде в Чехії

Коментарі