5 висновків після гри Шахтар - Генк

«Гірники» без валідолу грати поки не можуть

І в другому поєдинку проти віце-чемпіонів Бельгії «Шахтар» виявився сильнішим. «Гірники», як і тиждень тому, знову обіграли «Генк» з рахунком 2:1. Перемога здається впевненою і закономірною, але питання до підопічних Де Дзербі, та й до самого італійського тренера, залишаються...

1. «Шахтар» просто виявився вище класом

Подібні слова ми хором говорили відразу ж після жеребкування. Говорили і після першої зустрічі суперників. Скажемо і після завершення протистояння. Власне, в цьому твердженні немає ніякої таємниці або гострих кутів. Так дуже часто буває, коли одна команда значно перевершує іншу. «Клас побив порядок» - це приблизно наш випадок. Вже після гри в Генку головний тренер віце-чемпіонів Бельгії ван ден Бром відзначав силу опонента, хоча і сказав, що тоді не «Шахтар» виграв, а «Генк» поступився. Подібні сентенції говорити після другого поєдинку голландець не має права, бо в цей раз «Шахтар» переміг заслужено. Хоча, як і практично в усіх поєдинках під керівництвом Де Дзербі на чолі «Шахтаря», є всілякі «але».


ФК Шахтар

2. Де Дзербі вибрав правильну тактику і не експериментував, але…

На відміну від гри з «Олександрією», в якій тренер «гірників» експериментував зі складом, в даному випадку Де Дзербі виставив основу. У ній знайшлося місце лише двом українцям - Трубіну і Матвієнку. Схоже, на євроарені до такого стану речей потрібно звикати. Більш того, може бути ще гірше, якщо повністю відновиться Ісмаїлі: тоді Матвієнко виявиться на лавці.

«Шахтар» з перших же хвилин почав грати активно, швидко, розмашисто. І першим номером. Де Дзербі показав, що на «тонкий лід» утримування рахунку ні він, ні його команда ступати не будуть. «Шахтар» грав явно на перемогу, і «Шахтарю» потрібно віддати належне. Завдяки тиску на суперника донеччани повели в рахунку після зразково-показової атаки. Гол Траоре - це те, що вимагає від своїх підопічних новий головний тренер.

Другий тайм господарі спробували грати на контратаках, помітно зменшивши темп. Теж правильне рішення, однак грати другим номером у «Шахтаря» в цьому матчі вийшло набагато гірше, ніж першим. Завдяки активності на початку другої половини зустрічі «Генк» створив кілька моментів біля воріт Трубіна, і лише завдяки везінню «гірники» встояли. Потім Антоніо забив другий гол і зняв всі питання про переможця. Але зіграти на «нуль» знову не вдалося - в кінцівці матчу «гірники» чомусь кинули грати.

3. Нема Соломона - проблеми на лівому фланзі атаки


ФК Шахтар

«Шахтар» провів хорошу трансферну кампанію, до того ж, «оранжево-чорні» і так мали непогану глибину складу. Але варто було «вилетіти» одному з кращих на сьогодні гравців основи - Соломону - як виявилося, що рівноцінно замінити його немає ким. Де Дзербі спробував замінити ізраїльтянина на Педріньйо, але бразилець не зумів провести навіть перший тайм - був замінений через травму. Оцінити його гру досить складно, хоча не можна не відзначити «нерідну» позицію для бразильця. Його змінив Судаков, для якого позиція лівого вінгера - теж не те. Чому тренер випустив саме Георгія на ліве крило атаки, так і залишилося загадкою. Молодий півзахисник відчував себе не дуже впевнено, «напрацював» на жовту картку. Саме через наявність попередження, за словами Де Дзербі, Судаков і отримав «зворотну» заміну. Вийшов Коноплянка - і теж не переконав. Загалом, Манору - якнайшвидшого одужання, тому що без нього виходить так собі.

4. Тете - майже Мессі в дриблінгу, але дуже часто перетягує ковдру на себе


ФК Шахтар

За оцінками різних серйозних статистичних порталів, найкращим гравцем матчу став Тете. В принципі, це неофіційне звання бразилець отримав і в першій грі. Безперечно, він зіграв дуже і дуже ефектно. Дриблінг правого вінгера «гірників» - це щось. Завдяки своїм фінтам і швидкості, Тете дуже часто залишав в дурнях своїх опонентів по флангу. А то і зовсім всю оборону. Але ось «вихлопу» від цих геройств Тете поки небагато. Так, в першому таймі він відзначився результативною передачею на Траоре, але у другій частині поєдинку він явно був жадібним - перетримував м'яч, намагаючись завести його в ворота. За «красу гри» - найвищий бал, але ось за гру на команду - поки що бал середній. Якщо Де Дзербі вдасться знайти потрібний баланс, то Тете зможе стати гравцем світового рівня.

5. Тепер «Монако» - головний іспит для Де Дзербі і його команди

Так вже виходить, що зараз практично будь-який поєдинок для «Шахтаря» перетворюється в іспит. Особливо - на євроарені. Іспит під назвою «Генк» здали. Не на «відмінно», але хорошу оцінку все одно заслужили. На черзі - «Монако». Суперник складніший, більш досвідчений, більш майстерний. Ось по ньому і будуть міряти Де Дзербі і його команду в осінньому напівсезоні. Після матчу з «Генком» італієць відмовився відповідати на питання про наступного суперника в кваліфікації ЛЧ, мовляв, попереду у нас «Металіст-1925». Тренер по-своєму правий. Але це не знімає питання. Поки що «Шахтар» показує як свої сильні сторони, які ми дружно записуємо в актив нового тренера, так і слабкі, які ми так само дружно списуємо на спадщину старого наставника. Чого, все-таки, більше в сьогоднішньому «Шахтарі» - нового чи старого - і дасть відповідь двохматчеве протистояння з «Монако».

Валерій Василенко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хокей | 02 травня 2024, 10:00 7

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Коментарі