Хто завоює Золоту бутсу на Євро-2020?

Намагаємося визначити фаворитів у боротьбі за перемогу в гонці бомбардирів чемпіонату Європи

Після тринадцяти днів божевільного марафону ігор в рамках групової стадії Євро-2020 настав невеликий перепочинок перед початком поєдинків плей-оф. На турнірі проведено вже 36 матчів, а має бути ще 15. Забито 94 м'ячі, що є вельми непоганою результативністю, адже в середньому на один поєдинок приходиться по 2,62 голи, або кожні 34 хвилини глядачі бачать те, заради чого і приходять на футбол - радість від забитого або смуток від пропущеного м'яча.

Нині найкращим голеадором Євро-2020 з 5 забитими м'ячами в активі є португалець Кріштіану Роналду. Чи виграє він «Золоту бутсу», яка вручається кращому бомбардирові турніру, або ж у престижного призу буде інший власник? Спробуємо виділити п'ятірку фаворитів у боротьбі за цю нагороду.

5. Патрік ШИК (Чехія)

Матчів на Євро-2020: 3
Голів на Євро-2020: 3

Getty Images/Global Images Ukraine

Форвард леверкузенського «Баєра» та збірної Чехії вже провів на турнірі три поєдинки, в яких відзначився трьома забитими м'ячами. 25-річний Шик забивав хорватам і шотландцям, причому у ворота останніх оформив дубль. У підсумку всі три м'ячі, які провели чехи на турнірі, в активі Патріка, що робить його однозначним лідером в своїй національній збірній та надією на успішне просування по плей-оф.

В 1/8 фіналу Чехії належить зіграти проти збірної Нідерландів - команди, яку часто відносять до когорти фаворитів, але яка майже завжди є дуже непередбачуваною і може провалитися на будь-якому відрізку шляху. Ось і зараз, незважаючи на 9 очок, набраних «помаранчевими» в групі з Австрією, Україною та Північної Македонією, Нідерланди не виглядають колективом, який точно зуміє пройти чехів. Останні не пропускали більше одного м'яча за матч, хоча стикалися з Англією та Хорватією, так що підопічним де Бура навряд чи буде просто. У той же час, якщо у Чехії хто і заб'є, то як показує хід турніру, з високою ймовірністю цим героєм виявиться Шик.

Якщо чехам вдасться пройти в чвертьфінал, то там турнірна сітка для них буде не такою жорсткою, як могла б виявитися. В 1/4-тій на переможця пари Нідерланди - Чехія чекатиме переможець пари Уельс - Данія. Як ми розуміємо, чехи тут навряд чи будуть відвертими аутсайдерами, а тому у Шика знову буде шанс поповнити свій гольовий баланс і, можливо, вибратися на вершину бомбардирських перегонів.

4. Мемфіс ДЕПАЙ (Нідерланди)

Матчів на Євро-2020: 3
Голів на Євро-2020: 2

Getty Images/Global Images Ukraine

27-річний форвард збірної Нідерландів Мемфіс Депай, який нещодавно зробив сміливий крок в клубній кар'єрі, підписавши контракт з «Барселоною», також бачиться фахівцям одним з фаворитів у боротьбі за «Золоту бутсу». Тим більше, Мемфіс, здається, починає знаходити свою кращу форму, адже після «сухого» стартового поєдинку проти України він видав уже два гольових матчі, відзначаючись забитими м'ячами у воротах Австрії та Північної Македонії.

Нідерландам, як і Чехії, дуже важливо не обпектися на стадії 1/8 фіналу. «Помаранчеві» на папері виглядають однозначними фаворитами, так само як матимуть цей же статус і в чвертьфіналі проти Уельсу або Данії. Лише в півфіналі нідерландцям може випасти зустріч з кимось із топових опонентів - Англією або Німеччиною. До цієї стадії у Депая буде маса хороших можливостей поповнити свій гольовий баланс на турнірі і вирватися вперед у бомбардирських перегонах. Головне тільки, щоб уся команда не підкачала, і де Бур не почав винаходити черговий тактичний велосипед, який може розвалитися на рівному місці.

3. Чіро ІММОБІЛЕ (Італія)

Матчів на Євро-2020: 3
Голів на Євро-2020: 2

Getty Images/Global Images Ukraine

31-річний форвард «Лаціо» Чіро Іммобіле провів черговий якісний та результативний сезон на клубному рівні і тепер напевно хоче проявити себе також на міжнародній арені. На груповій стадії Чіро зіграв у двох поєдинках - проти Туреччини та Швейцарії, причому в обох забивав, а італійці святкували перемоги з рахунком 3:0.

У плей-оф в Італії намічається непростий шлях до фіналу. Спершу доведеться зіграти проти австрійців, які вміють чудово пресингувати і оборонятися, а також грамотно володіти м'ячем і створювати можливості у чужих воріт, а потім, в разі успіху, вже в чвертьфіналі «Скуадрі адзуррі» доведеться помірятися силами з переможцем пари Бельгія - Португалія. І якщо перед Євро-2020 в подібній баталії мало хто поставив би на італійців навіть кишеньковий дріб'язок, то зараз, після трьох перемог в групі з сумарним рахунком 7:0, шанси підопічних Манчіні не виглядають аж такими безперспективними.

Що стосується персонально Іммобіле, то зайвий раз не варто говорити, наскільки цей форвард буквально притягує до себе гольові нагоди. Інстинкт хижака - це те, чим Чіро однозначно може похвалитися, і те, що дає йому шанс залишатися в топі бомбардирів серед європейських чемпіонатів вже кілька останніх років. Та й в самій збірній Італії саме Іммобіле є ключовим бомбардиром, що на папері, що в реальності, так що тут ставка на перемогу в гонці бомбардирів цілком може виявитися виправданою.

2. Кріштіану РОНАЛДУ (Португалія)

Матчів на Євро-2020: 3
Голів на Євро-2020: 5

Getty Images/Global Images Ukraine

Зірковий португалець вже побив рекорд француза Мішеля Платіні за голами у фінальних частинах чемпіонатів Європи. І, схоже, зупинятися на досягнутому Кріштіану не збирається, хоча його намірів може виявитися недостатньо, якщо враховувати те, який подальший турнірний шлях належить пройти Португалії на Євро-2020.

Уже в 1/8 фіналу португальці зіграють проти Бельгії, де далеко не всі фахівці бачать фаворитом команду Роналду. Більшість все-таки віддає перевагу бельгійцям, які впевнено виграли всі три матчі на груповій стадії і тепер ризикують стати командою перед якою складе свої повноваження чинний чемпіон Європи збірна Португалії. Звичайно, забити бельгійцям і поповнити свій і без того вже суттєвий гольовий доробок з п'яти м'ячів Кріштіану може, однак якщо піренейці вилетять, то на цьому досягнення Роналду на турнірі й зупиняться.

Навіть якщо Португалія пройде в чвертьфінал, то там їй, швидше за все, доведеться зіграти з Італією, а в півфіналі - з Францією або Іспанією. Судіть самі, наскільки нинішні португальці здатні змагатися з усіма цими грандами, особливо якщо зустрічатися з ними доведеться кожні три дні. Зрештою, самому Кріштіану вже 36 років, і далеко не факт, що він зуміє витримати гольову конкуренцію з більш молодими опонентами, особливо якщо не буде 11-метрових, як проти Франції...

1. Ромелу ЛУКАКУ (Бельгія)

Матчів на Євро-2020: 3
Голів на Євро-2020: 3

Getty Images/Global Images Ukraine

Ромелу провів чудовий сезон у «Інтері», де переживає в буквальному сенсі слова ренесанс своєї кар'єри. Потужний, добре навчений тактично Лукаку, який до того ж володіє добротними технічними якостями, бачиться головним фаворитом в боротьбі за «Золоту бутсу» на Євро-2020, навіть не дивлячись на те, що нині він має на два м'ячі в активі менше, ніж Кріштіану Роналду.

Дуже важливо для Лукаку (так само як і для Роналду) буде протистояння в 1/8 фіналу. Якщо далі піде Бельгія, то шанси забити ще кілька м'ячів обов'язково будуть у Ромелу, якщо ж сильнішими виявляться португальці, то фаворит в боротьбі за «Золоту бутсу», природно, зміниться. І ця грань, насправді, тут досить тонка, а тому питання про найкращих голеадорів Євро-2020 нині залишається не тільки дуже актуальним і цікавим, але й вкрай загадковим. Втім, вгадати тріумфатора в такій ситуації буде ще приємніше!

Олексій Сливченко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 02 травня 2024, 15:23 0

В'ячеслав Фрідман назвав одразу ряд причин

Коментарі