Марта Костюк - Іга Свьонтек. Прогноз і анонс на матч Ролан Гаррос

Чи знайдуться у Марти прийоми проти польського лому?

У понеділок, 7 червня, українка Марта Костюк (№81 WTA) зіграє матч четвертого кола основної сітки Відкритого чемпіонату Франції з тенісу. Суперницею українки стане полька Іга Свьонтек (№9 WTA). Час початку матчу - 22:00 за Києвом.

Перемога в цій зустрічі повинна принести одній з тенісисток 85 тисяч євро призових на додаток до €170 тисяч, які вже зароблені. Марта буде змагатися за 190 очок в рейтинг WTA і дебют у топ-60 на додаток до 240 очок, завойованих раніше. Свьонтек поки що не може нічого додати до рейтингу, адже минулої осені стала чемпіонкою. Очки за торішню перемогу, якщо вона не буде захищена, будуть списуватися лише в жовтні.

Суперниця

Багато українських вболівальників познайомилися зі Свьонтек у 2019 році, коли Україна грала матчі тоді ще Кубка Федерації в Зеленій Гурі. У протистоянні за третє місце наша команду поступилася якраз полячкам. В одиночці Свьонтек програла на харді в залі Даяні Ястремській, але пізніше вона в парі з Аліцією Росольскою в епічному матчі з трьома матчболами української команди переграли дует Марта Костюк / Катерина Козлова. На той момент Іга займала 141-е місце у світовому рейтингу.


Jimmie48 Photography. Іга Свьонтек

Швидкий прогрес польської тенісистки не змусив себе довго чекати, в тому ж році вона увірвалася до топ-100 якраз після виходу до четвертого раунду Ролан Гаррос. Програла Свьонтек румунці Сімоні Халеп, яка декласувала польку, віддавши всього один гейм. Уже наступного року Іга взяла переконливий реванш на аналогічній стадії і легко перемогла на кортах Парижа. На цей момент Свьонтек провела в рамках основної сітки Ролан Гаррос 14 матчів, в яких програла всього 3 сети. У більшості виграних партій полька дуже впевнено домінувала, не віддавши більше двох геймів (61.5%). Діюча серія перемог на грунтовому мейджорі становить 10 матчів.

У поточному сезоні Іга програла всього один матч на грунті, здобувши при цьому 11 перемог. Зупинити польку вдалося лише першій ракетці світу Ешлі Барті в Мадриді. У Римі, чемпіонка якого ніколи слідом не вигравала Ролан Гаррос, Свьонтек домінувала в усіх матчах і заслужено перемогла. Але цього року Відкритий чемпіонат Франції проходить на тиждень пізніше, що значно полегшує завдання виграти обидва турніри. Створити польці проблеми в Італії вдалося лише чешці ​​Барборі Крейчиковій, інші програли у двох сетах.

На Ролан Гаррос Іга, на відміну від Марти, продовжує виступ і в парному розряді, де дійшла до 1/4 фіналу в дуеті з досвідченою парницею Бетані Маттек-Сандс. У матчі 1/8 фіналу польсько-американський тандем відіграв 7 матчболів у зустрічі з лідерками посіву Елізою Мертенс і Се Шувей.

Шлях на турнірі

Стадія Костюк Свьонтек
1-е коло Мугуруса (6-1 6-4) №13 WTA Юван (6-0 7-5) №101 WTA
2-е коло Чжен Сайсай (6-1 6-4) №57 WTA Петерсон (6-1 6-1) №60 WTA
3-є коло Грачова (6-1 6-2) №88 WTA Контавейт (7-6 6-0) №31 WTA

Статистика у 2021 році
Костюк Свьонтек
матчі (виграні) 15-7 (68%) 22-5 (81%)
% першої подачі 66.0 57.5
виграних очок на першій подачі, % 60.7 67.8
виграних очок на другій подачі, % 42.6 54.9
виграних очок на прийомі, % 48.1 46.3
эйси, % 3.0 3.6
тай-брейки (виграних) 0-4 (0%) 4-0 (100%)

Зустрічі між собою

На юніорському рівні дівчата зустрічалися одного разу в 2017-му році на хардових змаганнях у Траралгоні (Австралія). Марта програла у двох сетах (3:6, 3:6), але після матчу з Грачовою розповіла, що тоді була втомленою і не особливо боролася за перемогу, адже попереду був юніорський Australian Open. Як виявилося не даремно, на кортах Мельбурна Костюк тоді святкувала перемогу.

Прогноз

Прогнозувати особливо нічого, Свьонтек наразі дуже сильна на грунті. На місці Костюк будь-яка тенісистка туру була б в статусі андердога. Можливо, не такого явного, але все ж. Хоча деякі шанси, за які в теорії можна зачепитися, проглядаються. Цього року Іга мала проблеми вже у двох сетах з шести, в той час, як під час минулого року цього не було жодного разу. У матчі з безумовно талановитою і потужною Анетт Контавейт справа дійшла навіть до першого тай-брейка польки на РГ. Але у естонки є свої мінуси, через які вона не може піднятися вище в рейтингу. І вони більше в ментальному плані, тому 0:6 у другій партії нікого дивувати не повинні.

Марта ж останнім часом показує, що на великих турнірах вона може контролювати свої емоції і дає їм вихід лише в ті моменти, коли вже не сумнівається в результаті матчу. Якщо з цим компонентом все складеться, вдасться добре стартувати, а мама Талина зможе придумати ефективну тактику проти єдиної тенісистки, яка грає в схожому стилі з Рафаелем Надалем, то чому б і не здивувати весь тенісний світ.

Якщо не вийде, то будемо розраховувати на реванш на інших покриттях. На сьогодні обіграти там польку шансів набагато більше. І ще один не найприємніший факт: раніше Свьонтек шість разів зустрічалася з українками і програла лише одного разу, про цей матч було сказано вище. Перемогти Ігу не вдавалося ні Світоліной, ні Козловій, ні Завацькій. Ще один шанс випав Костюк, в понеділок будемо вболівати за нашу головну надію на найближчі роки.

Прогноз: перемога Свьонтек у двох сетах

  • 7.6
  • -
  • 1.12
робити ставку
  • 6.5
  • -
  • 1.11
Зробити ставку
  • 6.6
  • -
  • 1.1
Зробити ставку
Володимир Клепач Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 06 травня 2024, 12:08 6

Відомий тренер вважає, що коуч розраховує отримати роботу в «Поліссі»

Коментарі