ОФІЦІЙНО. Оце так поворот! 12 грандів створили Європейську Суперлігу

Перший сезон з 20 командами розпочнеться у серпні 2021 року з іграми в мід-уїк

12 клубів-грандів європейського футболу офіційно оголосили про створення нової Європейської Суперліги (ESL), і це неймовірний крок для європейського футболу.

У дюжину засновників ESL увійшли 6 клубів Прем'єр-ліги: «Арсенал», «Челсі», «Ліверпуль», «Манчестер Сіті», «Манчестер Юнайтед» і «Тоттенхем». До них приєдналися 3 іспанських команди: «Реал», «Атлетіко», «Барселона», а також 3 італійських колективи: «Інтер», «Мілан», «Ювентус».

ESL повідомила, що клуби-засновники погодилися заснувати нове змагання з матчами в мід-уїк, при цьому команди продовжать змагатися у своїх національних лігах. Перший сезон «планується розпочати якомога швидше», причому «очікується, що до ліги приєднаються ще три клуби».

У заяві ESL також повідомляється: «У майбутньому клуби-засновники з нетерпінням чекають проведення переговорів з УЄФА і ФІФА про спільну роботу над досягненням найкращих результатів для нової ліги і футболу в цілому. Формування Суперліги відбувається в той час, коли глобальна пандемія посилила нестабільність в існуючій економічній моделі європейського футболу.

В останні місяці відбувся великий діалог із зацікавленими сторонами у футболі щодо майбутнього формату європейських змагань. Клуби-засновники вважають, що рішення, запропоновані за підсумками цих переговорів, не вирішують фундаментальних проблем, включаючи необхідність забезпечення більш якісних матчів і додаткових фінансових ресурсів для всієї футбольної піраміди».

Президент «Реала» Флорентіно Перес, який буде президентом ESL, каже: «Ми допоможемо футболу на всіх рівнях. Футбол - єдиний глобальний вид спорту в світі, який налічує понад чотири мільярди уболівальників, і наша відповідальність як великих клубів полягає в тому, щоб задовольнити їх побажання».

Президент «Ювентуса» Андреа Аньєллі, віце-президент Суперліги, зазначив: «Наші 12 клубів-засновників представляють мільярди уболівальників по всьому світу і завоювали 99 європейських трофеїв. Ми зібралися разом в цей критичний момент, що дозволило трансформувати європейські змагання, поставивши улюблену гру на стійку основу на довгострокове майбутнє. Це істотно зміцнює солідарність і дає фанатам та гравцям-аматорам регулярний потік топ-матчів, які підживлюють їх пристрасть до гри, надаючи привабливі зразки для наслідування».

Співвласник «Манчестер Юнайтед» Джоел Глейзер стане віце-президентом Суперліги. Він сказав: «Зібравши разом найбільші клуби і гравців світу для гри один з одним протягом всього сезону, Суперліга відкриє нову главу в європейському футболі, забезпечивши змагання і умови світового класу, а також збільшивши фінансову підтримку футбольної піраміди у цілому».

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон, а також УЄФА і Прем'єр-ліга дружно засудили цей крок, коли 18 квітня з'явилися новини про це.

Який формат запропоновано? У лізі буде 20 команд. Це 12 членів-засновників плюс 3 неназваних клуби, які незабаром приєднаються до ліги, плюс 5 команд, які щорічно будуть проходити кваліфікацію відповідно до їх досягнень у внутрішніх турнірах.

Перший сезон Суперліги розпочнеться вже у серпні 2021 року з матчами в мід-уїк (посеред тижня).

Клуби будуть розділені на 2 групи по 10 команд, які гратимуть один з одним вдома і на виїзді.

Три найкращих в кожній групі вийдуть до чвертьфіналу, а команди, які посіли четверте і п'яте місця, зіграють в двоматчевому раунді плей-оф за останні дві перепустки.

Потім турнір матиме звичний формат двоматчових нокаут-раундів (1/4 і 1/2 фіналу), який використовується в Лізі чемпіонів. Кульмінацією стане фінал у травні на нейтральному стадіоні.

Update 1. Всі 12 клубів, що беруть участь в Суперлізі, виключать з Ліги чемпіонів

Update 2. Джерело: всі матчі Ліги чемпіонів та Ліги Європи тимчасово скасовані

Update 3. Стали відомі імена президента та віце-президентів Європейської Суперліги

Update 4. Закрита ліга відкололася. Заява ФІФА про різке несхвалення Суперліги

Update 5. Ще три клуби. Стало відомо, які гранди поповнять Європейську Суперлігу

12 клубів-засновників Європейської Суперліги

Микола Степанюк Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хокей | 02 травня 2024, 10:00 7

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Коментарі