Сюрприз для чемпіонів. Україна сенсаційно відібрала очки у Франції

Команда Андрія Шевченка розпочала відбірковий турнір до чемпіонату світу з нічийного результату

З ким завгодно і де завгодно, тільки не з французами на виїзді - таким, напевно, було бажання кожного головного тренера, команда якого потрапила в одну групу з чинними чемпіонами світу. Не пощастило нам. Але вибору не було, потрібно було спробувати. Спробувати зачепитися за очки і за можливості взяти реванш за нещодавню розгромну поразку від «Ле Бльо» (1:7, якщо хто забув).

Чому так скептично? Та просто на даний момент збірна Франції є однією з найсильніших у світі. Власне, титул чемпіонів світу говорить сам за себе. До того ж, бачиться, що з моменту тріумфу на останньому Мундіалі команда Дешама стала ще сильніше. Подивіться на її стартовий склад: хоч куди плюнь, скрізь зірка. Причому справжня. І навіть Мбаппе, у якого були невеликі проблеми зі здоров'ям, в складі.

Андрій Шевченко на всю цю французьку красу відповів «асиметрично». Тобто, виставив на гру максимально оборонний варіант: з п'ятьма захисниками (три центрбеки і два флангові) і одним яскраво вираженим опорником. За креатив повинні відповідати, перш за все, Зінченко з Маліновським. Ну і Шапаренко в деякій мірі.

Чи не головну кадрову інтригу - стосовно «поста номер один» - Шевченко вирішив на користь Бущана. Ну, ми так і думали.

До десятої хвилини українці грали на рівних проти іменитого суперника. Гостям вдалося першими створити небезпечний момент - здалеку бив Зінченко, але вище воріт. А ось далі ініціативою міцно заволоділи господарі. Вони вміло використовували швидкісні якості флангових гравців, які робили загострюючі передачі в центр, де найчастіше розташовувався Жиру. В одному з моментів досвідчений форвард міг забивати, але влучив м'ячем у нашого захисника.

Протрималися наші до 19-ї хвилини. Атака французів цього разу була радше позиційною, але Грізманн з самого кута штрафного майданчика наважився на удар. І рішучість «Маленького принца» була винагороджена сторицею: м'яч за класною траєкторією залетів у дальній кут. Дуже красивий гол. Тільки він був забитий, швидше за все, не за правилами. Справа в тому, що передачу Антуан отримав в ситуації, коли Павар перебував у положенні поза грою. Але ВАРу на грі не було, а асистент арбітра явно не встиг за тим, що відбувається. І проґавив епізод. Тому нам довелося починати з центру поля.

Після пропущеного м'яча гра нашої команди не змінилася. Українці продовжували грати дуже обережно, зосередивши головні сили в обороні. Не поспішали форсувати події і французи. Таке враження, що вони не сумнівалися, що не києм, так палицею, але візьмуть своє.

Ближче до фінішу першого тайму гості осміліли. Не настільки, щоб створити по-справжньому небезпечний момент біля воріт Льоріса, проте понервувати французьку оборону змусили.

Але не більше того: на перерву команди пішли з мінімальною (за рахунком) перевагою господарів. Гості виглядали дуже гідно, але, все ж, здалося, що підопічні Дешама грали явно в економрежимі, і за необхідності могли додати - і в русі, і в агресії.

Друга половина зустрічі теж почалася з активних дій чемпіонів світу. Їм вдалося затиснути наших футболістів поблизу штрафного майданчика Бущана, але вичавити з цього домінування хоча б один небезпечний удар «триколірним» не вдалося. Команда Шевченка при першій же можливості вибігала в контратаки. У ці хвилини гра нашої команди будувалася через фланги, де виділялися Миколенко і Караваєв. Саме Олександру вдалося стати співавтором забитого м'яча, коли він сміливо пішов на перехоплення і зробив передачу на Сидорчука. Удар у Сергія не вийшов, однак, на наше щастя, на шляху м'яча виріс Кімпембе, і від французького захисника футбольний снаряд, радикально змінивши траєкторію, закотився у ворота. Оце так поворот! Дешам явно розраховував здобути перемогу малою кров'ю, а тепер доведеться напружитися. Починається найцікавіше в цьому матчі. І напевно найскладніше для нас.

Однак, розуміючи всю відповідальність ситуації і можливість вичавити з неї максимум, українці не кинулися всім складом рити окопи на підступах до свого штрафного майданчика. Навпаки, наша команда дуже грамотно захищалася, намагаючись ловити суперника в офсайдні пастки. І при першій же можливості робила набіги на чужу територію. Набіги ці не закінчувалися ударами, але свою справу робили: перш за все, вигравали час, відсуваючи фронт чужих атак подалі від своїх воріт.

Проти такої, візуально простої тактики, протиотрути у французів не знайшлося. Вони дійсно намагалися, накрутили темп в кінці гри, подали купу кутових, але Україна не здригнулася. Не здригнулася там, де нам малювали, в кращому випадку, мінімальну поразку. Але збірна Шевченка взяла нічию. Прекрасний початок відбору! Правда, він буде ні про що, якщо в найближчих двох матчах ми втратимо очки.

Відбірковий турнір ЧС-2022. Група D. Тур 1.

Франція - Україна - 1:1

Грізманн (19) - Сидорчук (57)

Павар (30)

Франція: Льоріс, Павар, Варан, Кімпембе, Ернандес, Канте, Рабьо, Коман (Дембеле, 63), Грізманн, Мбаппе (Марсьяль, 77), Жиру (Погба, 63)

Україна: Бущан, Караваєв, Забарний, Матвієнко, Кривцов, Миколенко, Зінченко, Сидорчук (Коваленко, 79), Маліновський, Шапаренко (Зубков, 86), Яремчук (Мораес, 73)

Арбітр: Тобіас Штілер (Німеччина)

Стадіон «Стад де Франс» (Париж, Франція)

ФРАНЦІЯ - УКРАЇНА. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Валерій Василенко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 03 травня 2024, 07:01 1

«Ліверпуль», незважаючи на втрату шансів на титул АПЛ, зумів виконати завдання мінімум

Коментарі