За римським сценарієм. Шахтар впевнено обіграв Десну

Підопічні Луїша Каштру показали, як будуть відповідати римській «Ромі»

Волею календаря в 18 турі української Прем'єр-ліги в двох матчах зустрічалися учасники лідируючого квартету. У Запоріжжі луганська «Зоря» приймала столичне «Динамо». В цей же час в Києві на НСК «Олімпійський» проходив домашній поєдинок донецького «Шахтаря» проти чернігівської «Десни». Зрозуміло, за підсумками цих зустрічей ситуація вгорі турнірної таблиці могла помінятися, але при цьому кожна з команд вирішувала свої власні завдання.

«Десна», схоже, вийшла на матч проти «гірників» з однією метою - не пропустити. Тому перший тайм почався цілком очікувано: «Шахтар» заволодів м'ячем і почав розхитувати оборону суперника. Вже на 7-й хвилині красивий момент ледь не завершився голом: Мораес в падінні через себе добивав відскік, але Паст впевнено зловив м'яч. Були й ще напівмоменти біля воріт гостей, в той час як Трубін перебував практично без роботи.

А ключовий момент першої половини зустрічі трапився на 31 хвилині. Кривцов пішов до штрафного на подачу, і його прихопив за корпус Імереков. Арбітр залишив епізод без уваги, але при першій же зупинці гри послухав підказку відеоасистента. Після чого подивився повтор - і призначив пенальті. Вирок у виконання привів Тете, потужно пробивши в правий від себе кут. Паст вгадав напрямок удару, але до м'яча не дотягнувся - 1:0. Що цікаво, в нинішньому чемпіонаті це третій м'яч бразильця, і всі три рази він відкривав рахунок в поєдинках.

Зрозумівши, що план «не пропустити» не спрацював, «сіверяни» нарешті пішли вперед. І дуже скоро ледь не зрівняли рахунок. «Десні» вдалася контратака «5 в 3», яку завершував ударом низом Гуцуляк: Трубін по-хокейному, ногою парирував удар! Пішла гра на зустрічних курсах, команди обмінювалися гострими атаками. І вже в компенсований час гості упустили найвірніший момент. Після удару Тотовицького м'яч влучив у штангу, в спину воротарю, знову в штангу - і відскочив за ворота. З огляду на загальну статистику першого тайму (56:44% за володінням м'ячем, 5:3 за ударами), мінімальна перевага «Шахтаря» в рахунку виглядає цілком логічною.

Друга половина зустрічі почалася ураганно. Команди обмінювалася атаками - небезпечними і видовищними. Паст в красивому стрибку потягнув з-під поперечини м'яч після щільного удару Соломона. Трубін зловив м'яч після удару Гуцуляка і тут же на виході випередив Тотовицького, котрий вискакував сам на сам. Воротар «Десни» відбив удар Мораеса, на добивання кинувся Алан Патрік, обіграв Паста, який встиг підвестися, пробив - Полегенько вибив м'яч з лінії воріт!

Ну а те, що «гірники» створили на 75-й хвилині, виглядає маленьким футбольним шедевром. Трубін вибив м'яч зі штрафної до центрального кола. Пас прийняв Соломон, віддав правіше на Марлоса, той - ще правіше на Тете. Потім послідувала серія передач в зворотну сторону, справа наліво, причому Марлос віддав пас п'ятою, Дентіньо знову ж п'ятою викотив на Соломона, який розстріляв ворота. І тут же зробив рахунок великим, причому знову пройшла атака «Шахтаря» від свого штрафного. Але тепер передачі були поздовжніми, Алан Патрік вивів Манора практично сам на сам, той «розгойдав» опонента і оформив дубль - 3:0.

Два пропущені голи за три хвилини деморалізували гостей. І незабаром дубль записав на свій рахунок ще й Тете. Він поборовся за м'яч на половині поля суперника, відібрав його - і сміливо кинувся сам-один на ворота «Десни». Обіграв чотирьох, увірвався в штрафний і пробив без шансів для голкіпера - 4:0.

Упевнена перемога дозволить «гірникам» здобути психологічну впевненість, адже кілька попередніх результатів не роблять їм честі. Але, можливо, невдала серія вже позаду. «Шахтар» набрав 39 очок і продовжує погоню за київським «Динамо», в 19 турі команда їде в гості до «Львова». «Десна» крупно програла в УПЛ вперше з вересня 2018 - тоді тут же, на «Олімпійському» «сіверяни» також пропустили 4 м'ячі, але від іншого гранда, «Динамо». Проте, зараз команда залишається з 30 очками на четвертій сходинці турнірної таблиці. У наступному турі в Чернігові буде гостювати «Дніпро-1».

Українська Прем'єр-ліга. 18-й тур.

«Шахтар» - «Десна» - 4:0

Тете, 34 (пен.), Соломон, 75, 77, Тете, 80 Матвієнко, 40, Додо, 68 - Огиря, 29, Імереков, 34

«Шахтар»: Трубін - Матвієнко, Бондар, Кривцов, Додо - Майкон, Маркос Антоніо (Марлос, 60) - Соломон (Коноплянка, 81), Алан Патрік (Судаков, 81), Тете (Тайсон, 81) - Мораес (Дентіньо, 71).

«Десна»: Паст (Літовка, 88) - Мостовий, Тамм, Імереков, Полегенько - Огиря - Картушов (Сухоцький, 84), Гуцуляк, Чепурненко (Дегтярьов, 46), Калітвінцев (Арвеладзе, 77) - Тотовицький (Безбородько, 84).

Арбітр: Ігор Пасхал (Херсон).

Стадіон: НСК «Олімпійський» (Київ).

Удари (у площину): 13 (10) - 7 (3)
Кутові: 6 - 5
Оффсайди: 0 - 4.

ШАХТАР-ДЕСНА.ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Температура: 5°C

Клим Лавренюк Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 22 травня 2024, 10:00 3

Агіт Кабаєл готовий провести бій з українським чемпіоном

Коментарі