Як склалася доля семи найдорожчих проданих футболістів Динамо

Троє вже завершили кар'єру, четверо продовжують грати...

Трансферну політику Динамо можна скільки завгодно критикувати, проте київський клуб все одно має досить непогану історію вихідних угод. Є в цій когорті й зірка світового футболу Андрій Шевченко, й інші відомі особистості, про долю яких після від'їзду з України ми і пропонуємо згадати в рамках даного матеріалу.

7. Браун ІДЕЙЄ - 12,63 млн євро (тут і надалі - дані порталу Transfermarkt)

Нігерійський бомбардир перебрався до Києва влітку 2011 року з Сошо за 9 мільйонів євро. Тоді у «біло-синіх» був хороший бюджет на трансфери, а ще клуб активно шерстив французький ринок, привозячи звідти досить непоганих для рівня тодішньої УПЛ гравців. Одним з них виявився Браун Ідейє, що провів в Динамо три роки, протягом яких взяв участь в 107 поєдинках, відзначившись 45 забитими м'ячами і 12 результативними передачами.

Getty Images/Global Images Ukraine

У 2014 році Ідейє з Динамо виграв єдиний трофей в Україні - національний Кубок, а через пару місяців був проданий в англійський Вест Бромвіч за 12,63 мільйонів євро. Нажаль, але побудувати успішну кар'єру в Англії нігерієць не зумів. Вже через рік Брауна продали за п'ять з невеликим мільйонів євро в Олімпіакос, де він встиг стати дворазовим чемпіоном Греції, перш ніж спокусився на китайські гроші. У лютому 2017-го Ідейє за 12 мільйонів євро перейшов в Тяньцзінь Теда, але через рік повернувся в Європу, щоб пограти півсезону на правах оренди за Малагу. Сезон-2018/19 через проблеми з керівництвом Тяньцзінь Теда Браун фактично пропустив, але домігся розірвання контракту з китайським клубом, після чого на правах вільного агента перейшов в Аріс, де непогано себе проявив (8 голів в 22 матчах чемпіонату), і отримав фінансово більш вигідну пропозицію від Ґьозтепе. У цій турецькій команді 32-річний Ідейє виступає і сьогодні, будучи гравцем ротації.

6. Роман ЄРЕМЕНКО - 12,9 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Влітку 2008 року Динамо взяло в оренду в Удінезе етнічного росіянина Романа Єременка, який виступав за національну збірну Фінляндії. Хавбек непогано проявив себе в столиці України, і через рік «біло-сині» викупили контракт Романа за 5 мільйонів євро. Всього за Динамо Єременко провів три сезони, відігравши в 127 матчах і відзначившись 7 забитими м'ячами і 25 результативними передачами. Відзначався досить якісним футболом, отримуючи велику кількість схвальних відгуків від фахівців та вболівальників.

З Динамо Єременко один раз ставав чемпіоном України і тричі перемагав в Суперкубку, але в останній день роботи літнього трансферного вікна в 2011 році за 12,9 мільйонів євро був проданий Рубіну. У стані клубу з Казані також відіграв три сезони, вигравши два трофеї (Кубок та Суперкубок Росії), після чого за 5,9 мільйонів євро перейшов до ЦСКА. Історія в московському клубі у Єременка склалася неоднозначно. З одного боку, Роман в стані «армійців» був ключовим гравцем і в 2016 році став чемпіоном Росії, але потім хавбека викрили у вживанні кокаїну, і дискваліфікували на два роки. У 2018-му Єременко повернувся у великий футбол, уклавши контракт зі Спартаком, але незабаром пішов вільним агентом в Ростов. Там Роман грав аж до 23 лютого нинішнього року, після чого клуб оголосив про розірвання договору з футболістом за взаємною згодою сторін. 19 березня Єременку виповниться 34 роки.

5. Кахабер КАЛАДЗЕ - 16 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Кахабер Каладзе є одним з найбільш успішних гравців для Динамо з точки зору роботи на трансферному ринку. На початку 1998 року грузинського легіонера «біло-сині» придбали за 280 тисяч євро, а через три роки продали Мілану вже за 16 мільйонів, що на ті часи було надзвичайною сумою для Східної Європи. Граючи в роки тотальної домінації киян на внутрішній арені, Каладзе став триразовим чемпіоном України і тричі завойовував Кубок країни.

Після від'їзду з України Каха дев'ять з половиною років провів у Мілані, вигравши з «россонері» вісім трофеїв, в тому числі дві Ліги чемпіонів, чемпіонат Італії і два Суперкубка УЄФА. Всього у складі італійського гранда Каладзе провів 284 матчі (13 голів і 22 асисти), а в кінцівці кар'єри вирушив догравати в Дженоа. З «грифонами» гучних успіхів не досягав, хоча і був досить важливим гравцем для команди. Завершив кар'єру футболіста в 2012 році, а потім несподівано для багатьох пішов у політику. З жовтня 2012-го по липень 2017-го був міністром енергетики Грузії, а потім виграв на виборах мера Тбілісі, ставши десятим головою цього міста з часів здобуття грузинською державою незалежності після розвалу СРСР. Нині Кахаберу Каладзе 43 роки.

4. Сергій РЕБРОВ - 18 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Сергій Ребров був частиною чудової команди Валерія Лобановського, яка в 1999 році добиралася до півфіналу Ліги чемпіонів. У київський клуб форвард перейшов в 1992 році з донецького Шахтаря, і зумів стати одним із символів новітньої історії «біло-синіх». З Динамо виграв 18 титулів, у тому числі 9 чемпіонств в Україні, з урахуванням періоду, коли повернувся до Києва в кінцівці кар'єри.

Влітку 2000 року Ребров за 11 мільйонів фунтів перейшов в Тоттенхем, але стати важливим гравцем для «шпор» не зміг, хоча починав досить непогано. Через два з половиною роки лондонці відправили Реброва в оренду в Фенербахче, з яким українець встиг стати чемпіоном Туреччини в 2004-му, після чого пішов вільним агентом в Вест Хем, де провів один рік. Влітку 2005 року Ребров повернувся в Динамо, провівши в рідній команді два з половиною роки, а потім пішовши за 700 тисяч євро догравати в Рубін. У казанській команді Сергій провів півтора сезони, але встиг виграти чемпіонат Росії, перш ніж влітку 2009 року оголосити про завершення кар'єри гравця. Після цього Ребров повернувся в Динамо, працюючи асистентом головного тренера молодіжної команди. Навесні 2014 року після звільнення Олега Блохіна Сергій отримав шанс проявити себе в якості виконуючого обов'язки головного тренера першої команди. Вигравши Кубок України, Ребров був затверджений на посаді, ставши згодом з «біло-синім» ще двічі чемпіоном країни. Влітку 2017 року залишив Динамо, відправившись працювати з Аль-Ахлі в Саудівську Аравію, а з серпня 2018-го по нинішній час є наставником Ференцвароша, з яким встиг виграти два чемпіонські титули в Угорщині і вивести команду вперше за довгі роки в груповий етап Ліги чемпіонів.

3. Александар ДРАГОВИЧ - 21 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

В Динамо австрійський центрбек Драгович з'явився влітку 2013 року, будучи купленим у Базеля за 10 мільйонів євро. Потрапивши в успішний період в історії київського клубу, Александар за три роки виграв в Україні п'ять трофеїв (по два чемпіонства і Кубка, а також один Суперкубок). Всього провів за «біло-синіх» 111 поєдинків, записавши на свій рахунок 2 голи та 2 асисти.

Влітку 2016 року пропозицію по Драговичу до Києва надіслав Байєр, і «біло-сині» не стали відмовлятися від 21 мільйона євро, відпустивши центрбека в Леверкузен. Втім, стати ключовим гравцем для «фармацевтів» у Драговича не виходить. У сезоні-2017/18 його навіть віддавали на півроку в оренду Лестеру, але «лисиці» відмовилися викуповувати контракт футболіста. Нинішній контракт Драговича з Байєром закінчується в кінці червня, й чутки активно сватають Александара в інший клуб. Подейкували навіть, що повернути бека в Київ хоче Ігор Суркіс, але ця інформація не знайшла підтвердження, а тому нині найбільш реальним варіантом для Драговича бачиться від'їзд в Црвену Звезду, за яку етнічний серб, за його визнанням, давно хотів пограти.

2. Андрій ШЕВЧЕНКО - 23,91 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Один з найкращих гравців за всю історію Динамо Андрій Шевченко, як і його екс-колега в київській команді Сергій Ребров, має два періоди виступів у стані «біло-синіх». Спершу Шевченко засвітився на всю Європу в столиці України, що допомогло йому переїхати до Італії, а потім провів в Києві залишок своєї славної кар'єри. Всього за Динамо Шевченко провів 114 матчів, відзначившись 53 голами і 20 результативними передачами. Влітку 1999 року, після того, як «біло-сині» наробили галасу в Лізі чемпіонів, Андрій за 25 мільйонів доларів перейшов до Мілана, хоча за чутками, про цю угоду клуби домовилися ще восени 1998 року.

У Мілані Шевченко став одним з найвидатніших гравців в історії клубу, і всього світового футболу. Зі 175 забитими м'ячами Шевченко займає друге місце в таблиці бомбардирів «россонері», поступаючись лише легендарному шведу Гуннару Нордалю, який грав у Мілані в кінці сорокових - середині п'ятдесятих років минулого століття. Ймовірно, Шевченку вдалося б побити досягнення Нордаля, якби влітку 2006 року українець не спокусився б на переїзд до Челсі, де кар'єра в нього не склалася абсолютно. Вигравши в Європі безліч трофеїв, а також ставши володарем Золотого м'яча 2004 року, Шевченко в 2009-му повернувся в Динамо. У Києві він провів три роки, але зумів виграти з «біло-синіми» тільки один Суперкубок України за цей період. Після фінальної частини Євро-2012, оголосив про завершення кар'єри, і відхід у політику, де успіху не добився. У березні 2015 року закінчив тренерські курси, отримавши диплом категорії PRO, а в лютому наступного року був призначений одним з асистентів головного тренера збірної України Михайла Фоменка, якого змінив після провального для «синьо-жовтих» чемпіонату Європи у Франції. Нині 44-річний Шевченко продовжує працювати зі збірною України, на яку влітку чекає участь в перенесеному через коронавірус Євро-2020.

1. Андрій ЯРМОЛЕНКО - 25 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

В Динамо Андрій Ярмоленко опинився в 2006 році, перейшовши з чернігівської Десни. Спочатку про талант футболіста говорилося чимало, але по-справжньому повірив у нього Валерій Газзаєв, який був головним тренером «біло-синіх» в 2009-2010 роках. Ярмоленко добре вписувався в схему гри Газзаєва, і виконував вимоги, які до гравця на цю позицію пред'являв російський фахівець. Всього в Динамо Андрій провів одинадцять років, за які тричі ставав чемпіоном України, двічі - володарем Кубка і тричі - Суперкубка.

Влітку 2017 року Динамо оформило довгоочікуваний продаж Ярмоленка в один з топ-чемпіонатів Європи. 25 мільйонів євро за Андрія заплатила дортмундська Боруссія, але проявити себе в Німеччині українець не зумів, і вже через рік за 20 мільйонів був поспішно проданий у Вест Хем. Нині Ярмоленку 31 рік, і він продовжує грати за «молотобійців», хоча і не має статусу ключового виконавця для цієї команди. У британській пресі раз у раз з'являються повідомлення, що Вест Хем і зовсім не проти розлучитися з Ярмоленком, продавши того в який-небудь клуб за помірну суму відступних. Справа в тому, що в лондонському клубі українець є найбільш високооплачуваним футболістом (із зарплатнею близько 6 мільйонів фунтів на рік), а ось за якістю гри і результатів до нього є питання. Втім, контракт Андрія з «молотобійцями» розрахований до літа наступного року, і не виключено, що футболіст віддасть перевагу тому, щоб спокійно відпрацювати його до кінця, а вже потім буде приймати рішення з приводу наступного кроку в кар'єрі. Не варто виключати, що, як і Ребров, і Шевченко, Ярмоленко з Англії повернеться в рідне для нього Динамо.

Текст: meta.ua/sport/

Юрій Штембєрг Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 03 травня 2024, 07:01 3

«Ліверпуль», незважаючи на втрату шансів на титул АПЛ, зумів виконати завдання мінімум