Юрист: «Це незаконно! Дії Швейцарії мають ознаки дискримінації»

Денис Бугай прокоментував скасування матчу української збірної в Лізі націй

Спортивний юрист Денис Бугай прокоментував скасування матчу Ліги націй між Швейцарією та Україною:

«По-перше, судячи з усіх офіційних повідомлень, можна констатувати, що місцева влада Швейцарії не вжила жодних заходів для перевірки обгрунтованості рішення санлікаря Люцерна, а також безпідставно відмовила українській стороні у проведенні ПЛР-тестів повторно.

Позитивні тести на COVID-19 в Швейцарії отримали Руслан Маліновський, Сергій Кривцов і Жуніор Мораес. Це було єдиним мотивом для головного санітарного лікаря Люцерна Роджера Харстолла, щоб категорично відмовити українській команді в допуску до гри.

Місцева влада точно усвідомлювали негативні наслідки, які це рішення може мати для української команди, зокрема, зниження в дивізіоні. Але ніяких заходів по перевірці обґрунтованості рішення їхнього лікаря швейцарська сторона не приймала. Це перше. Друге, безпідставно відмовили в проведенні ПЛР-тестів іншим гравцям збірної. Третє, відмовили у повторному тестуванні Маліновського, Мораеса і Кривцова.

Крім того, є дивний прецедент. 6 листопада Департамент охорони здоров'я кантону Люцерн дозволив команді ФК «Люцерн» взяти участь в матчі з ФК «Цюріх» при позитивному тесті у одного з гравців. І такі різні підходи в допуску до матчу іноземної і місцевої команд викликають обґрунтовані сумніви. З юридичної точки зору, зазначені дії містять ознаки дискримінації щодо української сторони, що заборонено загальновизнаними принципами і нормами міжнародного права.

На час перебування української збірної в Люцерні на території кантону працювали кафе, ресторани, розважальні та інші громадські заклади. Тому і з цієї точки зору, мотиви влаштовувати локдаун, власне, тільки одній команді, теж спірні. В Україні вся збірна і члени делегації УАФ отримали негативні результати «ковід-тестування».

Тому, по-перше, дії швейцарської сторони містять ознаки дискримінації, які полягає в різному ставленні до збірних в однакових обставинах при відсутності об'єктивного виправдання. По-друге, не можна виключати, що це могло бути втручанням в результати змагань і спробою усунути збірну України від просування в елітний дивізіон в наступному році.

До матчу зі Швейцарією Україна займала передостаннє місце в таблиці, а Швейцарія перебувала на останній сходинці. Таким чином, в разі перемоги в матчі української збірної або нічиєї, Швейцарія ризикувала залишити елітний дивізіон. Оскільки скасування матчу зі Швейцарією вплинуло не тільки на збірну України, але і на права всіх гравців, то це - можливість використання інструментарію Європейського суду з прав людини для захисту їхніх прав.

Вже зараз йде підготовка правової позиції з метою визнання дій швейцарської сторони про скасування матчу незаконними і дискримінаційними. Перед адміністративними і судовими органами Швейцарії будуть ініційовані відповідні звернення в судові процеси для захисту інтересів національної збірної. Якщо останні не відреагують на грубі порушення прав української команди і факти дискримінації, питання буде передане на розгляд міжнародних організацій».

Микола Степанюк Джерело: dsnews.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 30 квітня 2024, 07:42 19

Франк Лебеф висловився про гру українського вінгера

Коментарі