СВІТОЛІНА: «В 1/4 фіналу РГ не змогла реалізувати навіть 20% свого рівня»

Найкраща українська тенісистка - про труднощі виступів на турнірах Великого Шолома

Перша ракетка України Еліна Світоліна прокоментувала поразку в 1/4 фіналу Ролан Гаррос аргентинці Наді Подоросці і розповіла про тиск на турнірах Великого Шолома.

- Після чвертьфіналу на Ролан Гаррос ви говорили, що головним фактором стала психологія. Що не вдалося повністю психологічно викластися...
- У цьому матчі - так, тому що, по-перше, був сильний вітер. І коли присутні якісь перешкоди, які не можеш контролювати, тоді як суперниця добре з ним впоралася, і їй це абсолютно не завадило. Для мене ж це стало ворогом, і я не змогла адаптуватися швидко. А потім не змогла реалізувати навіть 20% мого рівня. Тому був рівний рівень гри, а коли я не виступаю навіть на 20% свого рівня, то починаю психологічно заганяти себе ще глибше в яму, бо думаю: «Як я можу програти такому гравцеві». Звичайно, це ще більше погіршує ситуацію, в той час, як опонентка відіграла матч ідеально.

- Після матчу Тім Хенман заявив, що вам буде важко психологічно після цієї поразки. Чи правий він виявився?
- Так, він мав рацію. Але він знає теніс, тому правий. Тому що багато говорили, що видався великий шанс. Я і сама знаю, що був хороший шанс, але оскільки були можливості відіграти добре, я перебувала в хорошій формі, то такі матчі, звичайно, психологічно «підбивають».

- Знаєте, може, ви не погодитеся зі мною, але те, що у вас поки не виходить вигравати турніри Великого Шолома, мені нагадує історію Енді Маррея, який тривалий час виходив у фінали і там програвав, поки не почав співпрацювати з Іваном Лендлом. Чи не здається вам, що вам також потрібен такий же тренер, у якого були схожі проблеми у своїй кар'єрі, і який зміг би налаштувати, показати, в які моменти потрібно переломити ситуацію, психологічно залишитися сфокусованої?
- Я думаю, що, звичайно, повинен бути хороший наставник. Але я вважаю, що коли ти на корті, то там вже наставник нічим не може тобі допомогти, і все зводиться до тебе і твоїх рішень. Тобто навіть якщо тренер щось скаже, ти вже сам вирішуєш на корті. Але я не вважаю, що це один з найважливіших факторів, і є багато якихось моментів. Ти повинен бути фізично і психологічно готовим, і тут грає роль не тільки тренер. Я вважаю, що в чвертьфіналі не відіграла на тому рівні, на якому можу.

Тому це більше просто збіг чинників, і мені не вдалося зробити з виступу ту ланцюжок хороших виборів, тому що все ж залежить від вибору, який ти робиш на початку гейму або при подачі. Прийняв погане рішення, і це веде за собою ланцюжок подій, який призводить до поразки.

- Чи відчуваєте якийсь тиск через те, що поки не виходить виграти турнір Великого Шолома, або ви спокійно до цього ставитеся?
- На початку своєї кар'єри, коли я тільки починала, то, звичайно, був тиск, тому що ти тільки починаєш, хочеш відразу ж перемогти всюди. А вже з роками розумієш, що, як би не хотілося, але потрібно також не додавати на свої плечі ще більше тиску, оскільки тиску і так вже досить від фанатів, сім'ї, тренерів, медіа, які роблять це по-своєму, і, звичайно ж, від себе, адже це Великий Шолом, той самий турнір, який всі хочуть виграти.

Тому якщо турбуватися з цього приводу ще більше, то буде тільки гірше, і можна взагалі і до чвертьфіналу не дійти. Тому потрібно сприймати факти, як вони є, намагатися працювати і намагатися щось міняти, щось додавати в гру, шукати, що буде працювати для тебе.

Володимир Клепач Джерело: NV.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Теніс | 06 травня 2024, 21:34 1

Юлія на старті відбору до змагань WTA 1000 виграла у Фіони Ферро

Коментарі