Ломаченко – все? Василь програв всі пояси в легкій вазі

Лев Кравців – про другу поразку в кар'єрі українця

Василь Ломаченко зупинився за крок від абсолютного чемпіонства в легкій вазі, до якого йшов останні два роки, збираючи пояса по крупицях. Теофімо Лопес переміг фаворита, ставши абсолютом вже в двадцять три роки.

Чому Ломаченко програв?

Якщо на церемонії зважування Василь виглядав бадьоро і весело, то в роздягальні його очі вже так не світилися. На бій Василь виходив без краси і почестей, і так буденно, ніби попереду звичайний спаринг. Так він і провів весь бій.

З перших секунд Ломаченко взявся промацувати дистанцію з Лопесом, поки той у відповідь бив силові удари. В основному, по блоку, але враження створювало. Коментатори раділи: Ломаченко не такий вже маленький, круто рухається і взагалі легкий, як у найкращі роки.

Через чотири раунди Ломаченко продовжував рухатися. Іноді кидав джебом, але, в іншому, зосередився на пересуваннях, ніби танцював сальсу, а не виходив боксувати. А Лопес бив. І бив. І бив. Так, більшість ударів проходило побіжно, в блок або лікоть українця. Але Теофімо бив, йшов вперед і виявляв якусь активність. А Василь лише кружляв.

До середини поєдинку почалося переживання навіть у голосах позитивно налаштованих коментаторів: Ломаченко все ще не бив. Тобто, якісь спалахи були, але це було настільки незначно на тлі регулярної активності Теофімо, що навряд чи там щось йшло до заліку.

Фактично, більш-менш якось боксувати Ломаченко почав до раунду сьомого-восьмого. Не так, щоб, як раніше - розігнався і пішов бити опонента. Просто трохи краще, ніж було до цього. Удари з'явилися, комбінації. Що цікаво - дуже багато влучало. Статистично Василь влучив багато - більшу частину викинутих ударів. Тільки ось викинув у три рази менше за Лопеса. У три!

Поки Теофімо був активним і боксував за пояси, Василь думав про щось своє. Тягнув суперника вліво, а йшов вправо. Або навпаки. Але це все без ударів або з легким джебом, який судді навряд чи взагалі вважали за повноцінний удар. Стали остаточно зрозумілі дві речі: перемогти допоможе тільки нокаут і нокаут прийде тільки завдяки диву.

А все тому, що Василь все ще бив мало. Йому навіть можна було віддавати раунди за рахунок того, що активність приблизно вирівнялася, а точність була в рази вищою. Але тільки для загальної перемоги цього мало. Теофімо явно не мучили удари Василя так, щоб здатися. Падати він теж не збирався. А часу на те, щоб забрати перемогу за очками, не залишилося.

Як підсумок: дикі оцінки суддів. Де вони там нарахували 119 балів Теофімо (програний один раунд)? Це якась злий жарт і явний знак - в США ніхто не дасть тобі перемогти, навіть якщо ти Ломаченко, але в суперниках молодий американець за крок від абсолюту. Ми підозрювали, що таке може бути, але тепер є підтвердження. Отримайте, розпишіться.

З іншого боку, Василь все одно програв. Яка різниця, з яким рахунком, якщо перемогою там і не пахло. Навіть незважаючи на його історію про те, що він думав, що перша половина рівна, а Теофімо забрав усього кілька раундів. За що потрібно було віддавати раунди йому, Ломаченко не розповів.

Це Теофімо такий хороший?

Лопес - все-таки крутий. Він ловив Василя важкими ударами так часто, як не робив ще ніхто. Були різні випадки і навіть нокдаун, але кілька аперкотів зайшли настільки точно, що був сумнів, чи витримає Ломаченко. Та й по корпусу Лопес обробляв якісно і чітко.

З іншого боку, більшу частину активностей Лопеса Василь відправив у небуття. Удари летіли в блок, повз, у лікті і будь-куди, крім цілі. Тобто із захистом там все було відмінно. Василь пропускав, коли загравався. Коли біг у рубку на останніх секундах і намагався щось там довести нам, собі та американцеві.

У позиційній війні Ломаченко рідко програвав епізоди. Теофімо або брав їх за рахунок активності, або дуже рідко встигав перестріляти Василя з дистанції. Просто у відповідь Лопес отримував так мало, що навіть непристойно про це говорити.

Причин цьому може бути декілька:

- незручний суперник. З цим, на жаль, нічого не поробиш. Тільки працювати зі схожими, готуватися і викладатися на всі сто. А суперник все одно буде незручним.

- план на бій. Можливо, був розрахунок на перемогу в пізніх раундах. Якщо так - Василь з командою сильно помилилися в оцінці суперника. Теофімо відмінно пройшов дванадцять раундів. Виявляється, відсутність досвіду ні на чому не позначається.

- старість. Просто Лома вирішив поберегти сили, щоб вистрілити спуртом в кінці, а не вийшло: Теофімо не впав, не страждав і навіть відповідав. З цим теж нічого не поробиш.

Що далі?

Міг бути варіант з Девіном Хейні - чемпіоном WBC, але з ним готовий зустрітися Теофімо. Навряд чи Девін вибере Лому. Можна вибрати будь-кого з топ-5 і розбити його, якщо причиною поразки не є старість. Чи не вона - ми дізнаємося тільки в наступному поєдинку.

А можна піти на категорію вниз - туди, де суперники з адекватними габаритами і є з ким боксувати. Зарубитися з Лео Санта Крузом або Джервонтой Девісом. Там взагалі вистачає цікавих імен та поєдинків. При цьому суперники - не гіганти на кшталт Теофімо.

Цей варіант здається найбільш адекватним, враховуючи відсутність у контракті пункту про реванш.

Лев Кравців Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Війна | 04 травня 2024, 15:42 21

Колишній тенісист вважає, що рівень моральної якості певних структур повинен змінитися

Коментарі