Роналду, Мессі і Ребров. З ким Динамо зіграє в групі Ліги чемпіонів

Експрес-представлення суперників киян в найпрестижнішому турнірі Європи

Могло бути значно простіше, хоч і кажуть, що слабких суперників на груповому етапі чемпіонської Ліги вже немає. Але, тим не менше, на те, на що ти вплинути апріорі не можеш, потрібно просто поміняти своє ставлення. І сприймати групу G не стільки як «групу смерті», а як можливість побачити на власні очі дві одні з кращих команд світу і двох вже точно кращих футболістів планети. І свого Сергія Реброва, який тепер «їхній». Можливо, буде трохи «боляче». Але точно буде цікаво. Боляче цікаво. А нижче - побіжний погляд на суперників «Динамо» в найпрестижнішому клубному турнірі світу.

ЮВЕНТУС

Загальна інформація: клуб заснований в 1897 році. Перша назва - «Спорт-клуб «Ювентус». «Ювентус» з перекладу з італійської - молодість. Клуб є найтитулованішим в Італії: на його рахунку 36 чемпіонських титулів, 13 Кубків Італії та 8 Суперкубків. «Стара синьйора» (найбільш відоме прізвисько команди) вигравала всі єврокубки. У Лізі чемпіонів (Кубку чемпіонів) - дві перемоги: в 1985 і 1996 роках. Грає на стадіоні «Ювентус Стадіум» («Альянц Стадіум»), місткість якого 41 тисяча глядачів. У груповий етап Ліги чемпіонів команда безпосередньо потрапила в якості чемпіона Італії минулого сезону.

Головний тренер: минулий сезон «Ювентус» провів під керівництвом Мауріціо Саррі. Досвідченому екс-наставнику «Наполі» і «Челсі» вдалося виграти з «зебрами» чемпіонський титул, проте в фіналі Кубка Італії команда поступилася «Наполі». Але якщо цю поразку боси клубу пробачили Саррі, то виліт від «Ліона» в 1/8 фіналу ЛЧ - ні. Перед початком нового сезону команду очолив знаменитий екс-півзахисник «Юве» і збірної Італії Андреа Пірло, який не має тренерського досвіду. Під керівництвом Пірло «Юве» провів три матчі в новому сезоні: здобуто дві перемоги (над «Новарою» і «Сампдорією») і одна нічия (з «Ромою»).

Кадровий потенціал: загальна вартість команди за оцінками порталу Transfermarkt становить 683 мільйонів євро. Найдорожчим футболістом «Ювентуса» є аргентинець Пауло Дібала - 80 млн євро. Однак лідером команди залишається нестаріючий 35-річний Кріштіану Роналду, трансферна вартість якого - 60 мільйонів євро. У п'ятірку найбільш дорогих гравців незмінного чемпіона Італії також входять Матейст Де Лігт (70 млн), Артур (56 млн) і Родріго Бентанкур (50 млн).

Крім Роналду, «перші скрипки» в команді грають захисники: 33-річний Леонардо Бонуччі і 36-річний Джорджо К'єлліні, який є капітаном «Юве». У заявці «Старої синьйори» все ще залишається легендарний 42-річний голкіпер Джіджі Буффон, який, правда, не є «першим номером» - він поступився цим місцем 30-річному Войцеху Щесни. Крім Роналду і Дібали, помітну роль в атаці покликаний відігравати 27-річний іспанець Альваро Мората, який повернувся в команду. Півзахист у команди не менше зірковий: 24-річний бразилець Артур, який прибув з «Барселони», 23-річний Родріго Бентанкур, 25-річний Адрієн Рабьо і 29-річний Аарон Рамзі. Обдарована молодь «Юве» - 20-річний швед Деян Кулусевскі, 21-річний голландець Матейст Де Лігт і 22-річний американець Вестон Маккенні.

Останній сезон в ЛЧ: в минулому сезоні чемпіонської Ліги «Ювентус» зіграв в одній групі з «Атлетіко», «Байєром» і «Локомотивом». Російську команду туринці двічі обіграли з рахунком 2:1, німців розгромили із загальним рахунком 5:0 (3:0 і 2:0), «матрацників» вдома обіграли 1:0, а в гостях поділили очки 2:2 - це дозволило зайняти підсумкове перше місце. В 1/8 фіналу «Ювентус» зіграв з «Ліоном»: після поразки в гостях 0:1 вдома була здобута перемога 2:1, яка вивела в наступний раунд саме французів.

Матчі проти «Динамо»: туринський гранд провів з «Динамо» чотири поєдинки. З них лише в одному киянам вдалося не програти (нічия), інші матчі завершилися перемогою «Юве». Перша зустріч команд якраз і завершилася нічиєю: було це в березні 1998 року, в чвертьфіналі ЛЧ. Тоді в Турині команди розписали бойову нічию 1:1. Однак в повторному поєдинку в Києві гості виявилися помітно сильнішими: 4:1. Через чотири роки, восени 2002-го, команди зустрілися на груповому етапі ЛЧ. Тоді обидва матчі завершилися перемогами італійців: у Турині була зафіксована велика вікторія 5:0, а в Києві «Юве» здолав господарів з рахунком 2:1.

БАРСЕЛОНА

Загальна інформація: клуб заснований в 1899 році. «Барселона» є найтитулованішим клубом Іспанії за загальною кількістю здобутих трофеїв: їх у неї аж 74. Правда, за кількістю чемпіонських титулів каталонці поступаються своєму одвічному суперникові «Реалу»: в активі барселонців 26 перемог в чемпіонатах Іспанії. На міжнародній арені «Барса» теж є справжнім брендом: в її активі 20 титулів. Лігу чемпіонів каталонський гранд вигравав п'ять разів. Останній - в 2015 році. Виступає на найбільш місткому стадіоні Європи «Камп Ноу», що вміщає трохи більше 99 тисяч глядачів. У груповий етап Ліги чемпіонів команда безпосередньо потрапила в якості віце-чемпіона Іспанії минулого сезону.

Головний тренер: тренерська історія «Барселони» минулого сезону стала справжньою епопеєю, хітом європейського клубного календаря. Починала сезон 2019/2020 «Барса» під керівництвом Ернесто Вальверде. Але після кількох невдалих поєдинків тренер був відправлений у відставку. Замість нього досить несподівано керманичем «Барси» став Кіке Сетьєн. «Останньому романтику іспанського футболу» не вдалося стати своїм на «Камп Ноу»: невдачі по всіх фронтах. Після провалу в Ла Лізі і Лізі чемпіонів Сетьєн був відправлений у відставку. Новим наставником «блауграни» став колишній легендарний захисник клубу і збірної Нідерландів, а до останнього - наставник «ораньє» Рональд Куман. Під керівництвом Кумана «Барса» провела два матчі: перемогла в чемпіонаті Іспанії «Вільярреал» 4:0 і «Сельту» 3:0.

Кадровий потенціал: загальна вартість команди за оцінками порталу Transfermarkt становить 943 мільйонів євро. Найдорожчим футболістом «Барселони» є Ліонель Мессі - 112 мільйонів євро. Крім аргентинця, до топ-5 найдорожчих гравців «Барси» входять Антуан Грізманн (96 млн), Френкі де Йонг (72 млн), Марк-Андре тер Штеген (71 млн), Усман Дембеле і Філіпе Коутінью - по 56 млн євро.

Гра команди вже який сезон поспіль будується на зірковому Мессі. 33-річний аргентинський форвард/плеймейкер є незаперечним авторитетом і капітаном команди. Після відходу Луїса Суареса більш видну роль в атаці напевно будуть грати 29-річний Грізманн і 28-річний Коутіньо, який повернувся з оренди в «Баварії». «Серце» команди в півзахисті - 32-річний Бускетс. Йому в підмогу прийшов з «Ювентуса» 30-річний Пьянич. Головні дійові особи в обороні - 33-річний Жерар Піке і 28-річний голкіпер тер Штеген.

Головна юна зірка «Барселони» - 17-річний Ансу Фаті. На лівого вінгера каталонців полював «МанЮнайтед», але пропозиція в 150 млн євро каталонців не зацікавила. У числі інших надій - 19-річний Дест, який перебрався в команду з «Аякса», 20-річні Трінкао і Тодібо. В принципі, з молодими даруваннями в «Барсі» завжди не було проблем: клубна академія працює справно.

Останній сезон в ЛЧ: в сезоні чемпіонської Ліги 2019/2020 «Барселона» традиційно для себе виграла груповий етап. В одній групі з каталонцями виступали «Інтер», «Славія» та «Боруссія» (Дортмунд). Італійський колектив каталонці двічі перемогли 2:1, з дортмундцями на виїзді зіграли внічию 0:0, а вдома перемогли 3:1, чеський клуб обіграли на виїзді 2:1, а ось вдома не зуміли перемогти - нічия 0:0. В 1/8 фіналу «Барсі» випав «Наполі». У першому поєдинку в Неаполі команди розписали нічию 1:1, а ось на «Камп Ноу» господарі виявилися сильнішими 3:1. У чвертьфіналі, що складався з одного поєдинку, каталонців чекало цілковите фіаско: вони програли «Баварії» 2:8.

Матчі проти «Динамо»: каталонці зіграли десять поєдинків з «Динамо». Баланс зустрічей - на користь «Барси»: шість перемог, одна нічия і три поразки. Перша зустріч відбулася навесні 1991 року в рамках чвертьфіналу Кубка кубків: в Києві каталонці перемогли 3:2, в Барселоні матч завершився внічию 1:1. У наступному році команди зіграли в одній групі Ліги чемпіонів. Тоді «блаугранас» виграли обидві зустрічі: 2:0 і 3:0. Жереб звів опонентів і в наступному розіграші Ліги чемпіонів. У столиці України «Динамо» виявилося сильнішим - 3:1, але в матчі-відповіді поступилося 1:4. Найбільш пам'ятне для українських уболівальників протистояння «Динамо» -«Барселона» - в 1997 році, коли команди знову потрапили в одну групу ЛЧ. Тієї осені кияни двічі розгромили свого знаменитого суперника: 3:0 і 4:0. Поки що останні очні матчі були зіграні в 2009 році, і знову в груповому етапі ЛЧ. Тоді обидві гри завершилися перемогою «Барселони»: 2:0 і 2:1.

ФЕРЕНЦВАРОШ

Загальна інформація: клуб заснований в 1899 році. Є найтитулованішим клубом Угорщини. «Зелені орли» 30 разів вигравали першість Угорщини, ще 20 разів ставали володарем національного Кубка. В активі команди є і один євротрофей: Кубок Ярмарків (прообраз Кубка УЄФА). Ще один раз команда грала в фіналі Кубка кубків, але поступилася нашому «Динамо». Матчі проводить на стадіоні «Гроупама Арена», що вміщає 22 тисячі глядачів. У груповий етап Ліги чемпіонів 2020/2021 «Ференцварош» в якості чемпіона Угорщини пробився крізь сито кваліфікаційного відбору. У першому раунді «Фраді» вдома пройшли «Юргорден» - 2:0, потім на виїзді здолали «Селтік» 2:1, потім з таким же рахунком перемогли загребських динамівців, а в плей-оф за рахунок «голів на виїзді» пройшли «Мольде» - 3:3 і 0:0.

Головний тренер: в серпні 2018 року «Ференцварош» очолив колишній тренер київського «Динамо» і клубу «Аль-Ахлі» з Саудівської Аравії Сергій Ребров. Під керівництвом українського фахівця «зелені орли» відразу виграли чемпіонат Угорщини і пробилися в груповий етап Ліги Європи - вперше за останні 15 років. Минулий сезон для Реброва теж став успішним: «Ференцварош» знову став чемпіоном. Але головне досягнення Сергія Станіславовича на чолі угорського клубу - вихід в груповий етап Ліги чемпіонів, де команди не було 25 років.

Кадровий потенціал: загальна вартість команди за оцінками порталу Transfermarkt становить 24 мільйони євро. Найдорожчим футболістом «Ференцвароша» є Олександр Зубков - два мільйони євро. Крім українця, в топ-п'ять найдорожчих гравців «Фраді» входять албанець Мітро Узуні (1,8 млн євро), словенець Миха Блажіч (1,6 млн), наш Ігор Харатін (1,5 млн євро) і бразилець Сомалія (1,3 млн євро). Найстарший гравець першої команди - 33-річний голкіпер Адам Богдан. На рік молодший - капітан команди Герге Ловренчіч, згаданий вище Сомалія і його співвітчизник Ісаель. Серйозну роль в структурній побудові «Ференцвароша» грають два українці: атакуючий півзахисник Олександр Зубков і «хвилеріз» Ігор Харатін. Молоді надії клубу - 19-річний півзахисник Аммар Рамадан з Сирії, 20-річні хорватський форвард Роко Батурина і опорний півзахисник Андраш Чонка з Угорщини.

Останній сезон в ЛЧ: «зелено-білі» востаннє грали в груповому раунді Ліги чемпіонів 25 років тому - в 1995 році. Те потрапляння в головний континентальний турнір стало для Угорщини прем'єрним. У минулому сезоні «Ференцварош» грав у груповому етапі Ліги Європи. В одній групі з командою Реброва були «Еспаньол», «Лудогорець» і російський ЦСКА. З іспанцями в гостях команда зіграла внічию 1:1, вдома - 2:2, з армійцями - 0:0 і 1:0, а ось болгарському чемпіону вдома поступилися 0:3, а в гостях зіграли внічию 1:1. У підсумку «Ференцварош» посів третє місце в групі, на одне очко відставши від «Лудогорця».

Матчі проти «Динамо»: команда з Будапешта досі провела лише одну зустріч проти «Динамо». Зате яку! 14 травня 1975 року суперники зустрілися в фіналі Кубка кубків. Кияни тоді впевнено виграли 3:0 і здобули свій перший континентальний трофей.

Валерій Василенко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 17 травня 2024, 05:15 1

Віце-президент «Кривбасу» розповів про коуча команди та вихід до Ліги Європи

Коментарі