Фінал близький. Чому в Італії вірять в Інтер, і чи здатний Шахтар здивувати

У команди Луїша Каштру є відмінний шанс осоромити багатьох італійських експертів і знавців футболу

«У півфіналі немає фаворита» - ця думка одного з лідерів нинішнього «Шахтаря» Тайсона, схоже, не вкладається в головах більшості італійських журналістів, які в численних матеріалах оцінюють шанси «Інтера» на вихід у фінал Ліги Європи, і навіть перемогу в ній.

Дійсно, в 1/2 фіналу турніру «гірникам» доведеться зійтися, мабуть, з найсерйознішим опонентом, який попадався на їхньому шляху в поточному розіграші. Міланський «Інтер» - один із грандів італійського футболу і команда, яка майже завжди перебуває на видноті. Саме тому сьогодні ми не будемо говорити про історію цього клубу, намагатися накопати якісь маловідомі факти з біографії головного тренера команди Антоніо Конте, або ж «пробувати» дивувати читача розсипом зірок, які є в стані «нерадзуррі». Коли мова заходить про команди рівня «Інтера», подібні аспекти буквально лежать на поверхні. Історія «нерадзуррі» прекрасно і детально викладена в численних літописах, доступних навіть в перекладі з італійської. Про Конте, який до «Інтера» встиг попрацювати на топ-рівні з «Ювентусом», «Челсі» і збірною Італії, сказано і переказано вдосталь, а якщо хто призабув прізвища зірок, що грають нині за «нерадзуррі», досить просто освіжити в пам'яті актуальний склад цієї команди, після чого у 99% уболівальників ніяких питань не залишиться.

Тому сьогодні ми поговоримо про два цікавих, на наш погляд, аспекти напередодні гри «Інтера» з «Шахтарем»: 1) думку італійських журналістів і фахівців про фаворита цього поєдинку; 2) тактичні особливості ведення гри «нерадзуррі» та «гірників».

Від «Інтера» чекають тільки фіналу

Практично жодне серйозне видання, і жоден фахівець, що перебуває на видноті, в Італії не розглядає «Шахтар» фаворитом матчу проти «Інтера». На користь «нерадзуррі» грає не тільки незрівнянно більш висока вартість складів команд, а також досвід виступів в куди більш конкурентоспроможному, ніж український, чемпіонаті, але й в цілому поставлена міланській команді тренерським штабом Конте гра.

Зокрема, директор авторитетної La Gazzetta dello Sport Стефано Баріджеллі в своїх судженнях помічає, що нинішній «Інтер» нарешті став міцним і по-справжньому згуртованим колективом з чітко помітним керівництвом з боку Антоніо Конте. Аналізуючи перемогу «нерадзуррі» над «Байєром» у чвертьфіналі Ліги Європи, Баріджеллі прийшов до висновку про повну закономірність результату, підкресливши, що з такою якістю гри «Інтер» повинен розраховувати мінімум на участь у фіналі.

Значно далі в своїх міркуваннях пішов журналіст Фабіо Лікарі. Він пише, що жеребкування Ліги Європи відкриває перед «Інтером» справжнісіньке зелене світло на шляху до фіналу. Ще до чвертьфінальної дуелі «нерадзуррі» з «Байєром» Лікарі писав, що «все тепер залежить тільки від Конте», особливо підкреслюючи наступне: «Вийти у фінал, звичайно, буде непросто, однак «Байєр», а потім і «Шахтар» об'єктивно не виглядають непрохідними суперниками для кращого «Інтера» в сезоні». Думка цього аналітика базується на тому, що міланський гранд добре вміє протистояти атакуючим командам за рахунок здатності впевнено оборонятися, домінувати в зоні першої третини поля, а також швидко виходити в атаки за допомогою закидань м'яча на Ромело Лукаку і Лаутаро Мартінеса. При цьому, говорячи про «Шахтар», Лікарі згадує провальний матч «гірників» у нинішньому розіграші Ліги чемпіонів проти «Аталанти» (0:3). Цей поєдинок італійський журналіст характеризує наступним чином: «Донецька команда - це не щось з розряду «супер», а досвідчений, компактний і досить підступний опонент. Але «Аталанта» показала, як залишати його без роботи, розгромивши в останньому турі групового раунду Ліги чемпіонів, і задушивши ритмом ведення поєдинку».

Погоджується з колегою й інший італійський журналіст Себастьяно Вернацца. На його думку, «Шахтар» має гарну команду, але на таких пізніх стадіях турніру в хід йдуть індивідуальні якості футболістів. Як приклад для своїх оцінок, Вернацца приводить гру все тієї ж «Аталанти» в чвертьфіналі Ліги чемпіонів проти «Парі Сен-Жермен». Журналіст підкреслює, що поки команді Гасперіні вистачало сил, вона успішно протистояла французам, але в кінцівці все ж здригнулася, чим негайно скористалися більш досвідчені та умілі футболісти парижан.

За інформацією журналіста Карло Анджоні, на матч проти «Шахтаря» в Дюссельдорф прибуде президент «Інтера» Стівен Чжан. Він збирається подивитися на гру команди вживу, а також прийняти ряд ключових рішень щодо майбутнього «нерадзуррі». Першочергове - що робити з Антоніо Конте, у якого склалися непрості взаємини з менеджментом міланського клубу. Тренер хотів би бачити значно більш амбітні дії з боку «Інтера» на трансферному ринку, що допомогло б команді підсилити склад і бути ще конкурентоздатнішою як в Серії А, так і в єврокубках. Не виключено, що потенційний прохід в фінал Ліги Європи посприяє тому, що керівництво «Інтера» піде на поступки Конте, і розщедриться на топових новобранців. У кулуарах подейкують навіть про Ліонеля Мессі, який нібито нещодавно обзавівся елітною нерухомістю у Мілані.

А ось 74-річний екс-тренер «Мілана» і збірної Італії Аріго Саккі вважає, що «Інтер» при Антоніо Конте домігся суттєвого прогресу в якості гри. Однак для проходу «Шахтаря» і перемоги в Лізі Європи «нерадзуррі», на думку Саккі, все ще буде потрібно попрацювати, адже «можливості для зростання у цієї команди все ще широкі».

«Інтер» і «Шахтар» грають по-різному. Матч обіцяє бути цікавим

Поговоримо трохи і про тактику зі статистикою. Перш за все, повертаючись до думки журналіста Лікарі щодо перемоги «Аталанти» над «Шахтарем», варто підкреслювати, що навряд чи той результат хоч якось може бути застосованим в аспекті майбутньої дуелі «гірників» з «нерадзуррі». Хоча б тому, що тоді донеччан влаштовувала і нічия, а тому вони могли підспудно не кращим чином налаштуватися на гру, та й «Аталанта» грає зовсім в інший футбол, ніж «Інтер».

«Інтер» при Антоніо Конте віддає перевагу схемам з трьома центральними захисниками і двома нападниками. 52% ігрового часу в нинішньому сезоні «нерадзуррі» провели з розстановкою 3-5-2, а в 26% діяли з її модифікацією у вигляді 3-4-1-2. Навряд чи, щоб проти «Шахтаря» в півфіналі Ліги Європи Конте вибрав другий варіант, а тому, швидше за все, міланська команда зіграє за звичною моделлю.

Потрібно сказати, що останнім часом «гірники» не кращим чином грали проти суперників, що використовували схеми з трьома центральними захисниками. На згадку відразу приходять ті ж матчі проти «Аталанти», а також протистояння з «Айнтрахтом» в сезоні-2018/19. Все через те, що у опонентів «Шахтаря» виходило створювати насичені зони в обороні, проривати які вінгерам «гірників» вдавалося з великими труднощами. Навіть зараз багато хто з італійських аналітиків підкреслюють, що «Шахтар» сильний, перш за все, своєю фланговою грою, але компактність і організованість «Інтера» в центральній зоні оборони в сукупності з інтенсивним пресингом в цій зоні здатні призводити до безлічі помилок у «гірників», які італійцям тільки й належить, що використовувати.

Варто звертати увагу на те, що «Інтер» при Конте не прагне володіти м'ячем. Це не є самоціллю для «нерадзуррі», які куди більше акцентовані на проведенні швидких контратак. Наприклад, з «Байєром» міланський клуб володів м'ячем лише 38% ігрового часу, виконавши за цей період 302 передачі (86% - точних) проти 535 пасів у суперника (90% - точних). При цьому, за ударами італійці істотно перевершили німців - 17:8 (за спробами) і 7:2 (за влучаннями в площину).

Беззаперечним таргетменом у «нерадзуррі» є Ромелу Лукаку. Він любить і вміє зміщуватися зі своєї позиції, відходити в глибину, відкриватися під передачі, а потім створювати гостроту біля воріт суперника. Наприклад, по воротах «Байєра» бельгійський гренадер завдав відразу 6 ударів - кращий показник в стані «Інтера».

Що цікаво, всупереч розхожій думці, Лукаку зовсім не такий успішний в єдиноборствах. Наприклад, проти «Байєра» він виграв лише 39% дуелей в атаці, проти «Хетафе» в чвертьфіналі Ліги Європи - 17%, а в останньому турі Серії А проти «Аталанти» - й зовсім лише 12%. Інша справа, що бельгієць неймовірно активний і кількість цих самих єдиноборств в атаці у нього просто зашкалює на тлі багатьох інших гравців його амплуа - скажімо, проти «Байєра» таких дій в активі Ромелу статистики нарахували одразу 33! Для порівняння, кращий в цьому сезоні показник єдиноборств в атаці в одному матчі у Жуніора Мораеса становить 20 (проти «Аталанти» в Лізі чемпіонів на виїзді)...

Контратакам суперника «Шахтарю» взагалі належить приділити особливу увагу. «Нерадзуррі» мають одну з кращих статистик в нинішньому розіграші Ліги Європи за відсотком завершення таких дій ударами. Футболісти «Інтера» 55% своїх контратак конвертували в удари, що на тлі 27% у «Шахтаря» у відповідному компоненті виглядає дуже солідним потенційним козирем в рукаві у італійців.

Ключова статистика виступів «Інтера» в цьому євросезоні говорить про те, що команда Конте вважає за краще діяти швидко і максимально прямо - про це свідчить велика кількість навісів, передач з просуванням м'яча і, звичайно ж, ударів по воротах. Завершення атаки через удар - головна мета в побудові гри «Інтера», з чим «Шахтарю» доведеться навчитися справлятися. Якщо «гірники» часто намагаються виходити на більш зручні ударні позиції, то «нерадзуррі» роблять ставку на кількість, яка рано чи пізно, а все одно перейде в якість, особливо з огляду на рівень і майстерність виконавців, що є в розпорядженні Конте.

Навряд чи «Шахтар» буде мати перевагу над суперником і у фізичній готовності. Команди Конте завжди велику увагу приділяють цьому компоненту, а тому «Інтер» буде готовим і сконцентрованим від першої і до останньої хвилини, не в приклад розваленим в кінцівках поєдинків «Вольфсбургу» та «Базелю». Навпаки, проти «Байєра», навіть виграючи 2:1, «Інтер» частіше йшов в атаки і частіше бив по воротах, ніж суперник (5:1 - статистика ударів у останні 15 хвилин поєдинку).

Однак при всій якісній та вишколеній організації гри, проблеми у «Інтера», звичайно, також є. У Серії А-2019/20 «нерадзуррі» програли всього 4 зустрічі, причому поступилися в обох матчах проти «Ювентуса». Туринський клуб, перш за все, ні в чому не поступився супернику з точки зору надійності ведення оборонної гри, а ось в атаці за рахунок кращої винахідливості і мобільності опинився значно ефективнішим. Важливо і те, що в обох матчах проти «Інтера» в чемпіонаті Італії сезону-2019/20 «Ювентус» продемонстрував значно кращу точність передач, а також вміння мінімізувати зазори між лініями, що ставило в глухий кут міланську команду («нерадзуррі» програли «Старій сеньйорі» вдома з рахунком 1:2, і на виїзді - 0:2).

З урахуванням того, що «Шахтар» в цьому євросезоні продемонстрував в Бергамо проти «Аталанти», в Манчестері проти «Сіті», а також у Вольфсбурзі проти місцевої однойменної команди, до поєдинку з «Інтером» донеччани точно не підходять в статусі безнадійного аутсайдера. Так, італійська команда - фаворит на папері, але в грі «Інтера» чимала частина успіху залежить від того, як веде себе на полі суперник. Якщо «Шахтар» зуміє управляти темпом поєдинку, грамотно вибудує стратегію і зможе продемонструвати якість на завершальних стадіях атак, то італійським журналістам після гри, ймовірно, доведеться дивуватися тому, як по-справжньому вміє грати «Шахтар». Важливо розуміти: «гірникам» не варто ламати свій стиль гри, а потрібно максимально сконцентровано зіграти в оборонній фазі, не допускаючи помилок і не даючи козирів «Інтеру». Якщо це вдасться, то ми ще подивимося, хто все ж таки завоює жадану путівку у фінал...

Олексій Сливченко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 22 травня 2024, 03:47 0

Катандзаро та Кремонезе розійшлися миром у першій грі, забивши по два м'ячі

Коментарі