На кого Луческу звернути увагу в Академії Динамо?

Блогер Sport.ua - про молоді таланти віце-чемпіона України

Мірча Луческу відразу дав зрозуміти, що в «Динамо», окрім досвідчених виконавців, які є лідерами команди, буде довіряти і молодим гравцям. Олександр Сирота вже в обоймі першої команди «Динамо», ще двоє - Забарний і Вівчаренко - на підході. Хто ще з власних вихованців здатен підсилити київський клуб?

Днями довелося читати про провальну роботу академії «Баварії», яка вже близько 10-ти років не здатна поставити в першу команду жодного гравця. В одному з коментарів було здорово помічено, що вся Бундесліга - це академія «Баварії». Щось подібне ми завжди спостерігали і в «Динамо». З тією відмінністю, що скаути клубу їздили по всій Україні (а раніше - і по сусідніх країнах) і вишукували топ-таланти для своєї школи. Як результат, випускники київської академії грають важливі ролі майже в кожному клубі Прем'єр-ліги: «Зорі», «Десні», «Олімпіку», «Колосі» і «Дніпрі-1». Та й у першій команді «Динамо» зараз є ряд своїх доморощених талантів. але:

- когось незабаром можуть продати (Циганков, Миколенко, Попов);

- хтось перестав прогресувати (Шапаренко);

- а десь вже і київська молодь наполегливо стукає в двері основної команди.

А тепер визначимо кандидатів від U-21 в основну команду «Динамо». Хто може отримати шанс від Мірчі Луческу?

Руслан Нещерет. Третій воротар «Динамо» вважається досить перспективним (вже грав за збірну України U-21). Його плюси: високий зріст (190 см) і вміння грамотно зайняти позицію «на стрічці». Ще очевидним плюсом є його молодий вік - 18 років. Бойко - 33, Бущану - 27. За умови того, що офіс менеджерів «Динамо» (так, не тренерів, а менеджерів) буде планомірно розвивати кар'єру воротаря, на виході ми можемо отримати хорошого наступника нинішнім двом воротарям «Динамо». Розумні оренди з метою отримання ігрової практики тільки вітаються. Ігорю Михайловичу, як щодо створення відділу по орендах футболістів, як у «Реалі»?

Ілля Забарний. Почав залучатися до тренувань, а потім і до матчів основної команди разом з Олександром Сиротою. Важливо відзначити фізичну міць, високий зріст футболіста і неймовірне вміння грати корпусом. Правша, але грає лівого центрального захисника. Він не настільки сильний у грі з м'ячем, як Сирота (взагалі, в «Динамо» дивовижна ситуація: правші сильні в відборі, а лівші - в білд-апі), але вміє читати розвиток подій в захисті. Очевидно, що його головні конкуренти - правші Бурда і Попов. А це означає, що отримати шанс перебувати в обоймі першої команди у Іллі з'явиться тільки за умови продажу когось із вищезгаданої пари. Зараз Забарний - віце-капітан молодіжки.


Динамоманія. Ілля Забарний

Костянтин Вівчаренко. Це вже стало традицією переучувати центральних захисників на лівих фулбеків: спочатку Миколенко, а тепер і Вівчаренко. А з іншого боку, якщо у футболіста є швидкість, вміння однаково точно віддати пас на коротку і довгу дистанції, навісити, вміння забігти під передачу партнера, чому ж цим не користуватися? Володіючи витривалістю і здатністю бути високопродуктивним на обох кінцях поля, футболіст вже підключається до тренувань з основою «Динамо». А сучасний фланговий захисник, який вміє захищатися - це знахідка на 80 млн євро! Не вірите? Запитайте у Люка Ернандеса.

Ярослав Надольський. Один з найкращих бомбардирів команди в минулому сезоні: 16 ігор/7 голів за молодіжний склад «Динамо». Уже зараз досить хороший бокс-ту-бокс півзахисник. Дальній удар, нестандартність в ухваленнях рішень. Граючи з піднятою головою, добре бачить поле, що дозволяє йому бути однаково продуктивним як в атаці (хороший довгий пас), так і в захисті (дуже грамотно пресингує опонентів). Фізична витривалість Ярослава дозволяє завжди підключатися до швидких атак «Динамо», а при обороні своїх воріт - не втрачати позицію і навіть у контратаках команди-опонента він встигає за «своїм» гравцем.

Чому Ярослав Надольський ще не в дорослій команді? Все просто. Справа в тому, що найкращий не фланговий футболіст киян грає якраз на його позиції - Віталій Буяльський. Якщо резюмувати: у молодого півзахисника є певний набір якостей і обмежена стеля таланту. Але якщо він буде використовувати свої вміння на елітному рівні, то стане важливим гвинтиком в основі «Динамо» на довгі роки вперед.

Сергій Булеца. Так-так, все вірно, в матчі з «Десною» Сергій доводив своє право бути в основній обоймі киян за допомогою ігор за молодіжну команду. Варто сказати, що Булеці вже пощастило з приходом в команду Мірчі Луческу. «Динамо» давно не грало з плеймейкером. А ця позиція для нового тренера «Динамо» є однією з ключових! І саме тому на неї вірогідний прихід в команду іноземця. А що Булеца? Чемпіон світу серед юнаків, один з найкращих гравців турніру, якісно відіграв сезон в «Дніпрі-1». У футболіста хороший пас, поставлений удар з обох ніг, вміння шукати м'яч, опускаючись за ним до своїх захисників. Але при всіх своїх реаліях, чи вистачить Сергію сили характеру конкурувати за місце в основі «Динамо» і знову почати свій шлях з самих низів?


ФК Динамо. Сергій Булеца

Вікентій Волошин. Прізвище цього атакуючого півзахисника київського «Динамо» вже давно на слуху в молодіжному футболі України (грав за збірну України до 17 і до 19 років). Можливо, це найталановитіший український плеймейкер з часів Олександра Рикуна. Варто відзначити, що молодіжка «Динамо» грає за схемою 4-3-3, яка не передбачає чисту 10-ку. Вікентій грає правого ЦП і може закрити правий фланг атаки.

Як грає півзахисник? Коли у команди проблеми з просуванням м'яча вперед, партнери намагаються знайти пасом Волошина. Якщо він сам закритий - опускається вниз у пошуках м'яча. Дуже добре шукає позицію для себе, а також і сам здатний побачити і видати пас на забігання/врозріз/вивести партнера на удар.

Але під пресингом, як у матчі з «Десною», опускає голову вниз і втрачає свою ефективність у творенні. Це можна списати на брак досвіду, як і те, що часом повністю розчиняється на поле і стає непомітним.

Євген Ісаєнко. А ось і футболіст, який вже не перший рік стукає в основну команду киян. Євген Ісаєнко, ймовірно, найбільш талановитий виконавець, який грає зараз у молодіжних структурах «Динамо». За два сезони в чемпіонаті U-19 років Ісаєнко забив 34 голи в 35 матчах (!!!), а в минулому сезоні став найкращим бомбардиром киян у молодіжній першості (16 ігор/8 голів).

Вміє відкриватися, грає на швидкості, наділений футбольним інтелектом і неймовірною точністю удару. Євген постійно шукає м'яч, шукає простір, постійно переміщується. Читає гру і починає пресинг «Динамо» в оборонній фазі.


ФК Динамо. Євген Ісаенко

Можливо, це не типаж для Луческу на вістрі атаки (169 см зріст; 55 кг вага), але тренер дуже досвідчений, щоб не губити такий талант і здатний придумати для Ісаєнко позицію під нападаючим.

Ігор Суркіс нещодавно заявив, що наявний підбір молодих футболістів «Динамо» U-21 володіє великим талантом. Також, він сказав, що Мірча Луческу не буде насильно тримати лідерів основної команди і схвалить продажу деяких ыз них. А значить, приходить час для грамотної інтеграції футболістів молодіжного складу в дорослу команду.

В'ячеслав ШЕВЧЕНКО

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 01 травня 2024, 23:38 0

Кріштіану оформив дубль за «Аль-Наср» у ворота «Аль-Халіджа»

Коментарі