КАШТРУ: «Шахтар зіграє на будь-якому стадіоні проти будь-якого суперника»

Головний тренер «Шахтаря» розповів про перемогу над «Вольфсбургом»

Головний тренер «Шахтаря» Луїш Каштру розповів про перемогу над «Вольфсбургом» (3:0) і вихід до 1/4 фіналу Ліги Європи:

- З огляду на вилучення Хочолави, як вирішити проблему із захистом перед чвертьфіналом?

- Добрий вечір. Хто вирішив цю проблему, так в першу чергу це гравці, а ні в якому разі не тренерський штаб. Це було фантастично, тому що ми потрапили в досить складну ситуацію, переживали непростий момент. Гра вдесятьох проти такого суперника, коли у нього ще було достатньо часу, щоб обернути результат на свою користь, ускладнювала нам життя. Причому втратили ми, не варто забувати, центрального захисника.

А «Вольфсбург» небезпечний тим, що намагається проводити атаки на флангах і подавати в штрафну, куди забігає багато футболістів. Протягом всього поєдинку ми чули, як тренер суперника говорив: забігайте, йдіть в штрафну. Але наші хлопці змогли зреагувати на цю ситуацію, правильно пресингувати і опікати в штрафний. Тим самим ми уникнули проблем у своїх воріт. Я вітаю всіх своїх гравців - вони сьогодні були просто фантастичні!

- Після вилучення Хочолави ви хотіли випустити Бондаря, але, коли другу картку отримав Брукс, поміняли своє рішення і випустили Коваленка. Чому?

- Коли проводиш заміни, потрібно оцінювати, чого саме потребує матч конкретно в цей момент. Оцінивши те, що відбувається, я зрозумів, що «Вольфсбург» перейде до гри більше в повітрі. Потрібно було додати трохи зростання нашої півзахисті. Не те щоб Коваленко був дуже високим футболістом, але він може поборотися в центрі поля за підбір м'яча, може постійно йти вперед, дуже добре інтегрується в атаку. Рішення завжди приймаються спонтанно: потрібно швидко думати і розуміти, що краще для команди. Важливо було додати більше гостроти нашій атаці, при цьому не втрачаючи оборонного балансу.

В принципі, все це спрацювало. Завдяки Коваленку додали висоти в середній лінії, зберігши оборонний баланс. Тому вирішили випустити не центрального захисника, а півзахисника. Якби випустили Бондаря, він би склав пару в центрі оборони з Кривцовим, а Степаненко і Патрік були б в півзахисті. Але так як Тарас - опорник, який більш зафіксований на своїй позиції і відповідає більше за оборонний процес, всю атакуючу складову ми б залишили тільки на Алана Патріка, чого робити було не потрібно. Ми постаралися додати гостроти завдяки Коваленку - вони з Патріком могли в парі справлятися з атакуючим завданням, яке перед ними стояло.

- Як ви оцінюєте нинішній стан своєї команди на тлі вже не українських клубів, а хорошого середнячка німецького футболу? Як вам реалізація створених моментів? І, з огляду на фантастичні останні хвилини, як би ви взагалі оцінили цей результат?

- Чесно кажучи, мені не дуже подобається, коли починають говорити про єврокубкових матчах, переплітаючи це з українським чемпіонатом. Про те, що ми грали з середняком Бундесліги, а в чемпіонаті України достроково стали чемпіонами, тому що наші суперники слабкі і не можуть нам гідно протистояти. Ні, опір завжди є. Я абсолютно не люблю обговорювати цю тему. Повірте, абсолютно всі матчі даються складно. Давайте подивимося на статистику. У цьому сезоні ми провели 10 єврокубкових поєдинків, в яких у нас лише дві поразки - від «Сіті» і «Аталанти». В іншому - перемоги або нічиї. Все це завдяки якостям наших футболістів!

Команда - і я завжди їй про це говорю - у нас достатньо кваліфікована, щоб грати на будь-якому стадіоні світу проти будь-якого суперника. Так, іноді ми можемо не перемагати, але принаймні намагаємося і віддаємо всі сили. Ніякий чужий стадіон, місто або суперник насправді не страшні. Мене радує, що нам вдається приносити радість і щастя уболівальникам і адміністрації. У цьому головне завдання. Від своєї гри ми ніколи не ховаємося - завжди намагаємося дотримуватися свого футболу, щоб завжди радувати уболівальників і адміністрацію. Нагадаю, скажу ще раз: це заслуга суто моєї команди, моїх гравців. Їх я хочу ще раз привітати з чудовим матчем, який вони провели!

Микола Степанюк Джерело: ФК Шахтар Донецьк
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 08 травня 2024, 07:01 2

Андрій Лунін навряд чи перейде в «ПСЖ»

Коментарі