Мірча ЛУЧЕСКУ: «Я ніколи не ділив гравців на бразильців і українців»

Румунський фахівець дав першу прес-конференцію в якості тренера «Динамо»

Румунський фахівець Мірча Луческу провів першу прес-конференцію в якості нового головного тренера київського «Динамо»:

- Я дуже уважно слухав те, що говорив президент клубу. Мене здивувало те, що більше говоримо про вболівальників, тоді як ми більше повинні говорити про футбол.

Я дуже радий повернутися в Україну, бачити вас і розмовляти з вами і дуже бажаю, щоб всі ми разом перейшли через цей поріг. Тому що клуб зараз потребує найкращого. Я скучив за вами і сподіваюся, що ви теж за мною.

- Можна дізнатися вашу націленість щодо зміни складу «Динамо»?
- Я ніколи нічого радикально не міняю, я намагаюся дати шанс гравцям розкрити свій потенціал і якості кожного з них. У мене був всього тиждень. Зараз є тиждень побачити гравців, познайомитися з ними і зрозуміти, в якому напрямку працювати. У мене буде індивідуальна співбесіда з кожним гравцем, щоб зрозуміти психологічний настрій, що вони хочуть від життя.

Я вважаю, що у «Динамо» хороший склад і підбір гравців, талановита молодь. В першу чергу їм потрібно поміняти свій менталітет в плані підготовки. Важлива організація гри і в плані мотивації роботи, щоб вони віддавали себе повністю на тренуваннях та іграх.

Що стосується новачків, то я зустрівся зі скаутами, щоб вони надали мені кандидатури, які є на перегляді. Також потрібно визначитися з точковим посиленням. Я не можу говорити імена, мені потрібно ознайомитися з гравцями і дати їм час, щоб вони показали себе.

- Скільки часу має пройти, щоб футболісти сприйняли ідеї гри, щоб команда почала грати в футбол, який сповідує Мірча Луческу?
- Дуже мало часу. Другий момент, найгірший для нас, що шість гравців основного складу травмовані. Гравці, які не починають з нами готуватися. Може хтось приєднається до нас. Я розраховував на 22-23 основних гравців. Але у нас зараз тільки 17 футболістів. Це не дає можливості в повній мірі починати підготовку.

- Прийшовши в «Динамо», ви отримали сплеск тиску від уболівальників «Динамо» і «Шахтаря»? Чи спілкувалися ви з президентом «Шахтаря» перед переходом в «Динамо»? Або цієї розмови не було?
- Після того як підписав контракт, я подзвонив президенту «Шахтаря». Він побажав мені удачі. Він зрозумів, чому я перейшов в «Динамо», що я хотів повернутися в Україну. У мене багато емоцій і сил, я хочу віддати це футболу.

В Україні є чемпіонат, який росте і трансформується, і я хочу внести свою лепту в розвиток чемпіонату України.

В «Динамо» багато талановитої молоді, яка хоче рости і прогресувати. Мені це подобається, я люблю розкривати гравців, щоб вони стали справжніми футболістами.

- З «Шахтарем» ви здобули 22 трофея. Які амбіції в «Динамо» і що буде успіхом тут?
- «Шахтар» для мене - це фантастична історія, але це історія. Вона пройшла. Емоції і почуття природно є, тому що була виконана величезна і класна робота. Але я професійний тренер. Почуття почуттями, але я повинен йти вперед.

Я прийшов з італійського чемпіонату, де тренери і гравці переходили з однієї команди в іншу. Емоції і почуття є, але тренер повинен переходити.

Президент «Динамо» запросив мене в команду і я знав, що тут талановита молодь, вона повинна рости і я повинен до цього прагнути. Головне, виростити цих хлопців, щоб ми досягли успіху. Я повинен отримати задоволення від того, що хлопці ростуть, а також від результату.

Маю дуже велику повагу до того, що було в «Шахтарі». Спасибі велике президенту, гравцям, уболівальникам. Але ця сторінка перегорнута, починається нове життя.

- Запрошення Спиридона? Було дуже складно. Спочатку він погодився, а потім відмовив. Його відмова пов'язана з сімейними проблемами. Ми розлучилися три роки тому. Я розмовляв і просив його повернутися в футбол. Але він поїхав до сім'ї. Інших деталей я не знаю.

- У «Шахтарі» був довгий період. З кожним роком йшло поліпшення, не відразу прийшов результат. Будували дуже довго. У «Динамо» менше часу. Потрібно прискорити цей процес зростання гравців їх розвитку. Це дасть нам можливість досягти результату і вигравати. Будьте впевнені, що я свій величезний досвід і сили віддаватиму, щоб команда і гравці росли і ми досягали результату. Для цього я запросив розширений склад тренерів - Вукоєвича, Гусєва, щоб вони мені допомагали і ми разом робили все, щоб команда росла.

- Ви відомий тренер, який будував гру за допомогою бразильських гравців. У «Динамо» немає такої фінансової можливості, як у «Шахтаря». Як ви будете будувати цю систему?
- Я не всю професійну діяльність проводив з бразильцями. У Румунії я працював тільки з румунськими гравцями, досяг хороших результатів. 12 гравців поїхали в сильні чемпіонати.

З бразильцями потрібно по-особливому працювати, їм потрібно замінювати і батьків. З ними потрібно по-батьківськи працювати, щоб поліпшити їх стан, щоб вони прогресували і поїхали в сильні клуби.

Але в «Динамо» є талановита молодь, яка здатна робити хороші речі.

Методи залишаються тими ж. Дуже важливо, як ти побудуєш тренувальний процес. Я ніколи не ділив гравців на бразильців і українців. Кожен футболіст індивідуально різний. Я ніколи не бачив різницю, Ракицький, Кучер, Степаненко, Кривцов, Чигринський, Матвієнко чи бразильський гравець.

- Хто крім Гусєва і Вукоєвича увійде до тренерського штабу?
- І Вуко, і Олег повинні розуміти мою філософію, щоб вони далі гравцям її передавали. Вони важливі фігури. Олег займатиметься групою атаки, тому що є проблеми. Вукоєвич буде займатися середньою лінією. Я буду стежити за захистом і всіма ланками.

Є Дієго тренер з фізпідготовки. Будемо робити великий ухил на те, що в нас дуже багато травм, м'язових травм. Тому що коли я був в «Шахтарі», у мене було мало гравців, у яких були м'язові травми. Таке було тільки у Чигринського. У «Динамо» потрібно виключити такі моменти.

Залишається тренер воротарів Михайлов. Я хотів, щоб всі залишилися в клубі, в тому числі і спортивний директор Олексій Михайличенко, з яким я хочу продуктивно працювати.

- Не кожен зробить такий крок в 75 років. Я не міг відмовити президенту «Динамо» в цьому питанні. Я відчуваю себе добре, що я маю емоції і запал, вести тренування в центрі поля. Бути серед гравців. Я впевнений, що я буду тренувати довгий час. Сподіваюся, що і вболівальники, які зараз проти мене, щоб з часом вони стали на наш бік. Вони повинні в першу чергу зрозуміти мою сміливість, що я зробив цей крок і прийшов в «Динамо» Київ.

Я впевнений, що вболівальники розуміють мене. Що життя триває і в кожен момент воно прекрасне. Якщо я зроблю те, що я запланував, зробити гравців сильнішими, домогтися результату, то деякі тренери, які закінчили кар'єру, вони зможуть повернутися в футбол. Це буде приклад.

Головне - вірити в те, що ти можеш, в те, що ти робиш, - сказав Луческу.

Максим Гаптар Джерело: ФК Динамо Київ
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 05 травня 2024, 19:56 5

Український вінгер відіграв 76 хвилин проти «Вест Гема»

Коментарі