Динамо – Зоря. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України

Не втратити б у сріблі, бо на кону Ліга чемпіонів

На кону - срібні медалі, участь в кваліфікації Ліги чемпіонів, гіпотетичні великі гроші. І чималенькі неприємності, якщо бій буде програно. Загалом, 16 липня гра на «Олімпійському» між «Динамо» і «Зорею» апріорі не може бути простою і академічною.

Диспозиція команд напередодні лобового зіткнення наступна: у «Зорі», що йде на другому місці, в активі 57 очок, у третього на даний момент «Динамо» - на один бал менше. Після цього матчу часу на виправлення ситуації вже не буде - залишиться лише один тур. Так що той, хто програє, з великою часткою ймовірності, може розпрощатися з мрією про Лігу чемпіонів.

І суперники усвідомлюють, в чому краса і складність майбутнього матчу. Для обох ця зустріч буде вирішальною битвою. Фіналом. З усіма наслідками, що випливають.

***

До очного протистояння суперники почали готуватися ще в минулому турі. «Зоря» в економ-режимі зіграла проти «Колоса». Було видно неозброєним поглядом, що Віктор Скрипник намагався здобути перемогу якщо не малою кров'ю, то не особливо напружуючись. А ще було видно, що в разі, якщо план «А» провалиться, тобто «Колос» покаже зуби, у «Зорі» буде в наявності план «Б», тобто луганчани по ходу п'єси мали міняти сценарій. До цього не дійшло: «Колос» виявився в тому матчі боязкого десятка. Та й реалізація моментів, як завжди, підвела команду Костишина під монастир. Тому можемо констатувати, що без особливих проблем «Зоря» здобула три очки і гарний настрій напередодні вирішальної сутички за «срібло». Після гри на «Оболоні» команда Скрипника залишилася в Києві - планомірно готуватися до матчу з «біло-синіми», маючи, до всього іншого, на один день більше.

У минулому турі у команди Михайличенка суперник був, все ж, серйозніший. Точніше, більш мотивований. До того ж, на діях динамівців не могла не позначитися втома після виснажливого кубкового фіналу проти «Ворскли». І вона таки далася взнаки. Все це вкупі - режим «геройства» олександрійців, динамівська втома, їхні певні кадрові проблеми, а також не ідеальне суддівство Романова призвели до того, що «Динамо» втратило очки. З іншого боку, обов'язково потрібно говорити і про прорахунки тренерського штабу. Зона центральних захисників залишається проблемною, зважаючи на тривале відновлення Бурди і Попова. Михайличенко довірився парі Шабанов - Сирота, але відразу ж зняв останнього після того, як той привіз своїй команді пенальті (питання зараз не в тому, чи було тоді порушення, чи ні, питання в реакції на те, що відбувається, головного тренера), випустивши Бурду. Стало бути, або Бурда вже повністю готовий грати, і тренер планував його поберегти для матчу з «Зорею», або вихід Микити - таке емоційне завихрення Олексія Олександровича. У будь-якому випадку, залишилася недомовленість, яка може різонути по живому нерву кар'єри Сироти. Ситуація з Циганковим: що це? Віктор все ще не готовий грати в повну силу після загадкової травми, чи вже не готовий, і не дарма всі ці чутки про бажання клубу його продати. Непонятки і з позицією єдиного форварда. Що відбувається з Русиним? Про Соля, напевно, говорити в майбутньому часі з прив'язкою до «Динамо», як мінімум, недоцільно: ну не бачить його головний тренер в складі, має на це право. Як, втім, і Фран має повне право зайнятися у вільний від роботи час (благо, такого зараз хоч греблю гати) белетристикою. Але чому Русин не біжить, коли недавно біг? Чи і в Назарія теж загадкова хвороба? Вбачається, що в силу різних причин, і суб'єктивних теж, альтернативи Вербичу на вістрі атаки немає. З одного боку, це добре, адже в кваліфікації словенця сумніватися не доводиться, але з іншого - він таки не двожильний. Та й за такого сценарію гра «Динамо» представляється досить прогнозованою.

***

Відверто кажучи, звістку про те, що футболісти «Динамо» виявилися «замкненими» на базі перед матчем з «Зорею», теж не стала сенсацією: досить прогнозоване рішення тренера. Тільки ось чи правильне? Не дарма зараз на різних кутках віщають про те, що, мовляв, між тренерським штабом і командою «Динамо» немає необхідного контакту, іскри, навіть розуміння елементарного. Це дуже схоже на правду; і ось в таких складних умовах Михайличенко вирішується ще тужче затягнути гайки. Ну, тут або - або: або команда зможе зібратися, побачивши «гільйотину», або ж повністю втратить віру в себе. Так, за це рішення повністю відповідає динамівський тренер, стало бути, якщо результат буде успішним, то він цілком може вважатися його заслугою. Але, з іншого боку, цим ходом Олексій Олександрович вкотре довів свою прямолінійність і прихильність догмам «старого конспекту». Адже за будь-якого результату тренер із застарілими лекалами не стане ближче до своїх підопічних, їх зближує почуття страху і небезпеки, а не спільні точки дотику. Ось якби Михайличенко запропонував своїм гравцям в середу випити по пляшці пива десь в глушині Труханового острова, це було б нестандартно і круто не тільки для ветерана Сидорчука, а й тінейджера Цитаішвілі. А тут просто доведеться давитися пастою в глушині Конча-Заспи. Ну та годі, вистачить про лірику. Тут хоча б з прозою розібратися.

***

Крім думок про жадану Лігу чемпіонів, про неможливість для «Динамо» впасти нижче другого місця, уболівальників столичного клубу повинна гріти ще одна думка: по кадровому підбору нинішнє «Динамо» все одно залишається сильніше нинішньої «Зорі». І це незважаючи на те, що нинішній тренер «Зорі» на порядок, вже вибачте, тактично сильніший нинішнього тренера «Динамо». Пам'ятаєте останню гру між цими командами (1:3 в Запоріжжі)? Луганчани були краще і переконливіше сімдесят хвилин гри, але лава гостей виявилася довшою. Якщо Михайличенко міг собі дозволити кинути в бій відразу «трьох богатирів» - Циганкова, де Пену і Вербича, то Скрипник міг собі дозволити «освіжити» гру якимось Цвеком, який за шість хвилин на рівному місці отримав заслужену червону картку. Фактично нічого не змінилося і перед нинішнім матчем суперників: кадровий ресурс «Динамо» все так же крутіший, і можливість посилити гру по ходу матчу вище саме у Михайличенка. Не забуваємо також і про дві кадрові проблеми «Зорі». Радше за все, знову проти своєї «метрополії» не зіграє Леднєв. Це серйозна втрата для Скрипника. Але ще більш серйозна - травмопад серед голкіперів: відразу три досвідчених воротарі команди (Шевченко, Махарадзе, Василь) вибули з ладу через різні пошкодження. І, скоріш за все, «рамку» знову довірять юному і необстріляному Мацапурі. Напевно кияни спробують використати цей відносний недолік опонента.

Що може бути козирем «Зорі», окрім всім зрозумілого «наздоженемо і переженемо», мотивації, тобто? Пресинг і ще раз пресинг. У своїх найкращих поєдинках в нинішньому сезоні - проти «Десни», «Шахтаря», та й того ж «Динамо», команда Скрипника наочно демонструвала, як можна випалювати територію та ініціативу у більш вправного чи більш досвідченого опонента. Якщо в такому «енергоємному» режимі «Зоря» зіграє і цього разу, тобто забере ініціативу, виграє боротьбу в центрі поля, а саме там і відбудеться головний бій матчу, тоді киянам явно не поздоровиться. Вони можуть бути на дві голови вище за індивідуальним рівнем, але ось в командному рівні помітно поступаються.

Ще один козир, який обов'язково спробує розіграти Скрипник - вразливість динамівського центрального плацдарму в захисті. Та й всієї лінії захисту, в загальному. Миколенко ще не оклигав повністю від травми, Попов з цієї ж причини напевно не зіграє. Пара Шабанов - Бурда бачиться зараз оптимальною, але вона не зіграна. Громов і Кабаєв, з їхньою швидкістю і наполегливістю, при наявності розрізних передач від Юрченка, можуть завдати неприємностей такому захисту «біло-блакитних».

Що ж маємо в підсумку: однаково високу мотивацію, різні козирі у вигляді сильних сторін і очевидні вразливі місця. Матч приблизно однакових за рівнем суперників повинен стати справжньою родзинкою літньої частини сезону. Як шкода, що без глядачів. І, вибачте за банальність, нехай переможе найсильніший. В нашому випадку - найсильніший із Михайличенків. А «улюблена жінка механіка Павелка» після закінчення поєдинку отримає за свою роботу квіти, а не докори в заангажованості.

Орієнтовні склади:

«Динамо»: Бущан, Кендзьора, Шабанов, Бурда, Миколенко, Сидорчук, Шепелев, Буяльський, де Пена, Циганков, Вербич

«Зоря»: Мацапура, Тимчик, Вернидуб, Абу Ханна, Михайличенко, Іванісеня, Кочергін, Юрченко, Хомченовський, Громов, Кабаєв.

16 липня, четвер

«Динамо» - «Зоря»
Київ. НСК «Олімпійський» . 19:00
ТБ-трансляція на телеканалі «2+2»
ДИНАМО - ЗОРЯ. ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ
Арбитр: Катерина Монзуль (Харків)
Прогноз Sport.ua - 2:2
Валерій Василенко Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Волейбол | 02 травня 2024, 09:31 26

На команду чекає виступ у Золотій Євролізі

Коментарі