Топ-10 найгірших легіонерів в історії Динамо

Аргентинці, бразильці, колумбійці і Філімонов

Назвавши найкращих гравців чемпіонату України за всі роки Незалежності, переходимо до наступної рубрики, в якій визначимо найгірших легіонерів чемпіонату. На цей раз визначати будемо не по позиціях, а по клубах. Починаємо з «Динамо».

За роки Незалежності через «сито» київського «Динамо» пройшла ціла армія легіонерів. Спочатку їх було мало, раз, два та й усе, але з початку нульових років футболістів із зарубіжжя ставало все більше і більше. Часто динамівським селекціонерам вдавалося знаходити справжніх діамантів. Як, наприклад, Белькевича, Каладзе, Черната або Діого Ринкона. Але бувало й таке, коли трансфери легіонерів завершувалися повним фіаско. Зараз ми згадаємо тих іноземців, які у вболівальників «біло-синього» клубу асоціюються не з захопленням, а в першу чергу з печією. Не в останню чергу - через нездійснні очікування, і невідповідності таких критеріїв, як ціна-якість.

10. Леандро Машаду

Бразилія
Роки кар'єри: 2002-2003

Перший в історії легіонер «Динамо» з Бразилії. Перший трансфер, укладений новоспеченим президентом «біло-синіх» Ігорем Суркісом. З чуток, український клуб за цього форварда заплатив «Фламенго» близько мільйона доларів. Прихід Машаду в чемпіонат України і зокрема в «Динамо» був обставлений з помпою середнього українського футбольного «бароко». Машаду був оголошений - ні багато, ні мало - спадкоємцем слави Зіко і Ромаріо.

Леандро таки вдалося увійти в історію «Динамо» - він забив тисячний гол київської команди в офіційних матчах (часів Незалежності). Це сталося в матчі кваліфікації Ліги чемпіонів проти «Пюніка». Всього за «Динамо» він відіграв 11 матчів, забив 4 м'ячі. Може, він би і довше затримався в Києві, але, за чутками, його дружині не сподобався український клімат, і вона зажадала від свого благовірного забиратися геть. Той пручався недовго. У 2003 році він був проданий в португальську «Санта-Клару» орієнтовно за 500 тисяч доларів.

9. Харрісон Отальваро/Хосе Морено

Колумбія
Роки кар'єри: 2006

В даному випадку не хочеться ні злословити, ні танцювати на «кістках». Давайте краще згадаємо, що з приводу переходу цієї солодкої колумбійської парочки в «Динамо» говорив свого часу президент «біло-синіх» Ігор Суркіс: «Ми уважно стежили за обома гравцями і прийняли рішення, про яке, сподіваюся, не пошкодуємо. Шкода, звичайно, що наші колумбійські легіонери в найближчі місяці не зможуть бути задіяні в іграх чемпіонату України, але є підстави розраховувати на них у груповому турнірі Ліги чемпіонів». І вони зіграли в груповому турнірі ЛЧ: проти «Стяуа». Той поєдинок став їх першою і останньою пробою пера в «Динамо». Після розгромної поразки від «Стяуа» в Києві 1:4, обом колумбійцям швидко вказали на двері.

8. Вітор Буено

Бразилія
Роки кар'єри: 2018-2019

Одна радість: бразильського півзахисника «Динамо» не купувало, а лише взяло в оренду у «Сантоса». На два роки. З правом викупу за десять мільйонів євро. Що це за футболіст, які його можливості і навіщо він «біло-синім» - шанувальники київської команди так і не зрозуміли. За весь час, проведений в «Динамо», цей товариш провів лише два неповних матчі. І відбув назад до Бразилії - в «Сан-Паулу». За його трансфер кияни нікому нічого не платили, але, в той же час, за чутками, зарплата цього динамівського дармоїда становила близько ста тисяч євро на місяць.

7. Андрес Ескобар

Колумбія
Роки кар'єри: 2011-2016

Цей півзахисник з'явився в київському клубі в серпні 2011-го. І, ясна річ, з обов'язковим в таких випадках антуражем: молодий (19 років), перспективний, майбутня надія. За цю надію молодіжної збірної Колумбії київський клуб відвалив більше двох мільйонів доларів - сума не дуже велика, але на виході вона перетворилася на справжній пшик. За «Динамо» Ескобар не провів жодного поєдинку, хоча значився в команді довгі п'ять років. Відправлявся в численні оренди, але вони його не «виправили» - в «Динамо» він так і не заграв.

6. Олександр Філімонов

Росія
Роки кар'єри: 2001-2002

Ініціатором запрошення цього голкіпера в Київ був особисто президент «Динамо» Ігор Суркіс. Ігор Михайлович порекомендував тодішньому наставнику команди Валерію Лобановському звернути свій погляд на екс-воротаря «Спартака». У «Динамо» на той момент у СаШо були всілякі проблеми, Рева, як здавалося, не дотягував до рівня першого голкіпера, ось і вирішили запросити Філімонова. За спогадами російського стража воріт, йому дуже сподобався прийом, влаштований в його честь в Києві. Однак відпрацювати щедрі аванси Олександру так і не вдалося. Йому давали шанс проявити себе - і в чемпіонаті, і в Лізі чемпіонів, але він постійно «лажав». Зігравши в цілому дев'ять матчів за «Динамо», Філімонов повернувся в чемпіонат Росії - в «Уралан».

5. Ніко Кранчар

Хорватія
Роки кар'єри: 2012-2015

Наймолодший капітан в історії загребського «Динамо», найдорожчий внутрішній трансфер в хорватському футболі, одна з головних надій збірної Хорватії. У складі «Хайдука» став чемпіоном країни, потім пішов на підвищення в Англію. Спочатку грав в «Портсмуті», потім перейшов в «Тоттенхем». У Лондоні провів здорово один сезон, але потім не склалося, і за сім мільйонів євро Ніко відправився підкорювати столицю України. Потужний, фактурний атакуючий півзахисник, з хорошим ударом і баченням поля. Він міг стати лідером «Динамо», так як мав і хист, і родовід відповідний. Але в Києві у нього не склалося - провів лише тринадцять поєдинків за першу команду. У січні 2016-го «Динамо» і Кранчар нарешті розірвали свої невдалі стосунки.

4. Роберто Нанні

Аргентина
Роки кар'єри 2003-2007

Футболіст-привид. Прийшов в «Динамо» в статусі одного з найкращих аргентинських форвардів. На презентації в 2003 році запам'ятався широкою білозубою посмішкою і не менш екстравагантним костюмом. За Нанні «біло-сині» заплатили майже чотири мільйони євро. На той час - дуже непогана сума. Навіть більше: дуже хороша сума - рекорд для тодішнього «Динамо». Аргентинець був заявлений за киян в кінці серпня 2003 року, тобто, вже після закінчення періоду літніх дозаявок. Тому перший час Нанні довелося грати за «Динамо-2». Але вже в тих матчах було видно, що ні техніки, ні швидкості, ні, тим більше, «фізики» у цього хлопця немає. За основу «Динамо» він зіграв лише один матч. Оскільки контракт з динамівцями був підписаний на чотири роки, довго поневірявся по орендах. І лише в серпні 2008-го, в статусі вільного агента, повернувся на Батьківщину.

3. Факундо Бертольо

Аргентина
Роки кар'єри: 2010-2016

«Ми стежили за футболістом протягом усього чемпіонату. Бертольо провів його на достатньо високому рівні. Наші селекціонери перебували в Аргентині протягом 2,5 місяців, подивилися достатню кількість матчів за його участю, за підсумками яких зробили хороший висновок. А виклик Бертольо в збірну Аргентини лише підтвердив зроблені нами висновки. Він виступав далеко не в найсильнішій команді, але при цьому у нього чудова преса, і він є один з найперспективніших гравців своєї країни. У нас були дуже довгі переговори з керівництвом клубу, а ось з футболістом у нас не виникло абсолютно ніяких проблем. Бертольо хоче грати на більш високому рівні і проявити себе. Він, безумовно, талановитий футболіст, а завдання головного тренера - допомогти новачкові скоріше адаптуватися в команді.

Зі свого боку я швидко підберу комфортабельне житло, адже напевно найближчим часом до нього в гості приїдуть родичі, машину і т.д. Для нас головне, щоб він якомога швидше адаптувався і показував той рівень футболу, який він показував у своєму колишньому клубі. Думаю, Бертольо відразу увіллється в команду і буде гравцем основного складу. Скажу лише, що саме на цю позицію Бертольо був для нас пріоритетом № 1», - це велика цитата з інтерв'ю президента« Динамо» Ігоря Суркіса. На виході отримали наступне: Бертольо провів за «Динамо» лише чотири гри. За його трансфер було заплачено більше чотирьох мільйонів євро.

2. Марко Рубен

Аргентина/Іспанія
Роки кар'єри: 2012-2016

У «Динамо» прийшов в 26 років, з іспанського «Вільярреала». Не найгірший вік для нападника, не з найгіршого клубу. Здавалося, що цей форвард здатний підсилити «Динамо». Ну, або хоча б не провалитися. До приходу в Київ він чимало забивав, був на виду в своїх клубах. Та й ціна трансферу - вісім мільйонів євро - передбачала, що «біло-сині» отримали як мінімум не кота в мішку. Але не склалося. За «Динамо» Марко провів лише 11 матчів, в яких забив один м'яч. Далі послідували звичні в подібних випадках оренди, і не менш логічний розрив - в 2016-му.

1. Андре

Бразилія
Роки кар'єри: 2010-2012

19-річний бразильський півзахисник переходив до газзаєвського «Динамо» не тільки в якості перспективного і амбітного, але і за майже дев'ять мільйонів євро. Представляючи цього новачка, президент «Динамо» Ігор Суркіс зазначив, що цей бразилець прийшов в «Динамо» всерйоз і надовго. На жаль, заграти в Києві колишній талант «Сантоса» так і не зміг. Його доля - дев'ять неповних матчів у складі «Динамо». Кияни спробували віддати хлопця в оренду в «Бордо», але й там повз касу. Зрозумівши, що з цього трансферу нічого путнього не буде, за п'ять з половиною мільйонів євро «Динамо» продало Андре «Атлетіко Мінейро».

Валерій ВАСИЛЕНКО

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 01 травня 2024, 06:50 11

Олексій Сливченко – про оренду молодого венесуельського бомбардира «гірників» до «Цинциннаті»

Коментарі