Марихуана, стрип-бари та Гарвард. 6 боксерів, які знайшли себе поза рингом

Лев Кравців розказує про досягнення легенд після того, як вони повісили рукавички на цвях

Для будь-якого спортсмена кінець кар'єри - складний період. Коли ти більшу частину життя займався однією діяльністю і тепер потрібно моментально переходити на іншу, інакше просто бути не може. Але деякі справляються краще за інших. Про них і піде мова.

Майк Тайсон

Останній поєдинок відбувся 11 червня 2005 року.

Крім стандартних публічних виступів, інтерв'ю та інших справ, у яких можна використовувати своє обличчя, Майк розпочав бізнес. У 2013 році він заснував промоутерську компанію «Iron Mike Promotions», в якій, до речі, деякий час був і українець. Євген Хитров провів кілька поєдинків під керівництвом Майка, але потім їхні шляхи розійшлися.

Трохи пізніше він заснував компанію «Tyson Holistic», придбав 16 гектарів землі і почав виробляти марихуану. У Майка ціле ранчо, на якому і плантації, і завод, і кемпінги з магазинами. Планувалася навіть ціла школа, в якій відвідувачам розповідали б про вирощування і застосуванні марихуани в медичних цілях.

Окрім бізнесу, Тайсон зіграв у більш ніж п'ятдесяти фільмах і серіалах. Наприклад, в «Іп Мане» або в одній з частин «Похмілля у Вегасі». З творчості можна відзначити видання автобіографічної книги «Незаперечна правда», яка до сих пір добре продається по всьому світу.

До речі, під час карантину Майк знайшов, чим зайнятися, враховуючи, що з дому виходити не можна. Він грає з собакою, а також заробляє гроші на майданчику Cameo, який було створено для того, щоб знаменитості передавали відеопривіти за гроші. Одне відео від Тайсона коштує 300 доларів, але в перший же день після реєстрації він заробив 26 тисяч доларів.

Рой Джонс

Останній поєдинок відбувся 8 лютого 2018 року.

Рой занадто довго відмовлявся від ідеї закінчити кар'єру, хоча його туди всі проводжали і просили піти добрих десять років. Ще під час кар'єри він був коментатором на НВО, займався музикою і навіть записував свій реп-альбом.

П'ять років тому Джонс офіційно став громадянином Росії, де живе і зараз, а також проводить тренування та семінари. Крім цього, Рой, як і Тайсон, досить активно знімається в кіно, правда, лише в бійцівському: в «Крід 2», «Шульга» і «Тримай удар» з'являвся екс-американець.

Оскар Де Ла Хойа

Останній поєдинок відбувся 6 грудня 2008 року.

Після завершення кар'єри у одного з найбільш грошових боксерів в історії було кілька ситуацій, пов'язаних з наркотиками. Оскар лікувався в спеціальних клініках, але основне заняття не кидав. У нього одна з найуспішніших промоутерських компаній «Golden Boy Promotions», що, скоріше, рідкість серед боксерів, ніж правило.

Промоутерська компанія Де Ла Хойї була заснована ще в 2001 році і з того моменту клієнтами Оскара є дійсно потужні бійці. Хорхе Лінарес - боксер, з яким у Василя Ломаченка був один з найбільш конкурентних поєдинків у кар'єрі - клієнт американця. Найбільш важливий, іменитий і грошовий клієнт - Сауль Альварес.

Після відходу Флойда Мейвезера з боксу, Оскар зробив із Сауля найбільш грошового боксера світу з контрактом більше, ніж на триста мільйонів доларів.

Флойд Мейвезер

Останній поєдинок відбувся 26 серпня 2017 року.

З огляду на те, скільки Флойд заробляв за один поєдинок, він міг лягти на одній зі своїх вілл і просто насолоджуватися життям до глибокої старості, але ні. По-перше, він повернувся в бокс у 2017 році, щоб по-швидкому заробити пару сотень мільйонів у поєдинку проти Конора Макгрегора.

Крім цього, за словами самого Мейвезера, він час від часу катається по світу і боксує з маловідомими широкому загалу або якимись місцевими зірковими бійцями перед багатими людьми за кругленький гонорар. З одного боку, не забуває стару справу і заробляє. З іншого, отримує важливі робочі контакти і налагоджує міжнародний бізнес. Один з таких прикладів: бій проти Теншина Насукави в Японії. Теншин - зірка місцевого кікбоксерського турніру Pride - швидко програв Мейвезеру, який заробив близько 10 мільйонів доларів менше, ніж за десять хвилин.

Звичайно, американець не тільки фрілансить по всьому світу зі своїми скілами, але і має старий добрий заробіток в офлайні. Як говорив сам Флойд: «Жінки та алкоголь завжди в моді». Саме тому він відкрив свій стриптиз-клуб в Лас-Вегасі. Він уже став одним з найпопулярніших у місті і приносить Мейвезеру відмінні гроші, де б він не був.

Не варто забувати і про промоутерство. Звичайно, в цій справі йому до колишнього суперника, Оскара Де Ла Хойї, поки далеко, але, здається, що Флойд не дуже в це вкладається. Джервонта Девіс - головний актив компанії «Maywether Promotions» і поки він йде за стопами боса: без поразок, вгору по категоріях з упевненим обличчям.

Леннокс Льюїс

Останній поєдинок відбувся 21 червня 2003 року.

Леннокс підтвердив статус одного з найрозумніших боксерів свого покоління. Пішовши вчасно на пенсію, він став займатися нерухомістю. Купив особняки в рідній Великобританії та в не менш рідній Канаді, а також на Ямайці.

Крім цього, Льюїс зайнявся коментуванням поєдинків. Особливо часто з'являвся на НВО. Також у нього багато бізнес- і соціальних проектів. Один з них - Центр Мухаммеда Алі, де він є одним з основних спонсорів, допомагаючи бідним дітям займатися спортом і освітою. Крім цього, Леннокс має академію боксу і шахову академію, цільовою аудиторією яких є діти з малозабезпечених сімей.

Володимир Кличко

Останній поєдинок відбувся 29 квітня 2017 року.

Як зізнавався сам Кличко, для нього бокс, в першу чергу, був засобом подивитися світ, дізнатися і познайомитися з людьми, і поштовхом до вивчення мов. Впорався і з боксом, і зі своєю метою він на відмінно.

Володимир постійно вчився, має декілька вищих освіт, а в 2018-му отримав ступінь доктора філософії в університеті Сенкт-Галлена. До того моменту Кличко вже кілька років викладав у цьому університеті і навіть випустив кілька груп. Його основна спеціалізація - «CAS Change & Innovation Management». Її він розробив сам, за допомогою викладачів цього ж університету. За великим рахунком це курс інновації в менеджменті. Володимир отримав визнання завдяки нестандартним підходам до вирішення вже існуючих проблем.

Крім цього, Кличко написав книгу «Challenge Management», якою в результаті зацікавився Гарвард. Один із найпрестижніших університетів світу запросив Володимира проводити додаткові курси за своєю спеціалізацією.

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 01 травня 2024, 23:31 1

34-річний хавбек «Динамо» забив 190-й м'яч в українській кар'єрі

Коментарі