Михайло МЕТРЕВЕЛІ: «Якщо клуби хочуть розвитку УПЛ – рішення знайдуться»

Відомий журналіст розповів про бажання балотуватися на пост президента УПЛ

Нещодавно Михайло Метревелі оголосив про бажання балотуватися на пост президента УПЛ. Незважаючи на те, що поки його кандидатуру не висунув жоден клуб Прем'єр-ліги, як того вимагає статут ліги, програма розвитку УПЛ у кандидата є. Про основні її моменти Метревелі розповів в ексклюзивному інтерв'ю Sport.ua.

- Чому ви вирішили балотуватися в президенти УПЛ?
- За регламентом я ще нікуди не балотуюся, а тільки заявив, що готовий у цьому брати участь. Моя головна ідея - загострити увагу і почати обговорення масштабних перетворень і реформ у нашому футболі і в українській Прем'єр-лізі, зокрема. А якщо в наші ідеї повірять і підтримають, ми готові розділити відповідальність.

- Як ви маєте намір реформувати Лігу і залучити людей на стадіони?
- Людей на стадіони можна залучити тільки видовищним, смачним футболом, високими стандартами обслуговування і комфортом. Тобто, в першу чергу потрібно модернізувати саму гру, нам потрібна нова ігрова філософія.

По-друге, це масштабні інфраструктурні проекти. Для стійкого прогресу нашої футбольної індустрії необхідно вибудувати близько 10-15 сучасних навчально-тренувальних центрів по всій країні для додаткової освіти молоді, в доповнення до клубних академій. І приблизно таку ж кількість мультифункціональних концепт-арен 3 категорії УЄФА, що вміщають від 7 000 до 15 000 глядачів. Вони могли б стати домашніми аренами підвищеної комфортності команд УПЛ, національних збірних та інших ліг, генеруючи додаткові доходи 24 години 7 днів на тиждень за рахунок готелів, фітнес-центрів, ресторанів або інших комерційних об'єктів, розташованих у цих об'єктах.

Останнім найуспішнішим прикладом вибору подібної концепції в Європі стала ультрасучасна 22-тисячна арена - «Ейр Албанія» в Тирані, зі 100-метровим готелем, вбудованим в куті стадіону.

По-третє, продумана, прогресивна медіа-стратегія Ліги. І, нарешті, спеціальні освітні та маркетингові програми, спрямовані на стимулювання зростання відвідуваності, підвищення іміджу та впізнаваності бренду Ліги.

- Добре, але як влаштувати це саме видовище?
- Поліпшити якість гри. Використовувати всі переваги атакуючого, агресивного футболу з принципами швидкого повернення володіння м'ячем, і грати тільки на перемогу, навіть проти грандів. Змінити підходи в скаутингу та селекції, мінімізувати потрапляння в Лігу «сміттєвих» гравців. Згодом все це дасть значні трансферні доходи нашим клубам.

Спільно з УАФ вибудувати нову систему підготовки тренерів і молодих футбольних талантів на найближчі 10 років.

Перейти на єдину модель гри 4-3-3, з поступовим переходом на 3-4-3 у всіх клубних академіях країни. Нам потрібні гравці нової формації - розумні, технічні, заточені на атаку, а не лісоруби. Це можна почати робити дуже швидко, і на це не потрібні додаткові кошти.

- Як ви збираєтеся змусити всі клуби перейти на пропоновані ігрові схеми?
- Переконанням, використовуючи науковий підхід, глибокий аналіз, експертні висновки та існуючий досвід у світовій практиці, особливо бельгійський. Упевнений, в цьому нам захоче допомогти «батько» бельгійського «Золотого покоління» Мішель Саблон. Свого часу він провів глибокі наукові дослідження і на підставі цих висновків реформував бельгійський футбол. У підсумку збірна Бельгії менш ніж за двадцять років піднялася в рейтингу ФІФА з тридцять третього місця на перше. Взагалі-то, в порівнянні навіть з минулим сезоном, наші команди вже далеко просунулися, освоюючи більш сучасні принципи ведення гри. Головним прикладом і драйвером у цьому напрямку є національна збірна, яка, ніби птах Фенікс, осяяла нас своїм сяйвом і в блискучому, сучасному стилі домоглася результату.

«Шахтар», «Динамо», «Зоря» впевнено йдуть цим шляхом, решта команд УПЛ, хтось швидше, хтось трохи повільніше, до них підтягуються, і навіть першолігові «Рух», «Волинь», «Металіст», «Інгулець» намагаються сильно не відстати від світових трендів.

Мені здається, для нашої стратегії підходять дві моделі - умовно Клоппа-Шевченка і Сімеоне. Перша, як прообраз найбільш видовищної, атакуючої моделі, друга - більш оборонна, але також не позбавлена ​​пристрасті і азарту.

- За які кошти ви маєте намір будувати багатофункціональні арени?
- Тут немає ніякого чаклунства. Щоб залучити фінансування, необхідно використовувати всі наявні для цього інструменти: фонди, банки, державні гарантії, змішані моделі залучення капіталу.

Потрібно максимально використовувати досвід Євро-2012, особливо в частині регуляторних змін у законодавстві. Суспільство і держава повинні стати потужними і ефективними партнерами у вирішенні цих завдань. Бачу в цьому колосальний потенціал для розвитку не тільки футбольної індустрії, а й країни в цілому.

- Питання рівновіддаленості кандидата є завжди актуальним в УПЛ. Як уникнути перекосу в стосунках із «Шахтарем» та «Динамо» і зберегти баланс?
- Ви зараз говорите про чистоту футболу. Звичайно, можна ще років 100 вести розмови, закликаючи всіх поважати один одного і бути коректними. Але чи є у нас на це час? Упевнений, ми не зрушимо з місця, без ефективної, прозорої системи правил і зрозумілих рішень. Одними тільки розмовами ми не зможемо знизити градус недовіри. Насправді можливості Ліги в цьому вельми обмежені. Це, як мені здається, зараз більше функція УАФ. Саме там сконцентровані основні важелі впливу - комітет арбітрів, КДК, комітет з етики та чесної гри, Палати вирішення суперечок і т.д.

Ліга, спираючись на принципи справедливості й рівності всіх її членів, у першу чергу повинна бути максимально ефективним робочим інструментом клубів і націлена на соціальні, спортивні, і комерційні результати.

- Є думка, що ви йдете лобіювати інтереси «Шахтаря». Як ви можете це прокоментувати?
- Повна нісенітниця! Я не збираюся нікого лобіювати, тим більше, «Шахтар», який в цьому не має потреби. Для мене важливі інтереси всіх, хто хоче швидких якісних змін, що ведуть до прогресу. І якщо серед них будуть «Шахтар», «Динамо», «Дніпро», «Карпати» та інші, то це наше щастя! Все, що добре для УПЛ, добре для всіх!

- Як уникнути впливу клубів на арбітрів?
- Це складна тема і її потрібно добре прокачати разом з клубами і УАФ. Мені здається, тут потрібно рухатися в наступних напрямках:

- збільшити гонорари арбітрам, по можливості зробити їх професіоналами, як в Англії, щоб вони дорожили своєю кар'єрою і отримували пенсію після завершення кар'єри;

- створити фонд заохочення арбітрів за якісно проведену роботу з виплатою щомісячних, щорічних і, скажемо так, «пенсійних» бонусів;

- інтегрувати в цей процес професійних детективів і в разі необхідності ініціювати гучні кримінальні справи;

- заснувати грошову винагороду за розкриття фактів корупції (в сфері суддівства, договірних матчів і т.д.);

- і, звичайно, якнайшвидше введення системи VAR у всіх матчах УПЛ.

- Чи є сьогодні спонсори, готові профінансувати придбання декількох систем VAR?
- Якщо все правильно організувати, впевнений, швидко з'являться. Але тут питання не тільки в купівлі та налаштування обладнання, потрібен ще час для процесу сертифікації та навчання персоналу.

- Скільки грошей може заробити УПЛ за один сезон? Скільки орієнтовно отримає кожен клуб?
- Зараз рівень доходів УПЛ мінімальний за останні 10 років, приблизно в десять разів менше польської Екстракласи і в п'ятнадцять - бельгійської Про-ліги. При цьому в клубному рейтингу асоціацій УЄФА ми в десятці кращих, трохи поступаючись восьмим бельгійцям і набагато перевершуючи поляків, які двадцять дев'яті. Ось вам і ребус!

Розрахунки показують, що сьогоднішній потенціал Ліги приблизно 8-10 млн доларів за сезон. Тобто, Ліга з відомих причин недоотримує 4-6 мільйонів доларів. Якщо зараз все почати робити правильно і швидко, то через три роки доходи Ліги від централізованого продажу медіаправ та іншої комерційної активності можуть вирости до 12-16 млн. А в перспективі - від 5 до 10 років - до 30-60 мільйонів доларів. Ліга повинна стати зростаючим ринковим продуктом!

- Яким ви бачите єдиний телевізійний пул? Хто повинен показувати матчі УПЛ: платний чи загальнонаціональний канал?
- Звичайно, альтернативи централізації медіаправ сьогодні не існує. Крім того, на цьому етапі я за гібридну модель, але з умовою, що загальнонаціональний мовник заплатить хороші гроші за право показу і транслюватиме 1 гру на тиждень. Це нам дасть набагато більше глядацьке охоплення і збільшить спонсорські доходи. Крім того, не потрібно забувати про швидкозростаючі сектори ОТТ-платформ і e-спорту.

Також ми пропонуємо Лізі сконцентруватися на власному виробництві відео контенту. Телекомпанії будуть купувати готовий продукт, включаючи всі трансляції, а як його упаковувати - буде вирішувати Ліга, виходячи з інтересів глядачів, клубів, спонсорів і партнерів. Подібна модель успішно працює в УЄФА і польській Екстракласі і генерує високий дохід. Потрібно створювати і пропонувати ринку різноманітний набір пакетів медіаправ, з яскравим і потрібним наповненням - оглядами, кліпами, креативними шоу «зірок Ліги» і т.д. Тільки створивши щось якісне і креативне, можна говорити про серйозну монетизацію, і в цьому у нас великий і успішний досвід.

- У минулому в УПЛ була проблема, коли матчі лідерів перетиналися в одному часовому слоті. Що із цим робити?
- Ви маєте на увазі матчі в паралельному показі? Звичайно, мені, як вболівальнику, хотілося б дивитися всі ігри вживу, без цього постійного пошуку пульта по квартирі (посміхається). Це можна вирішити тільки з трансляторами. Грати по суботах і неділях в 14, 17 і 19 годин, а зі збільшенням кількості команд в Лізі, винести одну або дві гри на п'ятницю.

- Чи потрібно розширення ліги і який оптимальний формат чемпіонату?
- На мій погляд, ідеально 16 фінансово міцних клубів і чемпіонат з системою плей-оф. Це цікаво і дає максимальний комерційний ефект за рахунок піків ТВ-рейтингів, збільшення прибутковості матч-дей, спонсорів і т.д.

- Як убезпечити клуби від банкрутства по ходу сезону? Чи потрібен фінансовий поріг або стабілізаційний фонд ліги?
- Так, я прихильник такого підходу за прикладом нестабільних ліг Європи, що розвиваються. Можливо, підключити до вирішення цього завдання страховий бізнес, щоб вони покривали ці ризики.

- Як ви оціните роботу Томаса Грімма на посаді президента УПЛ?
- Як можна оцінити роботу Томаса, якщо людину обрали президентом Ліги, а руки зв'язали. Звичайно, із жалем за втраченим часом.

- Чи вистачить ресурсів сьогоднішньої УПЛ для просування ваших ідей?
- Це, мабуть, одне з найскладніших питань. Наскільки я знаю, ресурси організації обмежені, і для запуску масштабних перетворень їх не вистачить. Це питання потрібно обговорювати з клубами і шукати нестандартні рішення. В одному впевнений на 100%, якщо клуби хочуть швидкого розвитку і прогресу УПЛ, то знайдуться всі необхідні для цього рішення!

- У кулуарах одним з кандидатів на пост президента УПЛ називають Олександра Шевченка. Чи знайомі ви з ним? Чи готові працювати в майбутньому в одній команді?
- Так, ми знайомі. Це чесна і порядна людина, може, трохи емоційна, як всі львів'яни. Але ці емоції допомагають йому робити багато хорошого для львівського футболу. Його підтримує значна частина клубів УПЛ і національна асоціація. Це важливі партнери ліги, без яких неможливо швидко рухатися вперед. Відмовитися від цього - все одно, що вистрілити собі в ногу. Якщо наше бачення співпаде, а він і клуби цього захочуть - так, я готовий працювати в одній команді. Все, що добре для Ліги, є добрим для мене.

Денис Шаховець Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 06 травня 2024, 01:23 1

Хавбек «Шахтаря» став автором першого забитого м'яча у ворота «Чорноморця»

Коментарі