Хетафе як казка братів Грімм

Віталій Пасічний розповідає про футбольного монстра, який виріс під Мадридом

Жодна іспанська команда на минулих вихідних не була декласована так впевнено, як «Валенсія». Клуб, який бореться і напевне до пізньої весни буде боротися за місце в ЛЧ, не просто отримав три голи - він повинен був отримувати набагато більше, а сам жодного разу не пробив у площину ворiт. Суперник не давав «лос чес» нормально перейти середину поля, зробив воротаря гостей з відривом найкращим їх гравцем і, незважаючи на великі проблеми з реалізацією, впевнено переміг.

Грати «Валенсії» довелося не з «Барсою» (ту «лос чес» зовсім недавно обіграли) і не з «Реалом», а з командою, яка кілька років тому готувалася тихо вмирати в Сегунді.

Багато років поспіль в іспанській еліті не було більш непотрібного, обділеного увагою і, якщо можна так висловитися, безглуздого клубу, ніж «Хетафе». У країні, де навіть аутсайдери другого дивізіону збирають на трибунах п'ятизначну кількість глядачів і володіють великою, видатною історією, клуб з-під Мадрида не може заповнити 17-тисячник і постійно зяє порожнечами на трибунах. У цій команді ніколи не було сильної академії, вона ніколи нічого не вигравала, вона нікому, крім випадкових туристiв, не цікава і завжди виглядала колективом, який займає місце в еліті умовного «Спортiнга» чи «Депортіво».

Моя улюблена історія про «Хетафе» - назва її стадіону. В Іспанії дуже часто стадіони названі на честь президентів: Вісенте Кальдерона, Сантьяго Бернабеу, багатьох інших. В інших країнах арена може бути названа в честь легендарного гравця або тренера - ви й самі з легкістю назвете багато таких прикладів. Так ось, стадіон «Хетафе» названий на честь Альфонсо Переса - чоловiка, який… ніколи не грав, не тренував і тим більше не керував «Хетафе». Колишній гравець «Барселони» і «Реала» просто народився в цьому містечку, але вже в 12 років займався в академії «бланкос».

У такій історії немає нічого дивного: ну немає у клубу з мадридського передмістя значущих досягнень в минулому столітті - до такої міри, що доводиться увічнювати сам факт народження поблизу людини, яка грала за грандів і збірну Іспанії. Можна було помірно хвалити команду, яка з зовсім скромними ресурсами трималася в еліті - але мало хто жалкував, коли в 2016-му році «Хетафе» після одинадцяти сезонів в еліті вилетів до Сегунди і там теж почав виступати дуже слабко.

Тоді-то президент клубу і довірився Хосе Бордаласу - немолодому фахівцю, який ніколи не працював в еліті. Вихованець «Еркулеса» не зміг стати професійним футболістом, десяток років витративши на регіональні колективи. Де знайдеш роботу без імені та зв'язків? Тренер почав працювати з периферійними «Бенідормом» і «Новелдою» (хто знає такі команди - моє шанування), багато років присвятив «Аліканте», «Еркулесу», «Алькойяно», «Ельче» - і весь цей час котирувався як пересічний, звичайний фахівець.

Головним підтвердженням таких котирувань було рішення керівництва «Алавеса» розірвати контракт з тренером відразу після… перемоги в Сегунді. Так-так, вихід в еліту з першого місця і без єдиної зірки в складі не став приводом для босів клубу залишити тренера - вони вважали за краще довіритися Маурісіо Пеллегріно, який 25 попередніх років провів в топ-лігах: спочатку як гравець, потім як тренер.

У цей момент нікому не потрібного тренера і підписав нікому не цікавий клуб. Ставки були шалено високими: «Хетафе», хоч і відіграв 11 років в Прімері, але заліз у великі борги, які погрожували клубу зникненням. І якщо «Ов'єдо» в передбанкрутному стані рятували всім світом, то немає ніяких сумнівів, що «Хетафе» на подібне можна було не розраховувати. Цьому клубу без найменшої рефлексії дали б розчинитися в безодні іспанської трясовини.

На щастя, Бордалас вивів команду до Прімери другий сезон поспіль - і цього разу отримав не від воріт поворот, а карт-бланш на реалізацію найвитонченіших своїх ідей. Що міг придумати тренер-ноунейм в команді без зірок, грошей і академії? Правильно, оборонного монстра. Тут навіть спрацював принцип «те, що нам заважає, те нам допоможе» - саме в команді без уболівальників можна було без проблем ставити будь-який антифутбол і не нариватися на свист фанатів.


ФК Хетафе. Хосе Бордалас

Точність передач «Хетафе» в поточному сезоні - 61,7%. Це останнє місце серед всіх 98 команд ліг «великої п'ятірки», причому навіть у «Бернлі», який йде на передостанньому місці, 68,6%. Різниця в сім відсотків може звучати скромно, але по факту це просто прірва: «Бернлі» з 97-го місця ближче до дев'яностого, ніж до 98-го. Як для претендента на зону ЛЧ «міські» неймовірно мало б'ють по воротах, неймовірно багато йдуть в єдиноборства і їх виграють, неймовірно багато (більше за всіх у топ-лігах) фолять… Загалом, це просто броньований автобус, який на даний момент поступається лише «Барселоні» і «Реалу» не тільки за результатами, але й за грою.

І в минулому сезоні «Хетафе» до останнього претендував на зону ЛЧ. Програв на фінішній прямій «Валенсії», матч якої з «Вальядолідом» майже офіційно був визнаний договірним - ведеться розслідування, яке, звичайно ж, не може пройти швидко… Що можна було чекати від команди-вискочки в наступному сезоні? Звичайно ж, падіння в нижню половину таблиці - на тлі розпродажу, гри на два фронти, іншого ставлення суперників і т.д. і т.п.

Виявилося, що клуб в змозі стати ще сильнішим. Трансфер центрального захисника Ньома й оренда «крайка» Кукурельї дозволили команді ще більше зміцнити броню і додати вже по ходу сезону. В останніх дев'яти турах у «Хетафе» сім перемог - і всі сім сухі! Iншi дві гри, правда, закінчилися сухими поразками, так що перший гол у матчах з командою Бордаласа значить просто вкрай багато - але частіше-то він влітає у ворота суперників… І знову «те, що нам заважає, те нам допоможе» - непривабливий стиль гри дозволив зберегти склад і на другий сезон заграти тільки впевненіше.

Найгірше, що можна зробити в матеріалі про такому колективі: почати розповідати про видатний клас «недооцінених» гравців, які опинилися в одному місці і почали феєрити. Ні, в «Хетафе» дійсно дуже посередні футболісти - інакше вони, навіть якщо б опинилися в цьому клубі, давно б розійшлися по багатшим. Найталановитіший в складі, мабуть, якраз Кукурелья, який належить «Барселоні», але їздить по орендах, поки ще не постарів Альба.

Але «Хетафе» - це, звичайно, історія про команду-зірку, про геніальне використання найсильніших навичок окремих гравців. Основному форварду «міських» Хорхе Моліні в квітні виповниться 38 років, і в топ-лiзі він дебютував пізніше, ніж навіть Вардi в АПЛ. Але він чудово веде боротьбу, використовує свої шанси - і нехай навіть він сто разів не допомагає своїй команді володіти м'ячем, потрібне для ефективності командного механізму він робить. Бордалас - маніяк тренувань; як він логічно визнає: «Якщо ми не викладаємось повністю, у нас немає шансу».

Цими вихідними третя команда Прiмери зіграє з другою - «Хетафе» пора грати з «Барселоною». І в Бордаласа з Сетьєном настільки давнє спортивне і, не побоюся цього слова, ідеологічне суперництво, що навіть Гвардьола з Моуріньо можуть переглянутися. «Тьма і промінь, пісні і проза, лід і пломінь, ховають більше схожих рис» (с)…

Ще в Сегунді, коли Кіке тренував «Луго», а Бордалас - «Алькоркон», тактика останнього вивела Сетьєна з себе. Той сказав: «Ми дозволили в себе виграти команді, яка цього не заслужила, я розлютився, спостерігаючи, як гравці тягнуть час. Я сподіваюся, «Алькоркон» не підніметься в Ла Лігу, тому що на них шкода дивитися».

Через деякий час, коли Сетьєн працював вже в Прімері з «Бетісом», а Бордалас вийшов туди з «Хетафе», Кіке після очної зустрічі знову висловився: «Мені здається сумним, що «Хетафе» - команда, яка робить багато помилок. Вони знають це… Це не футбол, це щось інше, від чого закипає моя кров».

У відповідь на питання про свої принципи Бордалас спокійний: «Мені подобається бути на чужій половині поля і створювати моменти. Але що хорошого в тридцяти торканнях м'яча на своїй половині без просування вперед? Я фанат Кройфа. Довге володіння переплутали з хорошим футболом, і я не поділяю цього, поважаючи усіх». І ще трохи: «У кого я вчився? Мій учитель - Хосе Бордалас. Я не хочу бути схожим на когось».

Всі матеріали про команди-вискочки схожі на одну - я й сам недавно писав один такий. «У них ніхто не вірив», «вони зробили диво», «сезон-казка», бла-бла-бла. Те, що вже другий сезон робить «Хетафе», якщо й можна назвати казкою, то казкою братів Грімм - тих, в яких сплячу красуню гвалтують, а сестри Попелюшки ріжуть собі ноги, щоб влізти в туфельку. Футбол «Хетафе» віддає пізнім середньовіччям - ці передачі на 50 метрів, ця підготовка команди немов з легкої атлетики, це «віддай м'яч супернику і нав'яжи боротьбу» в якості головного принципу.

«Хетафе» з'явився в топі іспанського футболу тим же методом, яким на кондитерській фабриці заводяться миші, а на мармурі в музеях античності з'являється цвіль. У місці, яким прийнято захоплюватися, яке прославило себе саме естетикою гри, з'явився такий острівець антифутболу, від якого спробував би трохи відійти навіть Віталій Кварцяний. І це нормально, і це логічно. Антагоністом іноді бути зручніше: коли все сповідують заповіти Кройфа/Гвардіоли як свої десять заповідей, намагаються грати в контроль незалежно від підбору гравців, одне дике, аномальний виняток починає виглядати на їхньому фоні неначе віз на тлі спорткарів, а наче танк.

І цей танк в суботу виїде на поле «Камп Ноу».

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 27 квітня 2024, 10:28 25

Рік тому команда рвалася в ЛЧ, а зараз може залишитися без континентальних турнірів

Коментарі