Усі сміються з Повєткіна, а він ще небезпечний. Навіть у 40 не хоче йти

Лев Кравців про того, кого кілька разів списували, а він все ще в топі

Олександра Повєткіна встигли списати з рахунків вже мінімум три рази. Дуже невпевнено відбоксував проти Марко Хука - «зрозуміло, пора на пенсію». Програв Володимиру Кличку - «ну тепер-то Повєткін все». Відключився в поєдинку проти Джошуа - «скільки можна себе мучити?»

Насправді, навіть в сорок років Олександр залишається одним з головних боксерів суперважкої категорії, з ним досі хочуть боксувати, і досі не можна бути упевненим в тому, що його суперник вийде переможцем.

Рекорд останнім часом погіршився. Може, пора на пенсію?

Дійсно, останні три поєдинки - ідеальна симетрія. Поразка, перемога і нічия. Спочатку Олександр програв Ентоні Джошуа нокаутом, потім перебив брата Тайсона Ф'юрі, Х'юї, і ось зовсім нещодавно звів поєдинок проти Майкла Хантера внічию.

Американець, що перейшов до хевівейту після поразки від Олександра Усика, обіцяв виграти яскраво, що спробував зробити в першому ж раунді. Хантер побіг на суперника, став влучати і показалося знову, що Повєткін - все.

Але росіянин - досвідчений боксер. Перечекав важкі часи, став відповідати ударом на удар і переламав хід поєдинку. Не настільки, щоб виграти, але і далеко від того, щоб програти. Нічия - дивний результат, але не в цьому випадку. Цей поєдинок якраз той, в якому даний підсумок виглядає доречно.

Насправді, після поразки від Кличка і до поразки від Джошуа, Повєткін виглядає вкрай добре. Він перестав бути схожим на розваленого пельменя, підтягнув фізичну форму і виграв вісім поєдинків за чотири роки.

При цьому, імена там теж були гідні: Мануель Чарр був переможений нокаутом, а після нього відразу ж Карлос Такам. Був Майк Перес - технічний нокаут, а потім відразу Маріуш Вах, з яким Ділліан Вайт возився усі десять раундів - теж технічний нокаут. У 2018-2019 рр. Олександр розібрався відразу з двома британськими гігантами: Х'юї Ф'юрі переміг за очками, а в Девіда Прайса виграв нокаутом.

Якщо відкинути нічию і поразку від Джошуа, у Повєткіна і зовсім шикарна картина після поразки від Кличка: десять поєдинків, шість виграно достроково (нокаути і технічні нокаути) і три - за очками.

Та й давайте будемо чесними: бій з Джошуа росіянин програв через фізичну готовність і важкість ударів Ентоні. Повєткін дуже розсудливо стартував, влучав і навіть змусив ноги чемпіона підкоситися. А далі не вистачило сил і сталася поразка. Але це не було одностороннє побиття. Швидше, перемога молодості над віком.

З Хантером схожа історія. Але Майкл - не Ентоні. У нього немає такого удару і такої потужності. Звідси і нічия, і бажання промоутерів організувати реванш. Поєдинок-то вийшов видовищним.

І що, Повєткін - не все?

Сам Олександр не збирається нікуди йти. Він серйозно говорить, що готовий зустрітися з ким завгодно, і ще мінімум роки зо два відводить собі. Повєткін хотів би вийти повторно і з Джошуа, і з Кличком (якщо той повернеться), і з Хантером.

Boxing Scene. Олександр Повєткін і Ентоні Джошуа

Схоже на спробу заробити? Так, але не на відбуття номеру. Росіянин не просто виходить в ринг за чеком. Він виходить, щоб щось показати і довести. У його кар'єрі, дійсно, був момент, коли здавалося, що вже все. І тут суть не в поразках, а в його формі.

Тоді Повєткін став менше за все нагадувати боксера, здавалося, що він перестав серйозно відноситися до справи і не хоче боксувати. Але на всіх поразки впливають по-різному. Одні розклеюються, а інші, як Олександр, збираються. Ось після Кличка він точно став кращим.

У багатьох виникає питання, що ж робить Повєткін майже в усіх топ-10 хевівейту від різних видань і експертів. Судячи з усього, він там за правом, і не може знаходитися в іншому місці. Просто подивіться, як він виступає. Так, назвати цей бокс дуже привабливим і тонким не можна. Олександр вже немолодий і прекрасно користується своїми плюсами.

Він уміє працювати агресивно, бити важко і перегравати суперників на ближній і середній дистанції. Справа за малим - змусити суперників працювати так, як треба йому. Тот же Ф'юрі ходив, як вайло - це клієнт Повєткіна. До речі, росіянин виявив бажання зустрітися і з більш майстровитим Ф'юрі, але той його ігнорує. Попереду Вайлдер, навіщо йому це.

У іншому ж Олександр хороший. Не геніальний і далеко не найкращий, але досить хороший, щоб все ще знаходитися в топі.

І що далі?

Дивно, але у Повєткіна сила-силенна варіантів. Можна зустрітися з Хантером ще раз. Обидві сторони не проти цього, фанати теж за. Та і сам росіянин, мабуть, не хоче робити великих простоїв між поєдинками.

Boxing Scene. Олександр Повєткін і Майкл Хантер

Ділліан Вайт повернувся, боровся усі десять раундів проти Маріуша Ваха, а потім кинув виклик усім: Джошуа (йому зараз не до Вайта), Вайлдеру (у нього реванш з Ф'юрі) і разом з ними - Повєткіну. Навіть час приблизний забив - початок весни.

Десь у цих числах Усик збирається провести свій наступний бій. Швидше за все, проти Чісори. Ось тобі й варіант для андеркарду. Головна подія: Усик - Чісора, попередній бій - Повєткін - Вайт.

Цей бій є актуальним. Хлопці про техніку чули не так багато, але б'ють страшно, рубаються на ближній і трохи середній, а ще практикують пропускати удари. Хтось точно впаде. Можливо, навіть не один раз.

Дивно, але 40-річний Повєткін цікавий організаторам не лише, як екс-чемпіон для просування і перевірки молоді, але і як цілком собі дуже конкурентний боксер, що може видати шоу. У Великобританії його люблять після битви з Джошуа і хочуть бачити постійно, а Олександр продовжує кувати залізо, поки гаряче.

Варто почекати. Здається, Вайт - Повєткін навесні - саме той бій, який буде цікаво подивитися усім.

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 03 травня 2024, 07:01 3

«Ліверпуль», незважаючи на втрату шансів на титул АПЛ, зумів виконати завдання мінімум

Коментарі