Шахтарю треба продавати Тайсона зимою. Далі буде тільки гірше

Оглядач Sport.ua впевнений, що «Шахтарю» і Тайсону потрібно розійтися

Вчора, після заочної перепалки Степаненка і Тайсона, в бразильській пресі з'явилася інформація про те, що «Шахтар» готовий продати бразильця взимку за 20-25 мільйонів євро. Наші джерела також підтверджують, що в клубі вирішили позбутися непокірного бразильця.

Бомба розірвалася не зараз, а минулого літа. Точніше, під час останнього за ліком трансферного вікна. Капітан «Шахтаря» Тайсон дійсно був одним з трансферних пріоритетів італійських «Роми» і «Мілана». І дійсно ці клуби пропонували непогані гроші за один з найбільш ліквідних «товарів» чемпіона України. Бразильський ветеран, який вірою і правдою служив «гірникам», дуже хотів піти. Тим більше - до майже «свого» тренера - Паулу Фонсеки, який очолює зараз «Рому». Але влітку керівництво «Шахтаря» порахувало, що відпускати Тайсона передчасно. З іншого боку, клуб міг почути стогони свого капітана і знайти компроміс лише в такий спосіб: повісивши на свого провідного гравця відповідний ярлик (30 мільйонів євро). Італійці визнали таку ціну занадто завищеною. Напевно, так і було насправді. Але в зв'язку з цим обов'язково потрібно зрозуміти і «Шахтар». Донеччани бачили в 31-річному півзахиснику не тільки лідера команди, а й ключового, стрижневого виконавця, без якого доведеться важко і на внутрішній арені, і тим більше на міжнародній.

В результаті Тайсон залишився. Він, звісно, побушував на славу, особливо в соцмережах, але з закриттям трансферного вікна повинен був заспокоїтися. Так і здалося на перший погляд. У всякому разі, Тайсон продовжував грати в структурних побудовах «Шахтаря» ключову роль. Навіть в програному матчі першого туру ЛЧ проти «МанСіті» це було видно. А особливо - в практично програному, але потім виграному завдяки Тайсону видовищному матчі проти «Зорі».

Але бажання піти Тайсона не покинуло. Як нам вдалося дізнатися з власних джерел в клубі, бразилець продовжив спілкуватися зі своїм колишнім тренером, який нині очолює «Рому». І той продовжував його спокушати руїнами Колізею і принадами серії А. Десь в середині жовтня Тайсон як справжній капітан і лідер «Шахтаря» закінчився. Він вже не викладався на всі «сто двадцять», як раніше. Це було помітно навіть візуально. Пазл почався складатися в єдину картину перед/після виїзного матчу Ліги чемпіонів з «МанСіті». Тайсон раптом різко не полетів до Англії. Через невідоме нездужання, отримане на тренуванні перед вильотом. Подейкують, що пошкодження у бразильця дійсно було, але воно не мало настільки загрозливого характеру. Він міг би летіти. Точніше, він повинен був летіти, щоб хоча б морально підтримати команду. Але не захотів.

А далі трапився пріснопам'ятний расистський скандал, одним з головних фігурантів якого (в сенсі постраждалим) був наш герой. Після матчу «Шахтар» - «Динамо» Тайсон остаточно вирішив гострити лижі. І навіть емоційний спіч головного тренера збірної України Андрія Шевченка на врученні нагороди найкращому футболісту сезону, що минає (ним виявився якраз Тайсон) не переконав бразильця. Більш того, в матчі проти «Олімпіка» він отримав, як здалося, навмисну ​​жовту картку (за відкидання м'яча), яка для нього стала четвертою. Через ці «пустощі» Тайсон пропустить останню гру року - проти «Зорі» і відбуде на Батьківщину відпочивати раніше за встановлений термін.

Що ж стосується останнього матчу, в якому Тайсон зіграв за «Шахтар» - проти «Аталанти», то він теж не вийшов для капітана блискучим. Все-таки надій на його майстерність і швидкість було більше, ніж вихлопу ...

ФК Шахтар. Тайсон

Після гри з «Аталантою» вибухнуло знову. Тарас Степаненко, не називаючи прізвищ, дорікнув «комусь» в тому, що «ми отримуємо жовті картки за те, що деякі відкидають м'ячі, вибивають, а потім не їдуть на важливий матч з «Зорею». Це питання поваги до команди, до клубу і вболівальникам. Я вважаю, це неправильно». Якби Тарас це сказав зопалу в інтерв'ю якомусь сайту, можна було б подумати, що хлопець просто розлютився. Накипіло. Але ні, це його одкровення вийшло якраз на офіційному сайті «Шахтаря». А там, як ми всі знаємо, випадковостей не може бути апріорі.

Тайсон парирував - як і раніше, за допомогою свого Інстаграму. Мовляв, мене ви критикувати можете, але у самих теж помилок купа...

Тобто, таку ось «колоду» в оці приховати не вийшло. Ситуація в команді частково вийшла з-під контролю. Більш того, на Тайсона серйозно ополчилися практично всі гравці першої команди. Причому, що показово, не тільки українці, а й бразильці. Їхні претензії - суто професійні. Мовляв, якщо ти не хочеш грати, то не грай, а просто номер відбувати на полі не потрібно. Конфліктом назвати цю ситуацію навряд чи можна, та й не потрібно, але вона порядком отруює мікроклімат в команді. Луїш Каштру вважав за краще залишатися над сутичкою: він начебто як зайняв нейтральну позицію: з одного боку, намагається критикувати Тайсона за той проступок з «зайвим» попередженням, а з іншого змушений ставити капітана в основу, оскільки він все ще є вагомим аргументом.

Ситуація може розрулитися вже нинішньою зимою. Керівництво «Шахтаря» вже охололо до своєї головної на даний момент зірки. Якщо по Тайсону надійде конкретна пропозиція, «Шахтар» готовий її розглянути. І не тільки розглянути, а й шукати компроміс. Причому мова вже не йде про суму в 30 мільйонів: нібито донеччани можуть піти на поступки потенційним покупцям і відпустити «відірваний шмат».

Напевно, якщо ця історія буде розвиватися саме за таким - швидкоплинним трансферним сценарієм, від цього виграють обидві сторони. Але перш за все - клуб. Так, Тайсон ще зовсім недавно був головним елементом «Шахтаря». Але роки та норов бразильця беруть своє. Кращим він вже не буде. А тільки гіршим. Тому краще відпустити, ніж мучитися. Тим більше, що є дійсно молода і талановита зміна - Тете, Манор, Антоніо. Та й Коваленко, може, по-справжньому нарешті розкриється.

Так що якщо Тайсон вирішив піти, нехай іде. Переживемо. Краще менше, але краще. Тим більше, що вже не менше.

Сергій ЛІНЧАК

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 06 травня 2024, 11:30 8

У підопічних Юрія Максимова у разі перемоги ще збережуться шанси на бронзові нагороди

Коментарі