Розгром від Шахтаря, бій у Львові, Динамо виходить на друге місце

Найцікавіші події 11-го туру - в нашому традиційному огляді

Останній тур першого кола чемпіонату країни вийшов досить цікавим. Була і перемога з великим рахунком, і перемога на характері, і забитий пенальті, і відразу два незабитих, і красиві м'ячі. А ще відбулися «рухи» в турнірній таблиці. Зокрема, динамівці після поразки «Десни» і своєї перемоги над «Олександрією» перемістилися на чисте друге місце, а «Олімпік» вперше за довгий час залишив місце останнє. А ось лідер залишився все так же незмінним - «Шахтар» випереджає найближчого переслідувача на все ті ж десять очок.

Розгром туру

Для аж ніяк не боязкого дебютанта чемпіонату «Колоса» гра проти «Шахтаря» не обіцяла нічого доброго. Донеччани набрали зараз відмінну форму, до того ж «гірникам» потрібно було провести генеральну репетицію напередодні гри Ліги чемпіонів проти «Динамо» із Загреба. Та й психологічний стан ковалівців був не найкращим, адже перед цією зустріччю вони в скандальному поєдинку розгромно поступилися «Динамо».

ФК Шахтар

Команда Костишина розгромно програла і цього разу. Уже в першому таймі гості пропустили п'ять м'ячів, причому на самий різний смак. До честі «Колоса» потрібно відзначити, що команда навіть в таких умовах намагалася атакувати. Але забити хоча б гол престижу їй не вдалося. Підсумок - 6:0 на користь «Шахтаря». Клас донеччан виявився набагато вищим.

Ювіляр туру

ФК Шахтар

Матч проти «Колоса» для капітана «Шахтаря» Тайсона став ювілейним - 250-м у футболці «гірників». І бразилець зробив собі гарний подарунок на ювілей, забивши два м'ячі. Примітно, що Тайсон відзначився дублем протягом трьох хвилин - з 43-ї по 45-ю.

Голи туру

«Шахтар» забивав «Колосу» багато і красиво. Але найбільш видовищний м'яч, на наш погляд, на рахунку Євгена Коноплянки. Схоже, літній новачок чемпіонів України нарешті знайшов і хорошу форму, і впевненість. Євген забив другий гол «Шахтаря» в цій зустрічі. Цей гол цілком на «совісті» Коноплянки. Почавши атаку на своєму лівому фланзі, Коно «обстукався» з Тайсоном і з середньої дистанції крученим ударом відправив м'яч у верхній кут воріт «Колоса». Голкіпер ковалівців Яшков лише поглядом провів м'яч.

Схожий м'яч був забитий і в Маріуполі, де господарі, які не знають смаку перемог ось уже п'ять матчів поспіль, приймали «Дніпро-1», який ще не вигравав у гостях. Гра вийшла досить рівною. І її результат вирішив один-єдиний гол. Але який! Півзахисник приазовського клубу Федорчук, який в цей день проводив 200-й матч у чемпіонатах України, виявився на позиції центрфорварда. Валерій зважився на удар з-за меж штрафного майданчика. І м'яч кулею влетів майже у верхній кут воріт Юрчука.

Дербі туру

Вісім попереджень, дві прямі червоні картки, два пенальті, причому обидва нереалізовані - ось підсумок вогняного львівського дербі. З точки зору бойовитості гра себе повністю виправдала, навіть часом перевершила очікування. Видовища як такого (тобто, суто футбольного) було поменше. В результаті понад п'ять тисяч глядачів на «Україні» забитих м'ячів так і не побачили. Найреальніші моменти забити були у Гуцуляка і Пернамбуко, але обидва не змогли реалізувати пенальті: на висоті виявилися голкіпери Сарнавський і Кудрик.

Підсумкову нічию суперники навряд чи зможуть занести собі в актив - вони як і раніше залишаються в зоні вильоту.

Характер туру

«Десна» досі ще не програвала в гостях. У свою чергу, «Зоря» в рідних стінах у нинішньому сезоні ще не перемагала. В очному поєдинку між цими командами настала пора оновити тенденції. Чернігівці, вибравши оборонну модель гри і віддавши на відкуп господарям ініціативу, довгий час були не тільки господарями становища на полі, а й вели в рахунку. Здавалося, що «сіверяни» зможуть довести цей матч до перемоги. Однак у вирішальні хвилини зустрічі таки позначився характер «Зорі», її воля до перемоги. За десять хвилин до фінального свистка Леднєв відновив рівновагу.

А ще через п'ять хвилин підопічні Скрипника забили переможний м'яч - він на рахунку Юрченка, який реалізував одинадцятиметровий удар (пенальті заробив настирливий Русин, якого збив голкіпер гостей Паст).

Матч туру

Третя і четверта команди в нинішньому чемпіонаті (напередодні 11 туру), друга і третя команди за підсумками минулого чемпіонату - в загальному, зустріч «Динамо» і «Олександрії» однозначно претендувала на статус центральної в турі. Крім цього, кожен із суперників при вдалому результаті поєдинку мав шанс вийти на «чисте» друге місце, так як перед цим матчем «Десна» оступилася в Запоріжжі. Поєдинок не вийшов рясним на моменти, проте був дуже напруженим. У першому таймі ініціативою більше володіли господарі, що дозволило їм вийти вперед. Простріл Де Пени «матеріалізував» Миколенко. Цей м'яч для молодого захисника киян став першим не тільки в нинішньому сезоні, але і взагалі в УПЛ.

ФК Динамо

У другому таймі більше м'ячем володіли гості. Вони намагалися зрівняти рахунок, і зробили для цього практично все, що могли, але динамівці зуміли зберегти свої ворота «сухими». Це п'ята поспіль перемога «Динамо» в чемпіонаті, причому без пропущених м'ячів.

Слова туру

Після матчу на «Олімпійському» наставник «Олександрії» Володимир Шаран не приховував свого розчарування результатом: «Вперше за багато років я не задоволений результатом матчу з «Динамо». Тому що вважаю, що ми ні в чому не поступалися супернику і заслуговували нічийний результат. Але майстерність динамівських футболістів безумовно вища, ніж олександрійців. Але ось грою задоволений. Ми досить непогано виглядали сьогодні. І комбінували. Але не вистачає завершального удару».

Цифри і факти. Найважливіші події 11-го туру УПЛ

Стандарт туру

В останньому (за часом) матчі туру на стадіоні «Динамо» зустрілися аутсайдери: «Олімпік» і «Ворскла». Номінальні господарі, які окупували останню сходинку в турнірній таблиці, останні чотири домашні зустрічі чемпіонату програли. Не краща статистика була і в полтавчан: команда не вигравала в п'яти останніх матчах. Тобто, це був такий поєдинок, який програвати ніяк не можна. Головні його події відбулися в другому таймі. Спочатку непогану атаку «Олімпіка» завершив Тейшейра. А закріпив успіх донеччан Лук'янчук. Павло забив після ідеального розіграшу кутового удару: Політило класно подав від кутового прапорця, його партнери свідомо створили «купу-малу», а потім різко розбіглися, і Лук'янчук вже без особливого опору з боку захисників увігнав м'яч головою під поперечину.

Пертурбація туру

Перемога «Олімпіка» в принциповому поєдинку проти «Ворскли» дозволила команді Гомеса вперше за довгий час покинути останню сходинку в турнірній таблиці. Більш того, донеччани скакнули відразу на десяте місце, потіснивши звідти ворсклян. А ось на останньому місці опинився «Львів». Правда, у всіх цих трьох команд в активі по вісім очок.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 18 травня 2024, 19:20 4

Поєдинок за абсолют пройде ввечері 18 травня у саудівському Ер-Ріяді

Коментарі