У збірну приїхав кращий Ярмоленко. Андрій вже місяць тягне Вест Хем

Sport.ua – про ренесанс другого кращого бомбардира в історії збірної України

Важко сперечатися з тим, що Андрій Ярмоленко проводить кращий відрізок з тих пір, як він покинув «Динамо» влітку 2017-го. На старті поточного розіграшу АПЛ українець вже забив три м'ячі при шести виходах в основі - і це чудовий показник. Але ще важливіше, що Ярмоленко користується беззастережною довірою тренера «Вест Хема» Мануеля Пеллегріні. Навіть коли в кінці серпня українець виглядав слабко і ледь потрапляв у ритм гри «Молотобойців», чилійський наставник залишав його на полі, щоб він швидше набирав форму.

Багатьом фанатам це відверто не подобалося, і вони обурювалися в соцмережах, але Пеллегріні не звертав уваги і наполегливо награвав українця на його рідній позиції - справа в атаці. Такої довіри у Ярмоленка не було в Дортмунді, де його спершу намагалися переробити в центрфорварда, а потім взагалі посадили на лавку.

Та й взагалі, якщо поглянути на ситуацію ширше, жоден інший український футболіст сьогодні не може похвалитися твердим місцем в основі в топ-лігах. Зінченко грає через раз, Малиновський частіше виходить на заміну, Шахов - нечастий гість у основі, Лунін - без коментарів.

***

В цьому плані Ярмоленко відірвався від усіх дуже далеко. Прямо сьогодні він не просто постійно грає в основі, але і має значний вплив на результати «Вест Хема». Голи - вершина айсберга. Так, Ярмоленко вже встиг вразити ворота «Норвіча», «Борнмута» та «Манчестер Юнайтед». Але ще важливіше, що він анітрохи не випадає з гри, а часом навіть її веде.

У матчах з «МЮ» і «Борнмутом» Андрій сумарно виконав 15 точних вертикальних передач - це один з кращих показників в команді. Навіть в програній грі з «Кристал Пелас» українець примудрився протягнути м'яч вперед на солідні 151 метр, з яких на веденні - 46.

Уже з цих цифр видно, що Ярмоленко робить ставку більше на пас, ніж на прориви по флангу. Це було очікувано, враховуючи недавній розрив ахілового сухожилля, через яке вінгер не грав майже рік. З іншого боку, на «носовій хустинці» Андрій вже зараз цілком переконливий - з «МЮ» він зробив 4 вдалих обведення при 6 спробах, з «Борнмутом» - 3 при 4.

Найважче Ярмоленку довелося в матчі проти «Кристал Пелас» - там йому вже було явно не до обведень. Якщо в попередніх іграх з «Борнмутом» і «МЮ» Андрій був серед кращих в «Вест Хемі» за кількістю торкань м'яча всередині чужої штрафної, то проти «Орлів» він лише раз отримав м'яч у небезпечній зоні і не завдав жодного удару.

Причин тут відразу кілька. По-перше, у «Пелас» потужний лівий фланг, де удвох обороняються та атакують Джефф Шлупп і Патрік ван Аанхолт - атлети, яких пошукати. По-друге, після яскравих перфомансів українця з «Борнмутом» і «МЮ» Рой Ходжсон кинув дійсно великі сили на його нейтралізацію.

Що порадувало - навіть по такій грі Ярмоленко не знітився і не виключився. Він відійшов глибше, виконав десяток нетипових для себе довгих передач і навіть під потужним тиском рідко втрачав м'яч. За всю гру у українця 9 втрат, тоді як у його партнера Феліпе Андерсона - 17.

При цьому всі удари, які завдав «Вест Хем» з меж штрафного, були виконані після кросів саме з флангу Ярмоленка, а сам Андрій лише дивом не став автором гольової передачі - Себастьян Аллер після його прострілу примудрився з метра влучити у воротаря «Кристал Пелас» . Все це сумарно гарантувало українцеві непогану оцінку за матч.

***

Варто зазначити, що Ярмоленко не тільки добре розпоряджається м'ячем, беручи участь практично у всіх гольових атаках «Вест Хема», а й дуже багато рухається, в тому числі в обороні.

У матчах з «МЮ» та «Кристал Пелас» Ярмоленко нав'язав суперникам по 10 єдиноборств в атаці, з «Борнмутом» - 6, але при цьому зробив 7 підбирань на своїй половині. Багато вболівальників «Молотобійців» після гри з «МЮ» акцентували увагу не тільки на голі, а й на підкаті Ярмоленка, який у стрибку врятував команду від удару по порожніх воротах.

Андрій дійсно не зупиняється ні на секунду, і це дає свої плоди. Алан Ширер на британському телебаченні звернув увагу на блискучий маневр українця перед голом у ворота «МЮ» - спершу він відпасував в один дотик, потім пішов на фланг, зробив фальшиве забігання, повернувся з офсайду через центр і моментально включився в епізод, одним дотиком відігравши 80 -мільйонного Магуайра!

Видатна самовіддача і відмінна фізична форма - найперші причини успіху Ярмоленка на старті цього сезону. Після розриву ахіллового сухожилля розраховувати на подібне було складно, але Андрій ділом довів, як сильно хоче грати в АПЛ. І сьогодні пожинає заслужені плоди своєї багатомісячної роботи. Фанати вже склали про нього пісню, його обличчя на всіх рекламних банерах «Вест Хема», він - незмінний учасник іміджевих акцій клубу. Партнери і тренер - в захваті.

«Ярмоленко демонструє найвищий рівень. Ми хочемо пасувати на нього ще частіше. Він особливий гравець. Ми знаємо, що коли м'яч у нього, щось обов'язково станеться», - каже правий бек Райан Фредерікс. Згоден з ним і молодий центрбек Ісса Діоп: «Всі знають якості Ярмо. У нього була довга перерва через травму, але зараз він повернувся і дуже допомагає нам. Ми всі - його великі фанати».

Відносно тренера Мануеля Пеллегріні, то він, здається, нітрохи не здивований успіхом українця в АПЛ: «Андрій - особливий гравець. Ми взяли його, тому що він дуже технічний півзахисник. Він забивав багато голів протягом всієї своєї кар'єри. Я дуже задоволений виступом Ярмоленка і зазначу, що він не тільки забиває, він ще й не втрачає жодного м'яча під час гри і завжди дуже багато працює на полі».

***

У 2014-17 роках «Динамо» було справжньою «командою Ярмоленка». Про «Вест Хем» поки цього сказати не можна, але вже зараз Андрій причетний приблизно до 3/4 всіх очікуваних голів (xG) «Молотобійців».

Далекосяжні висновки робити не будемо, це було б необачно, але поки що тенденція радує. Нехай Андрію вже 30 років, і думати про топ-клуб йому вже пізно, але на один-два хороших сезони в англійському середняку він безумовно напрацював.

Андрій міг залишитися в Україні і без найменшого напруження косити гроші, на класі забиваючи пачки голів «Карпатам» і «Ворсклі». У Києві йому б ніхто словом не дорікнув - в «Динамо» він без двох хвилин жива легенда. Але Ярмоленко покинув тепличні умови УПЛ заради жорстокої конкуренції за кожну ігрову хвилину в топ-лігах.

І на відміну від того ж Коноплянки, Андрій не просто зірвався з місця - він змусив себе вивчити мову і працювати на кожному тренуванні, немов у фіналі ЛЧ. Ця ін'єкція славнозвісного західного менталітету для незвиклого до таких навантажень 28-річного організму вилилася в дві важкі травми. Але і тут Ярмоленко не здався і цілий рік вкалував на тренажерах, щоб повернутися.

Така відданість своїй справі повинна бути винагороджена. І хочеться вірити, що поява пісні про Ярмолу на лондонських стадіонах - це тільки початок.

Роман СИНЧУК

Фото - офіційний сайт Вест Хема

Олександр Тішура Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 18 травня 2024, 11:04 6

Лондонський клуб націлився на Артема Довбика

Коментарі