Аталанта легко розібралася з Ромою. Шахтарю буде важко в Мілані

Оглядач Sport.ua підготував тактичний розбір поєдинку «Рома» - «Аталанта» (0:2)

Тактичний розбір поєдинку 5-го туру Серії А «Рома» - «Аталанта» (0:2)

«Рома» перед матчем була на відмінному ходу, забивши в усіх турнірах сезону 14 голів. Останньої поразки римський клуб зазнав півроку тому - 31-го березня від «Наполи».

«Аталанту» цього сезону кидає з крайності в крайність. То вольова перемога над СПАЛом у першому турі 2:3, то втрачена перемога в матчі проти «Торіно». Гол на 95-й хвилині та перемога проти «Дженоа». Велика поразка від «Динамо» Загреб і фантастична гра проти «Фіорентини».

Склади і схеми команд

Якщо схему «Аталанти» можна було передбачити, оскільки більше 75 % ігрового часу «оробичи» проводять за схемою в 3 захисники, то вибір «Роми» був не таким очевидним, бо вони частіше використовують 4-4-2, або 4-2-3-1. У результаті римляни вийшли на поле також в три центральних захисники, на чолі яких знаходився Смоллінг.

Зміна схеми «Аталанти» в різні відрізки часу.

Вибір Фонсеки можна спробувати пояснити тим, що у складі «Роми» достатньо захисників, багато хто з яких має високий рівень майстерності. До того ж оборонятися проти трьох нападаючих та активних флангових підключень «Аталанти» четвіркою захисників - не найпростіше завдання. Ну і додамо сюди прихід гіганта Смоллінга і травми важливих футболістів. Думаю, надалі ми ще не один раз побачимо «Рому», що грає в три центральних захисники.

Зміна схеми «Роми» в різні відрізки часу.

Хід матчу в першому таймі

У цій грі ми не бачили запаморочливих комбінацій, це знову ж таки пояснюється тим, що занадто велике скупчення футболістів в центрі поля утруднювало переміщення м'яча, а також заважало самим гравцям. У першому таймі «Аталанта» атакувала за рахунок довгих передач і помилок суперника в результаті пресингу. Один з найнебезпечніших виходів організувала пара нападаючих Гомес-Ілічич.

«Рома» намагалася використати один із недоліків схеми в три захисники - слабкі фланги, які не завжди встигають перекрити захисники і, звичайно ж, потужність Джеко, який повинен був чіплятися за м'яч та скидати його партнерам, що підключаються до атаки.

Високий пресинг «Аталанти» і середній блок «Роми»

«Аталанта» відразу позначила високий пресинг своєю атакуючою трійкою Ілічич-Малиновський-Гомес, примушуючи голкіпера римлян запускати м'яч вперед довгою передачею.

Якщо на допомогу опускалися Верету і Кристанте, то їм в спину дихали Де Рон і Фрейлер. І дуже часто римляни втрачали м'яч або намагалися знайти довгою передачею Джеко.

У результаті, вдалий вихід з-під контрпресингу стався лише на 59-й хвилині, але про це пізніше.

«Рома» практично відмовилася від високого пресингу. Підопічні Фонсеки використовували середній блок, вишиковуючись в щільні ряди 5-4-1 або 5-3-2. Це, у свою чергу, практично зацементувало другу і першу третини поля від проникаючих передач низом.

Невдалі заміни «Роми» і результативний пресинг «Аталанти»

Другий тайм почався приблизно за таким же сценарієм, як і перша половина зустрічі.

На 55-й хвилині Жуан міняє Спінаццолу. При цьому Коларов переходить на свою звичну позицію лівого флангового, а Жуан - на місце лівого центрального захисника. Ці перестроювання не особливо вплинули на хід матчу.

Проте на 59-й хвилині римляни голосно «постукали в двері». Довгоочікуваний і вдалий вихід з-під контрпресингу «Аталанти» відбувся. Фасіо, протягнувши м'яч, віддає на Кристанте, який відправляє його далі на Пеллегріні, той в один дотик вирізає на Дзаньолу і виводить того практично віч-на-віч з голкіпером. Сталося це в результаті розриву між трійкою центральних захисників. Джеко відвів за собою Кьєра, а Паломіно не прочитав епізод і затримався нижче за суперника.

Далі, на 60-й хвилині, заміна Ілічича на Сапату по позиції. А на 60-й хвилині Мхітарян міняє Дзаньолу.

Футболісти «Аталанти» намагалися створювати небезпечні моменти біля воріт за рахунок індивідуальних дій Гомеса і Малиновського. Раз по раз вони намагалися поліпшити своє положення, обігравши захисника для подальшої передачі до штрафного майданчику.

Передачі Малиновського:

Та все ж високий блок приніс позитивний результат для підопічних Гасперіні на 71-й хвилині. Верету поспішає з передачею, не оцінивши до кінця ситуацію, його партнери не встигають перемкнутися, тоді як Гомес запускає вже передачу на Фройлера.

На 76-й хвилині Фасіо покидає поле, а виходить Калініч, який вирушає на місце другого нападаючого. Таким чином, з цієї хвилини і до кінця зустрічі «Рома» грала за схемою 4-4-2.

Далі дії Гасперини були логічними, більш атакуючого Малиновського наставник замінив на Госенса, свіживши тим самим центр поля. І з 79-ої хвилини «Аталанта» діяла за схемою 3-5-1-1, діючи виключно на контратаках, на щастя, Сапата справлявся з цим завданням просто блискуче.

«Рома» не показала нічого цікавого в атакуючій третині. Хоча оборона виглядала досить непогано.

Тепер можна відповісти, за рахунок чого «Аталанта» змогла переграти «Рому».

1. Високий пресинг збив з пантелику футболістів римського клубу, які лише одного разу змогли знайти розумний вихід з-під тиску суперника.

2. Схема в три захисники є новою для «Роми», і творчі дії давалися з величезними проблемами, хоча в цьому варто відмітити і заслугу «Аталанти».

3. Заміни явним чином не посилили атакуючий потенціал «Роми». Мхітарян виглядав тьмяно.

Таким чином, у вівторок ввечері на «Джузеппе Меацца» команді Луїша Каштру прийдеться зіштовхнутися з високим пресингом і забійної групою атаки, яка заточена на те, щоб використовувати помилки суперника. У той же час у команди Гасперіні є і слабкі сторони - і навіть «Рома», яка діяла без кількох лідерів і провела явно не найкращий матч, це показала.

Хасан МІСІКОВ

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 18 травня 2024, 00:42 6

Кевін вважає Михайла Мудрика найсильнішим у складі «синьо-жовтих»

Коментарі