Україна вперше пробилася в 1/4 фіналу чемпіонату Європи

На попередніх фінальних турнірах українці грали тільки на груповій стадії

Збірна України зразка 2019 року вже вписала свої прізвища в історію українського волейболу. Наша збірна встановила досягнення, якого раніше ще не було - вона вийшла до чвертьфіналу чемпіонату Європи.
Всього лише п'ятий раз українці беруть участь у фінальних етапах. І хоча кращими досягненнями для нашої команди вважаються 6 і 7 місця в 1993 і 1997 роках відповідно, тоді наша збірна при 12 учасниках фінального етапу посідала треті місця в групі і до плей-оф не виходила.
Тепер же при 24 учасниках, наша збірна не тільки зуміла подолати груповий етап, а ще й пройшла стадію 1/8 фіналу, обігравши Бельгію з рахунком 3:2.
Якщо ж говорити персонально про наших волейболістів, то цей успіх, звичайно ж, не випадковий. Протягом багатьох років в Україні завжди народжувалися хороші гравці, але через відсутність належної уваги до них, фінансування, і до волейболу в цілому, вони були змушені шукати щастя за кордоном. Причому часто волейболістам доводилося змінювати громадянство, щоб виступати за сильні збірні, які постійно брали участь у великих міжнародних турнірах, включаючи чемпіонати світу та Європи, Олімпійські ігри.
Щодо самої України, то тут на високому рівні більш як півтора десятка років виступала тільки одна команда - харківський «Локомотив». Вона незмінно ставала чемпіоном країни, брала участь в єврокубках і одного разу навіть виграла один з європейських трофеїв - Кубок топ-команд в 2004 році. До речі, з 14 гравців нинішнього складу збірної 12 свого часу мали відношення або до «Локомотиву», або до іншого харківського клубу «Юракадемії». І тільки Юрій Семенюк та Олександр Гладенко ніколи не виступав в цих командах.
В даний час гравці нашої збірної знаходяться, можна сказати, в самому розквіті сил. У багатьох з них вже є величезний досвід виступу в зарубіжних клубах і чемпіонатах, причому найпрестижніших - італійському, французькому, російському, польському та інших. Але, найголовніше, що нинішнє покоління гравців вже не намагається змінювати громадянство на догоду своїй подальшій спортивній кар'єрі, а продовжує виступи, і як бачимо, успішно за свою країну Україну.
Побажаємо нашим хлопцям подальших перемог. І нехай в 1/4 фіналу Сербія виглядає явним фаворитом, гра з бельгійцями показала, що нічого неможливого немає. Вболіваємо за нашу команду!
Ігор Заржицький Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 05 травня 2024, 07:01 8

Максим Воронов відзначився першим голом за «Атлетіко Паранаенсе»

Коментарі