Гвардіола знищив Тоттенхем за рахунок пресингу. Почеттіно пощастило

Максим Свірський детально розбирає центральний матч другого туру АПЛ

Вчора в другому турі АПЛ «Манчестер Сіті» боровся за 3 очки з командою Маурісіо Почеттіно. Матч вийшов дуже яскравим, можливо не таким, як зустріч цих команд в минулому сезоні в 1/4 Ліги чемпіонів, але деякі елементи тієї зустрічі повторилися.

Через травми матч пропускали кілька гравців у обох команд. У «Сіті» це Бенджамен Менді і Лерой Сане, який недавно порвав хрестоподібні зв'язки. У «шпор» в лазареті новачок Сессеньойн, Делле Аллі, Сон і Фойт. Але головною втратою в цій зустрічі була відсутність Давида Сілви. Так, іспанець вийшов на заміну, але, по-перше, він відіграв лише 12 хвилин, а по-друге, Сілва - ключовий гравець нинішнього складу і Гюндоган апріорі не може його замінити.

Матч з перших хвилин почав Кайл Уокер, хоча я думав, що все-таки сьогодні хоч трохи зіграє Канселу. «Тоттенхем» повністю не зміг замінити Сона, так як його швидкість дуже важлива при грі в такому стилі. «Тоттенхем» розташовувався дуже низько і якщо у них був шанс для контратаки, то часто вона зупинялася в районі центрального кола. Кореєць явно б допоміг своїй команді, але це вже проблема «шпор».

Також можна відзначити те, що місце в стартовому складі зайняв Давінсон Санчез, а не Вертонген. Чуток про травму бельгійця в пресі не було, але такому ходу від Почеттіно є пояснення, про нього трохи нижче.

2. «Манчестер Сіті» вчора знищив суперника. Це підтверджують і об'єктивні показники, і суб'єктивні відчуття від матчу. За ударам у підопічних Гвардіоли перевага в 10 разів (30: 3), територію також виграли «городяни» (49% дій на третині поля «Тоттенхема» і 40% в середній). За xG також нереальна перевага (2,53: 0,56). Так, по цифрам все не аж так розгромно, але якщо трохи поглибиться, то можна краще зрозуміти рівень везіння гостей.

«Тоттенхем» набив 0,56 xG, але 93% з них створено після стандартів. З гри хлопці Почеттіно створили всього лише 0,04 xG.

3. За володінням статистика також трохи бреше. «Сіті», як можна було очікувати, виграв володіння (56%: 44%). Насправді володіння м'ячем у команд дуже відрізнялося. Різнився і рівень, і стиль. «Сіті» контролював м'яч по всьому полю і досить впевнено розвивав свої атаки. У «Тоттенхема» більше половини своїх передач (56%) віддані на своїй першій третині поля, тобто поблизу своїх воріт. «Сіті» в цій зоні віддав всього лише 17% передач. Це видно і по карті передач.

4. Одна з головних причин такого домінування - пресинг «Сіті». Він дійсно був практично ідеальний і не давав «Тоттенхему» шансів на якісний білд-ап.

У гравців «Тоттенхема» було дуже мало варіантів для короткого розіграшу м'яча. Зазвичай підопічні Почеттіно або вибивали в надії, що Кейн зачепиться, або віддавали назад, притискалися до своїх воріт і в результаті своїм пресингом «Сіті» змушував се одно вибивати м'яч.

У цьому моменті у Уокер-Пітерса варіантів для передачі немає. Гравці «Сіті» або щільно опікали, або просто перекривали лінії для передачі, дуже круто з цим справлявся Де Брюйне.

Де Брюйне зіграв дуже важливу роль при грі без м'яча. Він високо висувався пресингувати і середня позиція по матчу у нього навіть вище, ніж у Агуеро.

Без м'яча «Сіті» в деяких моментах вибудовувався навіть в 4-2-4.

5. «Тоттенхем» без м'яча так пресингувати не міг і розташовувався дуже вузько. Таке розташування давало можливість для подач з флангів. «Сіті» зробив 31 крос, у «Тоттенхема» - 5. Саме це, я думаю зіграло у виборі стартового складу у «Тоттенхема». Думаю, Давінсон Санчес краще Вертонгена на другому поверсі.

6. «Тоттенхем» навіть в деяких епізодах дозволяв собі розташовуватися високо, але для «Сіті» це було навіть краще.

У цьому епізоді «Ман Сіті» за рахунок майстерності Едерсона виходить з оборони в один дотик (передача кіпера відрізає всю активну лінію пресингу і хавбеків) і Бернарду Сілва ідеально скидає на хід Уокеру, який на швидкості обходить суперників і створює гольовий момент. Також, хочу зазначити, що у кожного захисника «Тоттенхема» є гравець, який відволікає їх увагу.

Без м'яча «Тоттенхем» закрив центр поля, там розташовувалося 5 гравців, але це не допомогло їм перекрити атаки суперників. Акцент атак «Сіті» змістився на фланги (тільки 21% атак через центр), що видно по карті передача. Вони розташовувалися в 4-2-3-1.

7. Білд-ап «Манчестер Сіті» будувався за структурою 3-3. Можна було б подумати, що занадто багато гравців розташовується так низько, але одним з гравців в першій лінії був Едерсон. Він часто піднімався навіть вище штрафному майданчику. Середня позиція Едерсона виявилася практично на рівні з центрбеками «Тоттенхема».

Важливу роль грали Зінченко або Уокер. Місце у другій лінії займали Родрі, Уокер і Зінченко або Гюндоган. Зінченко і Уокер виконували і «прихованих» фуллбеків і класичних крайніх захисників.

Якщо підопічні Пепа намагалися виходити через короткий пас, то у «Тоттенхема» була вся надія на закиди. Ось класична позиційна атака «Тоттенхема».

8. Перший гол «Сіті» став вже класичним для команди Гвардіоли. Геніальна передача де Брюйне, перевага 3 в 2 на дальній штанзі матеріалізується в гол.

В голі «Тоттенхема» незрозумілу помилку допустив Едерсон. Як правило, голкіпер повинен займати місце посередині воріт, щоб мати рівноцінні шанси на порятунок удару в будь-який кут. Я думаю, що саме такий вибір позиції став головною причиною голи Ламели.

При другому голі «Сіті» та ж ситуація, що і в першому, тільки де Брюйне віддавав пас з іншої зони.

Другий гол «Тоттенхема» дуже вразив глядачів. На секундомірі арбітра 55:30 - Лукас Моура виходить на заміну, 55:48 бразилець забиває гол. Багато накинулися на Уокера, мовляв, він програв боротьбу. Але я думаю, що це не його помилка, так як на початку епізоду видно, що Уокер крив зону, і за його спиною був ще один гравець. Кайлу потрібно було вибирати або бігти пару метрів за Моура, або закривати зону. Кайл вибрав правильне рішення, але трохи не встиг.

9. Гвардіола: «У минулому сезоні в нашому матчі був офсайд, в цьому - гра рукою. Якщо це була рука, то це рука, рішення приймається в Лондоні, тому я нічого не можу вдіяти з цим. У Емерік Ляпорт була гра рукою, чому у Льоренте не зафіксували гру рукою в минулому сезоні?»

Такі слова можна зрозуміти, я думаю, у більшості людей емоції були б схожі. Але потрібно відповісти Гвардіолі, чому не зафіксували гру рукою у Льоренте в минулому сезоні. Просто тому, що швидше за все там було ВБЛ (Велике Стегно Льоренте). Але потрібно відзначити, що і в цьому матчі у арбітрів було багато підстав, щоб поставити пенальті в ворота «Тоттенхема», наприклад, груба гра проти Родрі при кутових.

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 27 квітня 2024, 07:56 1

26 квітня королівський клуб обіграв «Реал Сосьєдад» 1:0

Коментарі