Віце-президент Ворскли: «УПЛ повинна була погодитися на єдиний пул»

Полтавчани підтримують телеканали Футбол

Раніше клуби УПЛ не змогли узгодити умови єдиного телепула, тому матчі чемпіонату продовжать показувати різні телеканали.

Віце-президент «Ворскли» Олег Лисак вважає, що Лізі все ж варто було погодитися з пропозицією телеканалів Футбол.

⁃ Олеже Вікторовичу, яке Ваше ставлення до єдиного пулу і продажу футбольних прав?
- Ми підтримуємо єдиний пул з декількох причин. По-перше, права належать на даний момент Лізі, і УПЛ провела роботу з реалізації цих прав. Є канал, який запропонував певну суму. Ліга повинна погодитися на ці умови, елементарно тому що немає інших пропозицій. По-друге, ми повинні варіювати систему продажів. УПЛ функціонує вже 10 років і сукупна вартість прав, які клуби реалізовували коливається в межах 3-4 млн. доларів. Ми тупцюємо на місці. Оскільки погляди футбольного клубу «Ворскла» орієнтовані на медіа-ринки Західної Європи, то ж і маємо прагнути до впровадження кращих прикладів ліг Старого світу. У тій же сусідній Польщі права коштують в десять разів дорожче.

⁃ Отож, Ви підтримуєте платну модель?
- Клуби мають бути самоокупними. Люди подекуди за квитки на концерт зірок естради віддають в десятки разів більші гроші, ніж за перегляд аналогічного за тривалістю футбольного дійства. І чим цікавіший матч, тим, без сумніву, дорожчими повинні бути квитки. Квиток на футбол коштує мінімум 50 грн, на місяць два домашні матчі - 100 грн. У рік - це 20-25 доларів. Якщо вболівальники по всій країні почнуть платити за ТБ, то при кількості 200-300 тисяч ми зможемо розраховувати на 6-7 млн. ​​доларів. Це вже в два рази більше, ніж від індивідуальних продажів. «Хайлайти» можуть бути безкоштовними, але канали за них повинні платити гроші Прем'єр-лізі.

⁃ Зараз говорять, що сума в 5 млн. замала, і що телеканал «Футбол» недоплачує, та може заробити на УПЛ.
- Оскільки ми не маємо альтернативи вибору в плані єдиного медіа-пулу, залишається довіритися телеканалу «Футбол». На зборах клубів УПЛ представник медіагрупи «Україна» повідомив про мінімальну суму в 5 млн. доларів. Також озвучено кількість передплатників, яка є у каналів на сьогоднішній день - 80 000 осіб. Можливо, за рік-два, коли канал відмовиться від аналогового мовлення, цей показник зросте до 300-400 тисяч, а канал отримає прибуток від покупки телевізійних прав. Утім, через три роки - буде новий цикл продажів ТБ прав і якщо це бізнес прибутковий, за право транслювати футбол буде конкуренція, то від цього виграють клуби УПЛ. Ми цілком можемо розраховувати, що вартість телеправ збільшиться вдвічі - до 10 млн. через три роки. Але для цього, повноцінний ринок платного ТБ потрібно починати створювати вже сьогодні.

Іван Зінченко Джерело: ФК Ворскла
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 03 травня 2024, 23:59 17

Україна в рейтингу УЄФА посіла остаточну 18-ту позицію

Коментарі