Збірна Бразилії в меншості обіграла Перу в фіналі Кубка Америки

Бразильці виграли турнір 12 років по тому

Склад учасників фіналу Кубка Америки-2019 виявився несподіваним. Вірніше, у виході до фіналу господарів турніру, бразильців, мало хто сумнівався. А ось збірна Перу не грала в головному поєдинку Copa América з 1975-го. То, до речі, був перший розіграш турніру з такою назвою, і перуанці виграли «золото» в триматчеву (!) протистоянні з національною командою Колумбії. А 1939-го збірна Перу виграла домашній чемпіонат Південної Америки. Ось, власне, і всі досягнення цієї команди. Історія Бразилії яскравіша - 8 титулів і 11 звань віце-чемпіонів. Останній раз «пентакампеони» виграли турнір 2007-го, захистивши титул. Відзначимо, що коли турнір проводився в Бразилії (а це було 5 разів), то господарі незмінно ставали переможцями. Ну і нагадаємо, що на груповому турнірі ці команди вже зустрічалися і завершилася та гра цілковитим розгромом перуанців - 0:5. Всього ж команди провели між собою 51 поєдинок, і тільки в 6-ти сильніше була збірна Перу (проти 35-ти перемог Бразилії). Тож шанси перуанців на перемогу в цьогорічному фіналі виглядали примарними ...
Проте, господарі почали поєдинок якось занадто скромно. Перуанці провели кілька непоганих атак, і навіть завдали пару ударів по воротах. Однак незабаром «селесао» відсунула гру від своїх воріт, і першу ж осмислену атаку завершила голом: Габріел Жезус на фланзі прийняв м'яч, обіграв суперника і прострілив до лінії воротарського. А Евертон без перешкод відправив м'яч у сітку - 1:0.
Бразильці і далі продовжували володіти м'ячем, могли збільшити рахунок, але Фірміно з лінії воротарського пробив головою трохи вище поперечини. Здавалося, все йде до мінімальної перемоги «пентакампеонів», проте під завісу тайму вони віддали ініціативу. І в одній з атак після прострілу Куеви м'яч потрапив в руку Тьяго Сілви, який пішов у підкат. Арбітр вказав на «точку». Потім подивився відеоповтор - і рішення свого не скасував. Герреро з 11-метрової позначки розвів воротаря і м'яч по кутах - 1:1! Відзначимо, що це був перший гол на турнірі, який збірна Бразилії пропустила в грі, а не в серії післяматчевих пенальті! Гол став особливим і для його автора: тепер Герреро забив всім без винятку американським збірним!
Проте, і «гол у роздягальню» не збентежив бразильців. Рефері додав 3 хвилини до основного часу, і цього вистачило підопічним Тіте, щоб таки піти на перерву в статусі лідера. Фірміно перехопив м'яч в середині поля і запустив вперед Артура Рамоса. А той вивів на удар Габріела Жезуса, який увійшов в штрафну і пробив впритул зі штангою - 2:1!
Друга половина зустрічі продовжилася атаками господарів «Маракани». Однак ударам і Коутиньо, і Фірміно забракло влучності. А потім Жезус, який претендував на звання кращого гравця матчу, підвів команду. На фланзі у боротьбі за верховий м'яч виставив лікоть - і влучив у суперника. За що отримав другу жовту картку, яка стала червоною. Бразилець в сльозах дивився поєдинок, сидячи на сходинках в проході.
Мабуть, відразу ж перуанці могли зрівняти рахунок, але класному удару Флореса з льоту трохи не вистачило точності. А потім збірна Бразилії почала всіляко збивати темп - і замінами, і дрібним пасом. Ну а під завісу гри їй вдалася контратака. Евертон увірвався до штрафного - і був збитий Карлосом Самбрано. Знову арбітр вказав на «точку», знову швиденько глянув відеоповтор. Рішарлісон чітко виконав вирок ударом в лівий від себе кут - Гальесе у відчайдушному стрибку не зміг дотягнутися до м'яча - 3:1.
3:1 - Бразилія в дев'ятий раз стала кращою на континенті. Перуанці вперше в історії завоювали «срібло» Кубка Америки. Додамо, що Герреро і Евертон з трьома голами стали кращими бомбардирами турніру.
Кубок Америки. Фінал
Бразилія - Перу - 3:1

Евертон (15), Габріел Жезус (45 + 3), Рішарлісон (90, з пенальті) - Хосе Паоло Герреро (44, з пенальті).

Габріел Жезус (30), Тьяго Сілва (53), Рішарлісон (90 + 1) - Ренато Тапіа (50), Карлос Самбрано (68), Луїс Адвінкула (84).

Габріел Жезус (70, 2 ЖК).
Бразилія: Алісон Бекер - Дані Алвес, Алекс Сандро, Маркіньос, Тьяго Сілва - Філіпа Коутіньйо (Едер Мілітао, 76), Каземіро, Артур Рамос - Габріел Жезус, Евертон (Маркес Аллан, 90 + 3), Роберто Фірміно (Рішарлісон, 75).
Перу: Педро Гальесе - Луїс Абрам, Луїс Адвінкула, Карлос Самбрано, Мігель Трауки - Йосімар Йотуні (Рауль Руідіас, 78), Андре Каррільо (Анді Поло, 86), Едісон Флорес, Крістіан Куева, Ренато Тапіа (Крістофер Гонсалес, 82) - Хосе Паоло Герреро.
Стадіон: «Маракана» (Ріо-де-Жанейро, Бразилія).
Арбітр: Роберто Тобар (Чилі).

ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ
Клим Лавренюк Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футбол | 28 квітня 2024, 00:00 0

Треба було перебиратися не у «Челсі», а в «Арсенал»…

Коментарі