Посол ісламу. Мохамед Салах – більше, ніж футболіст

Sport.ua - про те, як лідер «Ліверпуля» став прикладом для наслідування не тільки в рідному Єгипті

Рік тому на виборах президента Єгипту стався казус: тисячі людей дописали під списком кандидатів «Мо Салах» і поставили навпроти галочку.

Скільки було таких бюлетенів достеменно невідомо. The Economist написав про «мільйон», але місцеві журналісти стверджують, що цифра в кілька разів нижче. У будь-якому випадку, те, що трапилося, стало предметом бурхливого обговорення. З одного боку, люди протестували проти відсутності вибору - на пост президента претендували тільки діючий глава держави і його найближчий союзник.

Але також голосування за Салаха показало і божевільний рівень довіри до самого футболіста. Сказати, що на батьківщині його люблять - це нічого не сказати.

«Мохамед дає надію 90-мільйонному населенню Єгипту. У нас серйозні економічні проблеми, регулярно трапляються теракти, а Салах - єдиний, хто підтримує жителів і дарує їм надію. Загляньте в будь-яке кафе в Каїрі, коли грає «Ліверпуль» - це ж просто неймовірно! На дві години він об'єднує націю, і ми забуваємо про всі жахи навколо», - пояснює цей феномен місцевий журналіст Хатем Кадус.

***

Одна з причин феномена Салаха - він плоть від плоті сучасного Єгипту, з його злиднями і розрухою.

Мохамед народився в селищі Нагріг, що неподалік від Олександрії. Його першим футбольним м'ячем був клубок склеєних старих шкарпеток, який Салах разом з друзями ганяли по вулиці, наражаючись на невдоволення старших. Але навіть з таким «м'ячем» Мо справлявся набагато краще за однолітків.

Йому було 14, коли в його школі на гроші PepsiCo пройшов футбольний турнір. Салах став на ньому головною зіркою і заробив запрошення в каїрський «Ель-Мокавлун». Мохамед вчепився в цей шанс мертвою хваткою. Його не злякало навіть те, що тренування в клубі проходили по буднях, а дорога до Каїра займала години три (чотири пересадки - це вам не жарт). На навчання майже не залишалося часу.

Салах виходив з дому о дев'ятій ранку, проводив пару годин в школі, потім їхав в Каїр, де о другій починалися заняття, і повертався додому в 10-11 вечора. І так протягом трьох років.

Цікаво, що в дитинстві в Мохамеді бачили лівого захисника. Його команда грала за звичною для єгипетського футболу схемою 3-5-2, так що від Салаха вимагалося носитися по всьому флангу. І він від цього страждав. За розповідями його першого тренера Саїда Аль-Шешені, якось раз їх команда виграла у прямого конкурента з рахунком 4:0, але Мохамед після свистка розревівся, тому що не зміг забити. Він банально не встигав добігти до чужої штрафної через свою низьку позицію. Тоді тренери і вирішили спробувати в атаці.

Виходить, саме сльози Салаха допомогли йому опинитися в Європі: в товариському матчі проти «Базеля» він забив два м'ячі, граючи форварда, а його «Мокавлун» здобув перемогу - 4:3. Після цього швейцарці і звернулися з приводу його трансферу.

***

Уже в Європі у Мохамеда виходило скрізь, крім «Челсі». У «Базелі», «Фіорентині», «Ромі» і «Ліверпулі» він багато забивав і був кумиром трибун. Але не тільки голи, ассисти і фірмові проходи по флангу забезпечили йому різке зростання популярності вдома. Справа в тому, що варто було Салаху отримати великі гроші, як він почав виправляти те, що бачив у дитинстві.

Благодійний фонд Мохамеда вже побудував нові школу та лікарню в Нагрігу, також в селищі з'явилася сучасна машина швидкої допомоги. Всі необхідні препарати, ліки та обладнання купується за рахунок футболіста. Рік тому в селищі також відкрили крите футбольне поле і заклали молодіжний центр.

Салах приїжджає на малу батьківщину досить регулярно, найчастіше - напередодні Рамадана. І всякий раз його зустрічають юрби дітей, яким він роздає подарунки.

У захваті від щедрості Мохамеда і молодь - щорічно Салах перераховує значні суми для малозабезпечених, щоб ті могли провести весілля.

«Мало того, що Салах виділив наше село на карті світу, так він ще і дає гроші на розвиток!» - не перестає захоплюватися колишнім односельцем селищний голова Нагріга Мехер Шетія. За його словами, Мохамед нітрохи не змінився з дитинства: він все так же привітний, з усіма вітається, нікому не відмовляє в автографі.

***

За останні роки діяльність Салаха набула загальнонаціонального характеру. Так, в кінці 2017-го, коли єгипетський фунт виявився на межі обвалу, він в числі інших багатих єгиптян перерахував до державної скарбниці 210 тисяч британських фунтів для стабілізації курсу. В результаті нового витка зубожіння вдалося уникнути.

Також зусиллями вінгера «Ліверпуля» був створений фонд підтримки Асоціації футболістів-ветеранів. Щорічно гроші Салаха допомагають 120 сім'ям колишніх гравців, які по завершенні кар'єри опинилися за межею бідності.

Нарешті, саме Салах є лицем антинаркотичної компанії в Єгипті. Після того, як він почав в ній брати участь, кількість наркозалежних, що добровільно звернулися за лікуванням, зросла на 400%.

Коли у одного з уболівальників збірної Єгипту на чемпіонату світу в Росії запитали, чи популярніший Салах за чинного президента Єгипту, той пожартував, що якби Мохамед пішов на вибори, то набрав би більше 100%. Як-не-як, у свої 26 років він уже приміряв на себе роль морального авторитету цілої нації.

Показовий випадок: коли Єгипет у вирішальному матчі за вихід на чемпіонат світу зустрічався з Конго (результат тієї гри, до речі, вирішив саме Салах), будинок батька футболіста пограбували. Злодія швидко спіймали, і вся країна мріяла, щоб його покарали максимально суворо. Але Мохамед попросив батька забрати з поліції заяву, зустрівся зі злочинцем, пробачив його і навіть влаштував на роботу.

А ще через пару днів Мохамед відмовився від вілли, яку йому за вихід на ЧС хотів подарувати місцевий олігарх. «Витратьте краще ті гроші на модернізацію лікарень - цим ви точно порадуєте мене більше», - відповів на щедру пропозицію футболіст.

***

Благодійність Салаха корінням сягає в його традиційну освіту. Мохамед релігійний, дотримується Рамадану і не раз святкував голи, здійснюючи суджуд (земний уклін). Допомога нужденним (закят) - така ж обов'язкова річ в шаріаті, як п'ять щоденних молитов або паломництво в Мекку.

До речі про Священне місто: в квітні 2018-го Салаху подарували ділянку землі в Мецці. Місцевий муніципалітет зазначив, що вінгер «Ліверпуля» позитивно впливає на арабську молодь по всьому світу і блискуче справляється з роллю «посла ісламу в Великобританії». І з цим складно посперечатися.

Так, Мохамед, як і більшість мусульман, затятий антисеміт, і коли він ще був гравцем «Базеля», то якось раз навіть відмовився тиснути руки суперникам з Ізраїлю. Але в його краях це абсолютно нормально, та й в Європі до гризні навколо Палестини давно звикли. Тут важливо інше. Уже багато років іслам асоціюється у свідомості європейського обивателя тільки з терактами, біженцями і війною. Салах же доводить, що правовірний мусульманин та ідіот-фанатик - не одне й те саме.

Мабуть, в контексті останніх подій в світі це не менш важливо, ніж всі його спортивні досягнення.

Роман СІНЧУК

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хокей | 07 травня 2024, 12:30 3

Українська збірна пробилася до Дивізіону 1A

Коментарі