Тоттенхем зробив диво, дожавши Аякс на 6-й компенсованій хвилині

Фінал Ліги чемпіонів буде суто англійським

Другий матч-відповідь півфіналу Ліги чемпіонів обіцяв навіть більшу інтригу, ніж протистояння «Ліверпуля» і «Барселони». 0:1 вдома все ж краще, ніж 0:3 в гостях. Дуже хороший нині «Аякс»! Хоча в Нідерландах йому ще є що доводити. Кубок країни команда Еріка тен Хага виграла, але в чемпіонаті поки лідирує лише завдяки додатковим показникам. Тому гостям потрібен був швидкий гол, щоб зрівняти шанси. На жаль. «Аякс» зробив це сам. Вже на 5-й хвилині Шене подав кутовий, і де Лігт головою пробив з лінії воротарського точно - 1:0! На той момент це означало лише те, що додаткового часу не буде, а «Тоттенхему» все одно потрібно було забивати двічі.
«Шпори» понеслися вперед і до середини тайму завдали більше ударів по воротах Онани, ніж в першій, домашній грі. Однак їх удари не були надскладними, воротар голландської команди впевнено впорався і з пострілом Сона (який в Лондоні не грав через дискваліфікацію), і з ударом Моури. А «Аякс» взявся тримати м'яч і шукати можливості для контратак. Такі можливості «Тоттенхем» надав. І після випаду господарів «три в три» Зієш скористався пасом Тадича і красивим ударом пробив під дальню штангу - 2:0!
Після цього багато шанувальників лондонського клубу, схоже, зрозуміли, що сезон для них закінчено. Маурісіо Почеттіно, правда, був іншої думки. У перерві він пішов на ризик і замість центрбека Ваньями випустив центрфорварда Льоренте. За три тайми «шпори» не могли вразити ворота суперника жодного разу, тепер потрібно було забити тричі за тайм. Хіба хтось вірив у подібне?
Вірили гравці! І хет-трик Лукаса Моури в черговий раз підтвердив: нинішня Ліга чемпіонів - це щось особливе! Що саме сказав своїм гравцям Почеттіно в перерві, ми, можливо, дізнаємося пізніше. Але зі свистком арбітра лондонці понеслися вперед. Десяти хвилин їм вистачило, щоб забити перший гол. Аллі увірвався в штрафну і зумів проштовхнути м'яч вперед, а Моура в дотик пробив точно - 2:1!
Незабаром непоганий удар завдав Льоренте. Онана потягнув м'яч, міг накрити його, але зайва завзятість Шене не дозволила: захисник не зміг вибити, а Моура був тут як тут - 2:2!
Після цього пішли «гойдалки». «Тоттенхем» атакував, «Аякс» контратакував. Моменти виникали як біля одних, так і біля інших воріт. Зієш міг зняти питання про переможця, але влучив у штангу. Гості відповіли ударом екс-гравця «Аякса» Вертонгена в поперечину! Підопічні тен Хага відверто перейшли на гру «на відбій», а Фелікс Брих компенсував п'ять хвилин. На п'ятій Онана отримав «гірчичник» за затримку часу. І «Йохан Кройф Арена» готувалася святкувати вихід у фінал, але... Але Моура вже на 6-й компенсованій хвилині завдав смертельного удару, з ходу пробивши в кут воріт - 2:3. Нічия за сумою двох матчів, але нічия на користь «шпор», які вперше в історії виграли двоматчеве протистояння, в якому поступилися в першому поєдинку. І вперше в своїй історії вийшли у фінал Ліги чемпіонів. У перший день літа команда в Мадриді зустрінеться з «Ліверпулем».

Ну і трохи статистики. «Тоттенхем» - друга команда в історії Ліги чемпіонів, що пробилася в фінал Ліги чемпіонів після поразки в першому півфінальному поєдинку. Першою був ... «Аякс» в 1996-му. Де Лігт - четвертий гравець, який забивав у півфіналі ЛЧ у віці до 20-ти років. Першим був Нордін Вутер з ... правильно, «Аякса» -96! Хет-трик Моур - п'ятий в півфіналах турніру. Раніше подібним досягненням відзначилися Алессандро Дель П'єро, Івіца Оліч, Роберт Левандовскі і Кріштіану Роналду. Непогана компанія! Нинішній фінал стане третім єврокубковим, в якому зустрінуться дві англійські команди. Вперше подібне сталося в 1972-му - тоді «Тоттенхем» боровся за Кубок УЄФА з «Вулверхемптона». У 2008-му в фіналі ЛЧ зустрілися МЮ і «Челсі». «Шпори» стали 8-м англійським клубом, що дістався до цієї стадії головного єврокубка.
Ліга чемпіонів, 1/2 фіналу, матч-відповідь (в першому переміг «Аякс» з рахунком 1:0)
«Аякс» - «Тоттенхем» - 2:3
де Лігт (5), Зіеш (35) - Моура (55; 59, 90 + 6).
Дольберг (50), Зіеш (77), Онана (90 + 5) - Сіссоко (16), Роуз (76).
«Аякс»: Онана - Тальяфіко, Блінд, де Лігт, Мазрауі - Ф. де Йонг, ван де Беек (Магальян, 90), Шене (Велтман, 60) - Дольберг (Дейлі Сінкгравен, 67), Тадич, Зійех.
«Тоттенхем»: Льоріс - Роуз (Девіс, 82), Вертонген, Алдервейрельд, Тріпп'єр - Аллі, Ваньяма (Льоренте, 46), Сіссоко - Еріксен - Сон, Лукас Моура.
Стадіон: «Йохан Кройфф Арена» (Амстердам, Нідерланди).
Арбітр: Фелікс Брих (Мюнхен, Німеччина).
ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ
Клим Лавренюк Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Теніс | 03 травня 2024, 01:01 2

Аріна Соболенко у трьох сетах здолала Єлену Рибакіну на змаганнях WTA 1000 в Іспанії

Коментарі