Юрій ЮРЧЕНКО: «Справа Мораеса може стати першим прецедентом»

Юрист каже, що в Регламенті ФІФА немає вказівок про застосування місцевого законодавства

Українські юристи продовжують коментувати справу Мораеса. Раніше одне з провідних португальських видань повідомило, що представники Федерації футболу Португалії звернулися до ФІФА через неправомірну натуралізацію Жуніора Мораеса, нібито він не прожив на території України 5 років поспіль, як того вимагає статут ФІФА. Також з'явилася інформація, що при визначенні прожитих років ФІФА покладається на норми місцевого законодавства. А згідно із законами України, безперервним роком вважається проживання на території країни 183 дні на рік.
Український спортивний юрист і адвокат Юрій Юрченко прокоментував ситуацію з натуралізацією Жуніора Мораеса так:
«ФІФА в особі Комітету зі статусу футболістів сама, по суті, допустила Мораеса, прийнявши рішення про зміну його асоціації та футбольного громадянства з Бразилії на Україну. Тому можливість перегляду цього рішення залежить від тих аргументів, виходячи з яких ФІФА визнала, що вимога про безперервне проживання 5 років - дотримані.
У Регламенті ФІФА немає вказівок про застосування місцевого законодавства. Як правило, для ФІФА в пріоритеті - регламент ФІФА. Пункт d ст. 7 Регламенту застосування Статуту ФІФА говорить: проживати постійно не менше 5 років. Нічого немає про національне законодавство. Навряд чи в такій ситуації ФІФА перегляне і відмінить своє рішення про зміну футбольного громадянства Мораесом, але не виключаю, що буде створений перший прецедент в такій категорії справ. Повторюся: необхідне першоджерело - рішення ФІФА про зміну громадянства».
У Федерації футболу України поки не коментують ситуацію. Якщо неправомірність участі Мораеса підтвердиться, збірна України може отримати дві технічні поразки в матчах, в яких зіграв Жуніор Мораес - проти Португалії (0:0) і Люксембургу (2:1).
Микола Степанюк Джерело: ТСН
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 24 травня 2024, 02:52 1

Американський боксер відкидає всі звинувачення

Коментарі