Віталій ОДЕГОВ: «Ще є час розібрати помилки»

Головний тренер юнацької збірної України з футзалу про підсумки міжнародного турніру в Чехії

15-18 березня юнацька збірна України приймала участь в міжнародному турнірі «Generali Cup», в якому також грали збірні Чехії, Словаччини, Угорщини, Франції та Румунії. На груповому етапі наші юнаки поступились Чехії 1:5 та зіграли внічию з Францією 3:3, а вже в стиковому матчі зазнали поразки від угорців 3:6, в підсумку посівши останнє, шосте місце.
Про підсумки турніру «Generali Cup» в інтерв'ю Асоціації футзалу України розповів головний тренер юнацької збірної України Віталій Одегов.
- Віталій Олексійович, в чеських та словацьких ЗМІ головні тренери збірних по гарячих слідах вже встигли поділися своїми відгуками про турнір у Всетині, і їх основний лейтмотив, що «Generali Cup» був корисним та своєчасним на цьому етапі підготовки команд до майбутніх відбіркових матчів юнацького Євро. А які Ваші думки з приводу цього турніру?
- Я погоджусь зі своїми колегами. За рік до відбору на Євро важливість цього турніру складно переоцінити. Тому що ще є час переосмислити те, що зроблено, і розібрати помилки, які припускаються гравцями. В подібних турнірах дуже важливо обкатувати та награвати гравців, і дуже добре, що Асоціація футзалу України докладає зусиль, щоб юнацька збірна приймала участь в подібних турнірах, а футзалісти набувалися міжнародного досвіду.
- Спортивні результати на турнірі загалом невтішні, а з того, що на поверхні, можна відзначити, що наша команда програла другі тайми всіх матчів. Чи можна робити висновки, що українці поступалися суперникам у фізичній готовності?
- Проблема так є. Наші гравці поступалися своїм одноліткам в антропометрії, тому в боротьбі, в контактах доводилося витрачати більше сил. У нас в команді тільки Вадим Меденець відповідав їм за зростом, але йому не вистачає м'язової маси. Тому ближче до кінця матчів ми не стільки поступалися, як нам не вистачало сил додати в грі. Турнір був у віковій категорії U-19, але у нас тільки чотирьом гравцям на момент початку турніру виповнилося 18 років.
- В перших двох матчах не брав участі Денис Бланк, а в останній грі з угорцями Мар`ян Масевич. По-перше, чому, а по-друге, наскільки позначилась їх відсутність на грі команди?
- Це два ключових гравці, а Масевич ще і капітан команди. Обидва корисно можуть зіграти в захисті, і кожний в своїх четвірках є тим гравцем, який веде гру. Бланк захворів, у нього піднялася температура, і тільки в останні два дні прийшов в норму. Тому я йому дав пограти в останній грі небагато часу в другому таймі. Щодо Масевича, то він в грі з Францією отримав пошкодження, і йому важко було навіть ходити.
- В перших двох матчах Ви проводили ротації голкіперів Євгена Козлова та Миколи Гуйвана, але весь матч за 5 місце в воротах грав тільки Гуйван,чи не наймолодший в команді. У Вас була незадоволеність їхніми діями на останньому рубежі?
- Так, зміна відбувалася саме з цієї причини. Перші дві гри розпочинав Козлов, але ті м'ячі, які влітали в наші ворота, не віднесеш до тих, що не беруться. Загалом для Євгена це був турнір найгіршим з тих, в яких він брав участь. У мене з ним була особиста розмова, і скажу, що він ще молодий гравець, тому його деяка нестабільність природня. Останню гру я довірив зіграти Гуйвану, і попри те, що він самий молодий в команді, він впевнено керує захистом, є психологічна впевненість. І я відчував, що він може впоратись зі грою.
- Цей турнір був першим випробуванням для чотирьох новачків. Як можете оцінити дебют цих гравців?
- Загалом я задоволений, хоча хтось мав більше ігрового часу, хтось менше. Вадим Меденець взагалі став нашим кращим бомбардиром з двома м'ячами. Найменше було ігрового часу у Микити Ільїна. Він 2002 року народження, і в грудні минулого року став найкращим гравцем Кубку України, який проходив в Херсоні. Микита гравець на більш дальню перспективу, і було важливо надати йому відчути атмосферу збірної та рівень змагань.
- Ця вікова категорія збірної України провела загалом вже чимало матчів. Чи можна казати, що в ній є беззаперечні лідери, на яких можна розраховувати в найскладніші моменти гри?
- Так, такі гравці вже викреслилися, я не хотів би називати прізвища, але 2-3 гравці вже таких є. Це стосується ситуацій гри в меншості, чи коли в кінці гри потрібно переходити з грими двома четвірками на гру з меншою кількістю гравців.
- В травні закінчують школи, і, відповідно, спеціалізовані класи футбольних СДЮСШ юнаки 2000-2001 років. Свого часу саме в цей час в футзал прийшло чимало гравців, що потім грали і в національній збірній, які не бачили для себе перспективи у футболі. Чи можливий тут бути ресурс для нових кадрів, які могли підсилити збірну?
- У нас саме такі гравці вже в збірній і є - це Овакімян, Нагорний, Козлов, Меденець. Вони закінчили спецкласи при футбольних клубах, або є випускниками ДЮСШ. Всі вони рік займаються футзалом. Якщо брати зараз випускників 2001 року народження, то їм буде потрібно не менше часу, щоб зрозуміти ази футзалу, підтягнутися тактично і технічно. Такий пласт гравців - це, скоріше, більше напрямок для клубів.
- Після матчів в Ірані Ви відмічали рівень організації юнацьких змагань в цій країні. На жаль, в організаційному плані поступаємось і тим країнам, які буди представлені у Всетині. В тій же Словаччині юні гравці змагаються в Юнацькій Екстра-лізі U-18, в якій грає 6 команд. У нас аналогічного чемпіонату немає, тому чим, на Вашу думку, можна нівелювати нестачу змагальної практики?
- В цій віковій категорії не проводиться свій чемпіонат, але перед початком цього сезону було рішення, що при клубах Екстра-ліги мають бути створені другі команди, або дублі, які будуть грати в Першій, Другій лігах, в міських змаганнях. Щоб при всіх клубах були команди з гравцями саме цього віку. Зараз у нас є гравці з «Продексіму», «Урагану», «ХІТа», «ІнБев/НПУ». Є гравці з команди «Кобра», яка була створена цього сезону, і грала в Другій лізі.
- Підсумки турніру в Чехії не наводять Вас на думку, що щось варто корегувати в підготовчому процесі? Наприклад, збільшити кількість зборів або їх тривалість. Можливо, з вересня зробити їх щомісячними?
- В найближчих планах у нас травневий збір, який був запланований і раніше. Скажу, що в мене вже була розмова з президентом АФУ Сергієм Владико, і керівництво Асоціації стурбоване результатами турніру в Чехії. Тому вже є думки про варіанти проведення учбово-навчального збору в червні. АФУ готове розглядати можливість проведення зборів в наступному році не тільки в вересні, який був в плані заздалегідь, а і в інших місяцях.
Актуальним залишається питання і пошуку нових виконавців, які б не тільки складали конкуренцію тим футболістам, які вже викликались в збірну, а були б і сильнішими за них. Умови для праці і розвитку в збірній надаються Асоціацією гідні, але й самі гравці мають в клубах працювати, щоб зміцнювати свій технічний та тактичний арсенал, приїжджати до збірної з високим рівнем фізичної готовності.
Источник Ассоциация футзала Украины
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 29 апреля 2024, 22:31 3

Однако «горожане» все еще являются главными фаворитами на чемпионство в Англии