Реабілітація за допомогою тенісу

Проект засновано Володимиром Жалко-Титаренко, єдиним в світі тенісистом, який переміг діагноз ДЦП та може брати участь у змаганнях зі здоровими професійними тенісистами

Підтверджено Федераціями - Tennis New Zealand, Tennis Australia, Tennis Canada, Федерацією тенісу України, що подібних випадків в історії тенісу ще не було.

Існують чималі контингенти молоді, чоловіків та жінок різного віку, які потребують оздоровлення, в тому числі з ураженнями опорно-рухового апарату травматичної та неврологічної (парези) етіології. Немає потреби доводити, що фізичні вправи залишаються найкращим засобом оздоровлення, а в багатьох випадках і реабілітації.

Але найчастіше лікувальна гімнастика, тренажери, мануальні впливи позбавлені відсутності змагань і втрачають свою придатність. Теніс тут переважає тим, що він є ігровим видом спорту і має суттєві реабілітаційні властивості:
- це шанований в світі вид спорту;
- він сприяє розвитку і координації комплексу вестибулярних, рухових, зорових та емоційних реакцій;
- має широкий діапазон дозування навантажень;
- в тенісі для гри може використовуватись одна рука. Це надає можливість грати в повну силу особам з ураженнями однієї з рук;
- в тенісі припустимі обмеження переміщень по корту в парних комбінаціях 2 на 2 гравця. Ця комбінація дає змогу грати на повну силу особам з ураженням нижніх кінцівок.

Завдяки своїм особливим біоенергетичним властивостям теніс є особливо принадним для реабілітації.

Переконливим доказом цьому є приклад спортсмена Володимира Жалко-Титаренко, інваліда з дитинства в якого лівосторонній геміпарез. Через систематичні тенісні тренування з 1996 року він досяг сучасної професійної техніки гри в теніс і спроможності грати в матчах з спортсменами без фізичних вад. На даний момент він є єдиним в світі тенісистом з такою нозологією.

Головне, що теніс сприяє від згубного відчуття неповноцінності та інвалідності.
Теніс може сприяти позбавленню від алко-, табако-залежності як метод психологічної реабілітації.

Проект затверджений у Федерації Тенісу України, особисто Г.Ф. Беньяміновим. Генеральним менеджером проекту призначено Жалко-Титаренко Володимира Валентиновича від 20.01.2006 (вих.док.№14). Виявлена зацікавленість до проекту з боку зарубіжних товариств, таких як Британська Рада по програмі «Адаптація до життя людей з обмеженими можливостями».

Проект підтримано ресурсом в Інтернет від БЮТ «Ідеальна Країна» від 5.05.2006
Sport.ua

Особливе місце в проекті займають наміри залучення контингентів молоді з груп ризику - наркозалежних і т.д., та категорії «Дітей Чорнобиля».

За умови забезпечення пільг з боку Держави та місцевої влади робота новоствореного Тенісно-Реабілітаційного Центру може бути може бути розгорнута на будь-якій базі з критими кортами, зокрема в місті Києві. Проект планується перевести на рівень міжнародної програми розвитку тенісу.

В найближчих планах роботи над проектом - побудова Тенісно-Реабілітаційного Центру в м. Києві.

Медіа-партнер проекту - sport.ua
http://sport.ua/news/11967
http://sport.ua/news/12466

Новий прес-реліз станом на 4 червня 2007 :
http://www.tennis.sport.ua/news/24942

Проект підтримано Осередком Федерації Тенісу України у Рівненській області, особисто Юрієм Ходаківським 25 травня 2007 року.

Генеральний консультант проекту, спеціаліст з сучасної тенісної техніки, реабілітолог -біоенергетик Миколай Канарюков. Затверджений особистий патронат над проектом, народним депутатом України, фракції «БЮТ» Володимиром Олександровичем Яворівським від 15 червня 2007 року.

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Бокс | 04 мая 2024, 08:50 1

Поединок Бивол – Бетербиев в срок не состоится