Нові обрії сезону 2013-2014 років

З ними знайомить читачів голова Директорату Федерації волейболу України

Днями в Києві відбулося засідання виконком ФВУ, головним питанням якого був майбутній сезон - система проведення чемпіонату та Кубку України, календар, нові вимоги Регламенту. Про рішення, які були прийняті, прес-службі розповів голова Директорату ФВУ Олександр БІБЕР:

- Одним з важливих рішень було те, що і жіночі команди, слідом за чоловічими, гратимуть тепер у п'ятницю та суботу. Так зручніше для всіх учасників чемпіонату - тут ми маємо позитивний досвід чоловічих змагань. По-перше, в такому разі неділя стає вільною для того, щоб провести час із родиною. При тій схемі, що була, самі розумієте, такої можливості немає. Крім того є ще два чинники на користь нових днів проведення турів: існування проблеми з квітками на недільні потяги, і в той же час в суботу не так завантажені траси.

Зазначу, що тепер для команд Суперліги є обов'язковими Інтернет-трансляції матчів. Причому, у разі не виконання цієї вимоги, накладатимуться ШТРАФНІ САНКЦІЇ. В газетах та на телебаченні волейбол майже не висвітлюють, а Інтернет-трансляції користуються великою популярністю, залучають багато глядачів. Навіть в Росії, я читав, такі трансляції більш ефективні, ніж телевізійні.

СИСТЕМА ПРОВЕДЕННЯ

- У жінок вісім команд Суперліги на першому етапі, як і раніше, грають по два матчі між собою, а ось на другому етапі в четвірці, де розігруватимуться медалі, за проханням учасників, проводитимуться тепер чотири тури - на майданчику кожної команди. Таким чином, вболівальники кожного регіону, який представляють фіналісти, зможуть стати свідками боротьби за чемпіонство. Ті колективи, які визначатимуть позиції за п'ятої по восьму, гратимуть, як і раніше, два тури. Система бонусних очок зберігається в тому ж виді, що й була.
В цілому незмінною залишилася і система проведення змагань чоловічої Суперліги. На другому етапі також плей-офф, але від «золотого сету» ми вирішили відмовитися, щоб уникнути випадковостей. В першому раунді команди гратимуть до двох перемог, причому першій та, якщо треба, третій матчі проводитимуться на майданчиках команд з більш високою позицією в регулярному чемпіонаті. В наступних раундах боротьба пройде до трьох перемог. Система проведення матчів тут «2-2-1», а розпочинається боротьба вона також на полі команди з більш високим рейтингом.

Ще одна зміна Регламенту стосується команд, які грають в єврокубках. Тепер вони мають право переносу матчів на два дні, а не один, як було раніше.

Також зазначу, що вже розпочалася робота над Програмою розвитку волейболу - регіональні Федерації отримали завдання розробити свої пропозиції в цьому відношенні.

КОМАНДИ

- Який маємо склад в чоловічому та жіночому чемпіонатах?

- Серед чоловіків - «Локомотив», який вже втретє гратиме в чемпіонаті Росії та приєднається до боротьби за медалі на другому етапі, «Кримсода», «Фаворит», «Буревісник», «Хімпром», «Юракадемія», «Дніпро» та «Барком». Нажаль, під великим питанням участь в чемпіонаті вінницької команди ВНАУ. Ми надіслали відповідні листи на ім'я ректора вузу, народного депутату Григорія Калетніка. Але відповіді немає. Вінницька команда не підтвердила свою участь у Суперлізі в термін - це треба було зробити до 20 червня. Але й до другого терміну, який був призначений - 24 липня, відповіді немає (бесіда проходила 27 липня. - прес-служба). Чекаємо.

- Були чутки, що участь «Юракадемії» теж під питанням…

- «Юракадемія» заявилася і для участі в чемпіонаті, і в Кубку - навіть попередньо назначена господарем харківської підгрупи на першому етапі. Але про остаточне рішення тут говорити зарано, адже, є інформація, що можливі зміни в керівництві вузу, а від нього багато чого залежить.

Що стосується жіночого чемпіонату, то тут ми маємо такий же склад, як і в минулому сезоні. Команда «Кряж» підтвердила свою участь. Переможниця вищої ліги - ковельська команда, яка є фарм-клубом «Волині», не заявилася - самі розумієте, для клубу складно тримати дві команди у Суперлізі.

- Яка ситуація у вищій лізі?

- Ми отримали підтвердження від шести чоловічих та п'яти жіночих команд.

КУБОК УКРАЇНИ

- Наскільки відомо, на початку січня жіноча збірна України гратиме у третьому раунді відбору. Чи не змінилися у зв'язку з цим строки проведення «Фіналу чотирьох» Кубку України?

- Ні. Фінал запланований на 21-22 грудня, після чого і розпочнеться підготовчий збір жіночої команди. Якщо буде необхідність, дещо змістимо дату проведення. Багато чого залежатиме від того, наскільки далеко пройдуть наші команди в єврокубках. Тут також можливі зміни в календарі. Розклад змагань, так би мовити, живий організм, і, якщо необхідно, вноситимуться зміни на користь збірних та учасників єврокубків.

- Розповість, будь ласка, детальніше про кубкові змагання.

- Чоловіки розпочнуть боротьбу вже на початку вересня. Перший етап з 10 по 12-е пройде в чотирьох містах - Харкові, Львові, Чернігові та Полтаві. Жінки стартують тижнем пізніше - в Євпаторії та Тернополі. В змаганнях чоловіків приймуть участь команди Суперліги та вищої ліги, і складатимуться вони з трьох етапів, серед жінок за Кубок боротимуться вісім команд Суперліги - в Криму зіграють «Хімік», «Сєвєродончанка», «Керкінітіда» та «Кряж», в Тернополі - «Волинь», «Орбіта», «Галичанка» та «Регіна». Відзначу, що в наступному сезоні чоловічій Кубок України буде присвячений олімпійському чемпіону Станіславу Люгайло, а жіночій Кубок проводитиметься пам'яті ректора Тернопільського національного економічного університету Сергія Юрія, який чимало зробив для розвитку волейболу.

За матеріалами сайту ФВУ

Игорь Заржицкий Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Бокс | 19 мая 2024, 14:06 10

Чемпион мира в легком весе уверен, что Тайсон выиграл бой