Перший фінал нового Олімпійського

Кубок України в сезон свого 20-річчя − знову на НСК «Олімпійський»

Шостого травня 2012 року реконструйований до чемпіонату Європи Національний спорткомплекс «Олімпійський», де за якихось два місяці визначиться новий чемпіон Старого Світу, прийме свій перший фінал − донецьке дербі «Металурга» та «Шахтаря».

Востаннє переможець Кубку України отримував почесний трофей на центральній арені країни в травні 2007-го, коли київські динамівці були сильнішими за гірників − 2:1. Свої фінальні реванші в столичних футболістів підопічні Мірчі Луческу брали в Харкові та в Сумах, а дніпропетровська та ще раз харківська арена ставали щасливими відповідно для «Ворскли» й «Таврії», котрі здобули свої прем'єрні титули кубкових лауреатів.

Цього сезону сліпий жереб аж занадто рано звів на кубковій стежці двох наших грандів − «Динамо», поступившись «Шахтареві» в домашній зустрічі 1/8 фіналу, зійшло з дистанції задовго до фінішної прямої. Втім, розвиток подій, за якого фаворити передчасно складають зброю, має й зворотний бік. Зазвичай сповнені сенсацій кубкові турніри − на те й змагання з вибуванням, в одному конкретному матчі практично будь-який суперник може обіграти більш сильного, більш авторитетного чи більш досвідченого. Особливо коли кінцева перспектива має європейський вектор.

Одне фінальне дербі цілком могло поступитися місцем в афіші іншому − галицько-волинському. Лучани під керівництвом досвідченого кубкового бійця Анатолія Дем'яненка змагалися з «Шахтарем» просто-таки героїчно, до останньої компенсованої хвилини тримаючи фаворита «під вогнем». А «Карпати» взагалі були від фіналу на відстані 11 метрів, змагаючись із іншим донецьким колективом у серії післяматчевих пенальті. Та перемогли не вони, перемогли − сильніші.

Удруге в історії Кубку України трофей виборюватимуть клуби з одного міста. До речі, в тому ж 1998 році, коли «Динамо» Валерія Лобановського здолало в фіналі столичний ЦСКА, в змаганнях за цей почесний приз уперше зійшлися «Шахтар» і «Металург». Помаранчево-чорні тоді поступилися «молодшим» за сумою двох зустрічей 1/8 фіналу − 0:2 і 3:1. Наступне й останнє допоки побачення земляків також обернулося для гірників невдачею − в півфіналі розіграшу-2009/10 (1:2). Такі ось два аргументи для тих, хто зважатиме тільки на статистику протистоянь цих опонентів у чемпіонатах країни (28 перемог і дві нічиї «Шахтаря» в 30 матчах)...

Отже, Кубок України в сезон свого 20-річчя − знову на НСК «Олімпійський». На нас чекає непередбачуваний, захоплюючий, пристрасний фінал − справжнє футбольне свято, що має стати яскравою прелюдією до свята ЄВРО-2012!

Юрій КОРЗАЧЕНКО, ФФУ

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 04 мая 2024, 22:25 4

«Жирона» обыграла «сине-гранатовых» 4:2 и впервые в истории вышла в Лигу чемпионов!

Комментарии