Що таке офсайд у футболі

Офсайд або м'яч поза грою

Офсайд у футболі - це одна з найбільш часто виникаючих ігрових ситуацій на полі. Слово «offside» має англійське походження і буквально означає «поза грою». Ігрова ситуація, яка призводить до виникнення офсайду, виникає не внаслідок порушення гравцями правил гри в футбол. Поза грою - це теж що і будь-яке інше футбольне правило, яке визначає ігровий процес. Основна функція цього правила полягає в точному визначенні неприпустимою позиції нападника по відношенню до захисної лінії команди, що обороняється.
Офсайд є винятковим положенням атакуючих гравців на поле під час атаки, при виявленні якої гра буде зупинена.

Що таке офсайд з ігрової і з технічної точки зору?

Гра в футбол представляє собою протиборство двох команд, де кожна зі сторін в результаті дій намагається забити м'яч у ворота суперника. В процесі гри завдання гравців нападу атакуючої команди шляхом колективних комбінаційних дій або в індивідуальному порядку пройти захисні порядки команди, що захищається і вразити ворота. Саме на цьому етапі найчастіше і працює правило «поза грою», що визначається правильністю розташування гравців нападу під час атакуючих дій.
На практиці це означає, що гравець атаки, що знаходиться за середньою лінією поле перед м'ячем і за спинами тих, що обороняються футболістів, перебуває поза грою. Іншими словами це правило пояснюється наступним чином:
У даній ситуації головний арбітр футбольного матчу зобов'язаний зупинити гру і призначити для команди, що обороняється вільний удар. Як правило, протягом усього футбольного поєдинку, подібні ситуації виникають часто, приблизно 10-15 за матч. Особливо багаті на офсайди матчі, в яких зустрічаються команди, практикуючі різні ігрові стилі. Наприклад, гра в глухій обороні з одним яскраво вираженим форвардом, граючим на лінії офсайду. Швидкий перехід від оборони в контратаку за участю далеко висунутих нападників, є самою поширеною ігровою ситуацією для фіксації положення «поза грою».

Що значить офсайд в сучасному футболі?

Правило в футболі, що визначає неприпустиме становище нападника гравця, було внесено до Правил гри в футбол ще в далекому 1862 році. Основна його функція, допомогти команді в обороні впоратися з надмірно активними діями нападників атакуючої команди.
Якщо не використовувати дане правило, фактично виходило, що гравець нападу міг весь матч перебувати за спинами захисників команди - суперниці, чекаючи точного пасу для того, щоб точно пробити по воротах. Одним словом, нападник атакуючої команди не брав участі в комбінаційних діях своєї команди, перебуваючи поза ігрового процесу. Звідси і назва правила - «поза грою».
В сучасних умовах правило «поза грою» було уніфіковано і звучить наступним чином:

Що означає офсайд в інших ігрових ситуаціях?

Боковий суддя фіксує положення «поза грою» в момент пасу гравцеві, що знаходиться на неприпустимій позиції. Крім цього офсайд може бути зафіксований і в тому випадку, якщо м'яч не був адресований безпосередньо нападнику, котрий перебуває «поза грою».
Наприклад, в ситуації, коли під час атаки по воротах суперника було завдано удару, який відбила штанга або вдало зіграв воротар. Якщо м'яч, що відскочив випадково потрапив до гравця атакуючої команди, що знаходиться в офсайді, гра зупиняється. У цьому аспекті дуже важлива концентрація уваги бокового судді, який спостерігає за розвитком подій на полі.
У разі якщо зафіксоване боковим суддею положення «поза грою» викликає сумніви з боку суддівства, рішення про скасування правила може бути прийнято головним арбітром матчу.
У сучасних умовах для встановлення точного факту зафіксованого положення «поза грою» головні арбітри стали використовувати відеоповтори ігрових моментів, систему VAR.
М'ячі, що забиваються з положення «поза грою» не зараховуються. При пробитті пенальті, гравець, що першим встиг на добивання, так само не перебуває в офсайді.
Джерело Sport.ua
Читайте нас в Telegram