Що таке гол у футболі

Розповідаємо про голи у футболі

Відповідно до Правил, основною і головною метою гри в футбол голи, забиті у ворота команди - суперниці. Кількість забитих голів визначає переможця в футбольному матчі, незалежно від статусу гри.

Що значить, термін гол і звідки він з'явився?

Відповідно до правил гри в м'яч ногами, придуманими в Англії ще в середині XIX століття, основне завдання команд - учасниць футбольного матчу уразити ціль. Гол в перекладі з англійської буквально означає «мета». Що це означає? Гравці кожної з команд повинні своїми активними діями на полі створити ігрову ситуацію, коли м'яч перетне лицьову лінію на боці команди - суперниці в позначеному місці. Саме цю ділянку лицьової лінії, позначену двома стійками, і є метою, до якої потрібно забивати м'ячі.
Чим більше забито голів у футболі, тим результативніше гра. Перемагає команда, яка за відведений час змогла більшу кількість разів вразити ціль. Голи повинні забиватися без порушення правил. Щоб попадання в ціль було зафіксовано, необхідно щоб м'яч повністю перетнув лицьову лінію на позначеній ділянці.
Взяття воріт може бути зараховано в результаті активних наступальних дій гравців супротивної сторони, так і в результаті неакуратних і необережних дій (удар в напрямку власних воріт) гравців власної команди.

Що означає гол в сучасних правилах гри в футбол?

Згодом мета на лицьовій лінії прийняла форму воріт, до вертикальних стійок додалася перекладина. Поняття «гол» трансформувалося і стало позначати вже не ділянку лицьової лінії, а безпосередньо вже саме результативна дія.
Поступово термін «гол» перекочував з побутового сленгу в спортивну термінологію під новим значенням. В наслідок нове трактування було зафіксована в Правила гри в футбол. Голом стали називати м'яч, забитий гравцями однієї з команд в ворота суперника.
Голи можуть бути наступними:
Кожне взяття воріт, зафіксоване в суддівському протоколі, йде в загальний залік, впливаючи на підсумковий результат матчу.
Щоб гол був зарахований, ситуація на полі не повинна суперечити правилам. Голи, які стали наслідком ігрової ситуації, забиваються ударами ногою, головою, будь-якими іншими частинами тіла, виключаючи контакт м'яча з руками гравця. Взяття воріт не буде зараховано, якщо гол забивався гравцем атакуючої команди з положення «поза грою».
Сучасні Правила чітко визначають ситуацію, коли взяття воріт не відбулося, тобто гол не буде зарахований:
Кількість забитих голів визначає переможця футбольного матчу. При рівній кількості забитих м'ячів, результатом гри є нічия.
Голи можуть мати певний статус:
У першому випадку гол буде вважатися переможним, якщо при досягненні нічийного результату в основний час матч, для визначення переможця призначається додаткове ігровий час, протягом якого суперники повинні забити один вирішальний гол. Єдиний м'яч, забитий в цей проміжок часу, буде вважатися для команди переможним.
Гостьові голи є статистичним інструментом, що дозволяє визначити переможця двоматчевого протистояння. Якщо за підсумками двох зустрічей, в гостях і вдома, переможець не виявлений, командою що перемогла вважається та, яка забила більше голів на чужому полі.
Джерело Sport.ua
Читайте нас в Telegram