Перший титул за 17 років кар'єри. Завершено снукерний турнір Wuhan Open

У фіналі зустрілися китайці: Сяо Годун переміг Сі Цзяхуея з рахунком 10:7

Китайський снукерист Сяо Годун нарешті завоював свій перший рейтинговий титул через 17 років після того, як став професіоналом. У фіналі турніру 2024 Wuhan Оpen він витримав натиск молодого китайця Сі Цзяхуея і здобув перемогу з рахунком 10:7.

Перемога стала втіленням амбіцій всього спортивного життя Сяо, який уперше отримав місце у профі аж у 2007 році, вигравши чемпіонат Азії U-21.

Це протистояння стало третім рейтинговим фіналом між двома гравцями з материкового Китаю. Перший такий китайський фінал відбувся у 2013 році, коли Сяо програв із рахунком 6:10 знаменитому Діну Цзюньхуею на турнірі 2013 року Shanghai Masters.

Тріумф Сяо зробив його 7-м переможцем рейтингового турніру з материкового Китаю. 35-річний снукерист декілька разів був близьким до перемоги на рейтингових турнірах, але досі не міг здобути титул.

Він 4 рази поступився у півфіналах і двічі посів друге місце, програвши у фіналах Діну Цзюньхуею (2013 Shanghai Master) і шотландцю Ентоні Макгіллу (2017 Shoot Out).

За перемогу Сяо отримає £140 тисяч, це найбільший гонорар у його кар'єрі. Завдяки тріумфу Сяо Годун посяде 18-ту позицію у світовому рейтингу, піднявшись із 29-го місця.

Хоча поразка стала гіркою пігулкою для Сі Цзяхуея, це був дуже визначний тиждень для нього.

22-річний снукерист зробив перший максимальний брейк (серію 147 очок) у своїй кар'єрі під час півфіналу, в якому він обіграв перший номер світового рейтингу Джадда Трампа (6:2). Після матчу Трамп зазначив, що це був найкращий виступ, який будь-хто коли-небудь показував проти нього.

13-й номер світового рейтингу Сі залишає Ухань із втішним призом у розмірі 63 тисячі фунтів стерлінгів, закріплюється в топ-16, що практично гарантує йому участь у престижному січневому турнірі Masters 2025.

На вечірню сесію гравці вийшли за рахунку 6:3 на користь Сяо Годуна. Незабаром рахунок став 7:3, коли він узяв перший вечірній фрейм.

Сі відповів вражаючим чином: виконав серію 109 очок і скоротив відставання (4:7). Далі були 113 очок від Сяо у 12-му фреймі (8:4). Потім він наблизився лише на один фрейм від перемоги, коли брейком у 77 очок зробив рахунок 9:4. З цього моменту Сі ожив і посилив тиск. Серії 76, 131 і 83 дали йому три переможні партії, і він наблизився в рахунку, відстаючи на два фрейми (7:9).

У Сі була перша можливість у 17-му фреймі, але він промазав складну червону кулю у зелену лузу, зупинивши серію на 46 очках. Сяо повернувся в боротьбу в партії й поставив складний снукер на останній червоній кулі, при цьому білий наблизився до зеленого біля борту. Після трьох спроб Сі залишив кулю на грі для Сяо, який скористалася шансом і завершив матч (10:7).

Сяо Годун після перемоги розповів: «До того, як виграти титул, я думав, що момент перемоги буде надзвичайно захоплюючим. Зараз я справді щасливий, але це не так приголомшливо, як я собі уявляв. Тим не менш, я відчуваю, що вся важка робота за ці роки нарешті окупилася. Для гравця виграти титул є надзвичайно важливим. Я став професіоналом у 2007 році, і після 17 років змагань я нарешті виграв свій перший рейтинговий титул. Незважаючи ні на що, все це того варте.

Сі сьогодні грав дуже добре, і ми мали якісний фінал. Коли два китайські гравці вийшли у фінал на рідній землі, публіка була неймовірно натхненна. Камбек Сі в останніх кількох фреймах змусило мене трохи понервувати. Поки що цей титул дістається мені, але матиме багато можливостей у майбутньому.

Молоді китайські гравці зараз надзвичайно талановиті. Я вважаю, що їм просто потрібно трохи часу, і якщо вони змінять своє мислення та подолають власні бар'єри, вони досягнуть успіху. Чи то Сі Цзяхуей, чи такі гравці, як У Іцзе, Юань Сицзун або Пан Цзюньсю, я думаю, що вони мають шанс стати наступним чемпіоном з Китаю.

Я хочу подякувати глядачам за те, що вони прийшли подивитися матч. Я також хочу подякувати своїм батькам за те, що вони направляли мене на цьому шляху, і сьогодні я нарешті досяг цього. Дуже дякую всім вболівальникам, які підтримують мене, та друзям, які допомогли мені. Я нарешті виграв турнір».

Після поразки у фіналі китаєць Сі Цзяхуей розповів про свої враження від вирішального матчу:

«Я трохи нервував у фіналі, але ні про що не шкодую. Я грав досить добре. Трохи шкода, але нічого страшного. Я повернуся наступного разу і намагатимусь виграти свій перший титул.

Вихід на Мастерс? Це можливість зіграти проти 16 найкращих гравців, що є чудовим шансом повчитися у них. Здобуття такого досвіду буде дуже корисним для мене в майбутньому».

За матеріалами World Snooker Tour

2024 Wuhan Open

Ухань (Китай), 6-12 жовтня

Фінал, 12 жовтня

Сі Цзяхуей (Китай) - Сяо Годун (Китай) - 7:10

Відеофрагменти матчу

Микола Степанов Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 13 жовтня 2024, 13:41 3

Тайсон виключив можливість поєдинку проти Мозеса Ітауми