«Ветеранська миля» в Кошице: до фінішу добігли всі

Українські військові взяли участь у міжнародному пробігу

Цими днями в Кошице лунала українська мова, майорів синьо-жовтий прапор, а атмосфера була сповнена солідарністю двох дружніх країн.

Україна та Словаччина мають спільний кордон, тісні економічні та політичні зв'язки, які є важливими для обох держав. На Днях України в Кошице, які проводяться десятий рік поспіль, почесними гостями були українські військові та ветерани. Хлопців, які на собі відчули жахіття війни, зазнали поранень та пройшли тривалу реабілітацію, було запрошено взяти участь у низці заходів, головним із яких став міжнародний пробіг «Ветеранська миля».

«Візит до Кошице організували для військових, які потребують фізичної та психологічної реабілітації. Вважаю, що одне без одного неможливе, - розповідає уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій Вадим Свириденко, який очолював делегацію наших армійців. - Ми майже тиждень перебували у Словаччині, а це - багато активностей, спілкування. Подібні візити до дружніх країн здійснюємо регулярно із 2018 року, і щоразу беремо нових учасників, аби якомога більше воїнів побачили світ, відірвалися від війни, важких буденних справ. До Кошице нас запросили вже уп'яте поспіль, тут потужна діаспора, з боку влади є повне розуміння важливості підтримки України. Неозброєним оком бачу - після таких активних та емоційно насичених днів додому хлопці повертаються зовсім іншими».

Кілька днів перебування в Кошице надовго запам'ятаються 20-ти українським військовим, які представляли різні роди військ - Сили спеціальних операцій, сухопутні війська, територіальну оборону. Щоправда, деякі з них через стан здоров'я вже залишили військо.

Відбулися зустрічі з місцевими урядовцями та українською діаспорою, розмови на тему війни та підтримки нашої країни, екскурсійна програма, інтерв'ю ЗМІ. Наразі у Словаччині мешкають близько 180 тисяч наших співвітчизників, і значна частина з них обрала місцем проживання мальовничий Кошице. Українці активні в суспільному житті, надають чималу допомогу ЗСУ, новим переселенцям, а коли дізналися про візит військових, готувалися до зустрічі з особливим натхненням.

Для ветерана бойових дій, а нині - одного з керівників Єдиного центру рекрутингу ССО Віктора Шевченка спорт вже багато років є стилем життя, він брав участь у десятках забігів по всьому світу. «У Кошице в межах Днів України маршрут пролягав центральним парком, нас вітали містяни, підтримували вигуками, а на фініші був справжній осередок українства, - розповідає офіцер. - Щодо нашої групи, то всі бігли три милі. Усе пройшло максимально невимушено, на позитиві. Я традиційно привіз додому дві медалі, які передам сім'ям побратимів - Михайла Максіяна та Руслана Боровика. Вони теж із ССО, бігуни-аматори, у 2019 році теж брали участь у Кошицькому марафоні миру. На жаль, друзі, захищаючи Україну, пішли з життя, але пам'ять про них я збережу назавжди…»

Наші героїчні військові, всупереч важким травмам та пораненням, всі добігли до фінішу, заслуживши оплески глядачів. І справа не у спортивних показниках - у цьому забігу не було переможців та переможених. Мова про перемогу над собою, про натхнення та віру в свої сили, про можливість якнайшвидше повернутися до повноцінного активного життя!

Дмитро ШАПОВАЛ

Єдиний рекрутинговий центр ССО ЗСУ

Наші контакти:

Адреси

Сергій Циба Sport.ua
По темі:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Бокс | 01 жовтня 2024, 00:12 5

Чемпіоном залишається Олександр Усик